Güncelleme Tarihi:
Midemiz yemekleri sindirmek için oldukça güçlü asit salgısı üretmektedir. Üretilen bu asit gıdaları parçalarken midenin kendisine zarar vermemesi için mide iç zarının kendini koruyucu mekanizmaları vardır. Ancak bu koruyucu sistem yemek borusunda mevcut değildir. Bu nedenle yemek borusundan mideye geçen yiyeceklerin tekrar yemek borusuna geri kaçmaması için mide girişinde bir büzücü kas işlev görür. Sıklıkla bu kastaki yetersizlik ya da kişinin yeme alışkanlıkları ile ilişkili olarak mide içerisindeki asitli sıvı yemek borusuna kaçtığında mide yanması hissederiz. Birçok kişi mide asidini nötralize eden anti asitler kullanarak bu yakınmaları geçiştirir. Halbuki sık tekrarlayan mide yanması sırasında korunmasız olan yemek borusunda mide asidi ciddi hasara yol açabilir. Aynı zamanda asitli sıvı ağıza ve genellikle uyku sırasında ses telleri, akciğer gibi hassas organlara kadar ulaşıp hasara yol açabilir. Mide yanması, ekşime gibi yakınmalara, ses kısıklığı, öksürük ve sık akciğer enfeksiyonları da eklenebilir.
Mide yanmasına neden olan birçok faktör vardır. Genetik yatkınlık da bu hastalıkta rol oynamaktadır. Ailelerinde mide yanması yakınması olanlar bu konuda daha duyarlı olmalıdırlar. Yapısal olarak mide girişindeki kas yetersiz çalışıyor olabilir. Ancak günlük hayata bağlı faktörler ve yaşam biçimi de oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Stres, sigara ve alkol kullanımı, gece yatmadan önce yemek yemek , kahve çay içme alışkanlığı gibi birçok faktör hastalığın oluşumunda etkili olabilmektedir.
Mide yanması yakınmasından kurtulabilmek için yapabilecekleriniz:
·       ÂBaharatlı ve asitli yiyeceklerden, çikolata gibi yaÄŸlı gıdalardan, turunçgiller ve meyve sularından kaçının.
·       ÂÇay, alkol, kolalı içecekler ve hatta kafeinsiz kahve alımlarınızı sınırlayın.
·       ÂKilonuza dikkat edin. Fazla kilolarınızdan kurtulun (Aşırı kilolu olmak karın içi basıncını arttırır ve bu da mideden yemek borusuna kaçışıÂarttırabilir).
·       ÂAşırı yemek yemeyin. Her zaman ölçülü yiyin.
·       ÂSigarayı bırakın ya da en azından azaltın.
·       ÂYemekten hemen sonra spor yapmayın.
·       ÂÇok sıkı kemer takmayın ve dar kıyafetler giymeyin
·       ÂYatmadan evvel atıştırmayın. Yemeklerinizi yatmadan en az 3-4 saat önce yiyin.
·       ÂYatağınızın baÅŸucunu 10-12 cm. yükseltin veya ilave yastık kullanın.
·       ÂHaftada 3 veya daha fazla antiasit alıyorsanız, doktorunuza baÅŸvurun
Mide asitinin yemek borusuna kaçmasına bağlı olan mide yanmasındaki yakınmalar kimi zaman birtakım başka hastalıklarla karıştırılabilir. Örneğin; kişi bu yanmaları göğüste hissedebilir ve kalp hastalıklarındaki bulgularla karıştırılabilir. Göğüs ortasındaki kemiğin altında yanma hissi(bu belirti yemek yemekle, öne doğru eğilmekle artar. Yukarı doğru yayılabilir. Antiasit gibi ilaçlarla geçici olarak şiddeti azalabilir.
Asidin yemek borusunu yakması sonucunda oluşan şişlik nedeniyle yutma güçlüğü olabilir. Ülser oluşmuşsa ağrılı yutma güçlüğü meydana gelir. Tükürük miktarında artış olur. Üst sindirim sistemi kanamaları olabilir (Bol olursa ağızdan taze kırmızı kan gelebilir).
Uzun süreli yemek borusu tahrişlerinde burada oluşabilecek hasar kanser oluşumuna zemin hazırlayacağından mutlaka bir doktora başvurulmalı ve gerekli incelemelerden sonra tedaviye başlanmalıdır. Basit gibi görülen mide yanması yakınması ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle yaşam biçimi ve yeme alışkanlıklarımızı yeniden programlamalı ve bu tatsız hastalığın etkilerinden kurtulmalıyız.
Â
Dr. Göksel,  Kariyer Destek / Sorun Yanıtlayalım / Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.    Op. Dr. Abdülkadir Göksel   Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları: Kadınların korkulu rüyası: Menepoz! Burun kanaması hayat kurtarıyor Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)
Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)
Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı
Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!
Anti-aging: Bir yaşam biçimi
Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm
Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı