Ayda KAYAR
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2004 00:54
Simit Sarayı, Simitçi Dünyası, Simithane derken büyükşehirlerde bir simit fırtınası esiyor. Hamburgeri, lahmacunu tahtından indiren Türk fast food’u simit her gün on binlerce kişinin ucuza karnını doyuruyor.
SİMİT SARAYI
Çay-simitle günde 3.5 milyar lira ciro yapıyorlar
İki yılda franchising sistemiyle 23 şubeye ulaşarak, kurucularını simit kralı yaptı. Simit Sarayı’nın ortağı ve genel müdürü Bayram Kök, başarılarını ürünün ülkedeki sosyo-ekonomik realiteye uymasına bağlıyor. Simit fiyatları 400-750 bin, bir bardak çay ise 500 bin lira.
Simit Sarayı’nın kurucusu Mehmet Tarakçı, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu. Okuldaki simit-çay tutkusundan yola çıkıp Hisarüstü’nde bir arkadaşıyla Çıtır Simit’i kurmuş. Daha sonra emekli memur amcası Salih Tarakçı’yla Mecidiyeköy’deki Simit Sarayı’nı açmışlar. Taksim’deki şubelerini ise arkadaşı Bayram Kök ve Mahmut Alper Tuğsuz açmış. Diplomalı Mahmut Alper Tuğsuz ve Mülkiyeli Bayram Kök de şirketin ortakları.
GÜNDE 2.6 KM SİMİT
Taksim’deki şubeye günde ortalama 2 bin 300 kişi geliyor. Tüm şubelerde bu rakam 20 bini geçiyor. Çeşidine göre (sade, kaşarlı, sucuklu, kaşarlı-sucuklu, zeytinli, kaşarlı-zeytinli, tulum peynirli ve örgü) çapı ya da uzunluğu 13 santimetre olan 20 bin simit yan yana dizildiğinde ulaştıkları toplam uzunluk 2.6 kilometre.
Ortakları Simit Sarayı’nı ‘modern kıraathane’ olarak görüyorlar. Bazen sendikacılar, bazen gazeteciler gruplar halinde burada toplanıyor. Bazı chat gruplarının tanışma noktası da Taksim Simit Sarayı. Hatta kadınlar gün bile düzenliyorlar. Geçtiğimiz günlerde Taksim’de bir otelde kalan KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat da simit keyfi yapmaya gelmiş.
Bayram Kök, ayda 13 bin dolar kira verdiği beş katlı binanın ilk katını ‘sabahçı kahvesi’ diye niteliyor. Birinci kat çiftlerin, ikinci kat gençlerin katı. Üçüncü kat ise sigara içilmeyen kat. Daha üst katlarda yönetim ofisleri var. ‘Her birinin 1.5 milyon lira bıraktığını düşünseniz 3.5 milyar lira ciromuz var. Haftada 25 milyar lira ediyor.’
Simit Sarayı şubesi açabilmek için yabancı fast food zincirlerininkine benzer bir giriş parası ödemek ya da aylık aidat vermek gerekmiyor. Satış yapabileceğine inanılan yerler şube oluyor. Ana şirket, undan çaya tüm ürünleri toplu alıp, şubelere dağıtıyor. Yıl sonunda şubenin yerine göre brüt kazancından yüzde 2.5 ya da 5’i ana şirkete veriliyor.
Hedefleri, Avrupa ve Amerika. TÜBİTAK ve FAGEM (Fırıncılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi) ile tek tip, dayanıklı üretime geçip, ‘ideal miad’ süresini belirlemek için çalışıyorlar. Sonrasında merkezde üretilecek simitler, pişirilmek üzere Türkiye ve yurtdışındaki şubelere gönderilecek. Yani simit, şimdi Türkçe ismiyle dünya markası olma yolunda.
SİMİTÇİ DÜNYASI
HADEP’ten CHP’ye oradan da AKP’ye geçen Ağrı milletvekili Cemal Kaya’nın Simitçi Dünyası, İstiklal Caddesi ve Ortaköy’de. Yedi çeşit simit yapıyorlar. Ankara simidi tek burgu, İstanbul simidi ise iki burgu ile şekillendiriliyor. İstiklal Caddesi’ndeki şubede günde yaklaşık 2 bin simit satılıyor.
SİMİTHANE
Taksim’de Han Restaurant adıyla hizmet veren 500 metrekarelik kapalı, 150 metrekarelik açık alanın üçte ikisi Simithane adıyla yeni akıma uydu. Odun ateşinde pişirilen gevrek simit 400 bin lira. Sosisli, sucuklu, kaşarlı, kavurmalı, tulum peynirli ve sucuklu-kaşarlı çeşitlerin fiyatı ise 750 bin lira. Günde 2 bin simit satan Simithane’nin sahibi Ali Cengiz Kılıç. Kılıç’ın oğlu Hüseyin Kılıç, alım gücünün düşmesinin, kendilerini de çağa uymaya zorladığını anlatıyor.