Gittikçe hareketsizleşildi

Güncelleme Tarihi:

Gittikçe hareketsizleşildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2014 00:00

Günümüz anneleri koşuşturmaktan ve dinlenememekten yakınıyor, fakat yeni bir araştırma gösteriyor ki anneler, 45 yıl önceki annelere göre çok daha hareketsiz. Oturarak ya da TV izleyerek geçirdikleri hareketsiz zamanlar, yemek yapmak ve ev temizlemek gibi ev işlerine harcanan zamandan çok daha fazla.

Haberin Devamı

ABD'nin Güney Karolina eyaletinde bulunan University of South Caroline araştırmacıları tarafından yapılan ve Mayo Clinic tıp dergisinde yayınlanan araştırma annelerin aktivite eğilimlerinin 45 yıllık bir süreçte nasıl değiştiğini inceledi. Anneleri iki grupta inceleyen araştırma ilk grubu 5 yaş ve altı, ikinci grubu ise 6-18 yaş arası çocuğu olan anneler olarak belirledi. 45 yıllık taramada, 50.000 annenin günlüğünü içeren American Heritage Time Use Study çalışmasının verilerini kullanan araştırmacılar, çalışma içerisinde kullandıkları “fiziksel aktivite” kavramını ise çocuk bakmak, ev temizlemek, yemek yapmak, spor ve egzersiz faaliyetlerinde bulunmak şeklinde tanımladı.

32 SAATTEN 21 SAATE DÜŞTÜ

Araştırma sonucunda 5 yaş ve altı çocuk sahibi olan annelerin 1965’te haftada 44 saat, 2010’da ise bu gruba ait annelerin haftada 30 saat aktif oldukları görüldü. Araştırmanın ikinci grubu olan 6-18 yaş arası çocuk sahibi anneler ise 1965 yılında haftada 32 saat aktif zaman geçirirlerken, 2010 yılında bu rakamın 21 saate düştüğü görülüyor.

Haberin Devamı

Araştırma ayrıca annelerin sedanter (hareketsiz) ya da aktif olarak geçirdikleri zamanların istihdam durumlarına göre değiştiğini ortaya koyuyor. Tam zamanlı bir işte çalışmayan anneler, çalışan annelere göre iki kat daha fazla hareketsiz zaman geçiriyor.

Gittikçe hareketsizleşildi

HAREKETSİZLİK ERKEN ÖLÜM NEDENİ

Araştırmanın yürütücülerinden egzersiz bilimcisi ve epidemiyoloji uzmanı Edward Archer araştırma ile ilgili olarak; “Fiziksel aktivitenin sağlık ve sağlıklı bir yaşam için mutlak bir önkoşul olduğu göze alındığında, hareketsizliğin gelişmiş ülkelerde hastalık ve erken ölümlerin en önde gelen nedenlerinden biri olduğu şaşırtıcı bir gerçek değildir. Hatta bugün dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük sağlık krizlerden biri olabilir.” yorumunu yaptı.

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili ve Aktif Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel araştırmayı şu sözler ile değerlendirdi; “Çalışmada, çocuklarının yaş aralığı birbirinden farklı olan iki grup annede de aktivite düzeyinin aynı şekilde %35 azalması, toplumun yaşam biçiminde meydana gelen dramatik değişikliği işaret etmektedir. Bir diğer önemli nokta da, tam zamanlı bir işte çalışan annelerin çalışmayanlara göre fiziksel aktivite düzeyinin iki katı daha fazla olmasıdır. Bu durum, günlük aktivitenin aslında önemli ölçüde zorunlu olarak yapılan işlerden kaynaklandığını göstermektedir. Sonuç olarak, son 50 yıl içerisinde ulaşım, haberleşme, gıda endüstrisindeki gelişmeler ve besin maddelerine erişim gibi birçok alanda görülen baş döndürücü gelişmeler günlük yaşamı son derecede kolaylaştırmıştır. Daha önceleri önemli ölçüde fiziksel bir çaba sarf edilerek yapılması gereken işler bu gelişmelerin neticesinde günümüzde çok daha az bir fiziksel çaba ile gerçekleştirilebilmektedir.

Haberin Devamı

Aslında kişinin kendine daha fazla zaman ayırmasını sağlayan teknolojideki bu gelişmeyi gerçek anlamda olumlu bir gelişme olarak değerlendirmek için, söz konusu bu ilave zaman diliminde mutlaka fiziksel aktivite ve egzersize yer vermek gerektirmektedir. Aksi halde sedanter yaşam tarzı kaçınılmaz olarak başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere, tip 2 diyabet, yağ metabolizması bozuklukları, hipertansiyon, obezite ve bazı kanser türleri ve bunlara eşlik eden erken ölümleri beraberinde getirecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!