Gezi bisikletleri yeniden popüler

Güncelleme Tarihi:

Gezi bisikletleri yeniden popüler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2005 00:04

Haftasonları bir yerlere kaçma, piknik, gezi, kamp, trekking zamanı. Tabii bir de okulların kapanması yaklaşıyor. Yani, bisikletleri ortaya çıkarmak lazım. Her çocuğun rüyası, değişmez karne hediyesidir bisiklet. Çocuklar için yaz tatili mutlaka bisiklet üstünde geçmelidir.

Bisiklet piyasasında neler oluyor, yeni neler var, fiyatlar nasıl diye merak ediyorsanız, sizin için bir bisiklet rehberi hazırladık. Bisiklet aksesuvarları ve yan ürünlerdeki çeşitlenme de gözümüzden kaçmadı. Hobi olarak bisikletle ilgilenenlerin sayısı arttıkça, yalnız zil-korna, sepet değil, bisiklet için özel üretilen iç ve dış giysiler, ayakkabılar, gözlükler türlü türlü aksesuvarlar bulunabiliyor. Dağ bisikletleri hálá popüler ama bu yıl gezi bisikletleri yükselişte.

80’lerde ilk bisikleti BMX olmayan çok az erkek çocuğu vardır herhalde. Bu kalın tekerlekli bisikletler, bir erkek çocuk için büyük prestij unsuruydu. Kızlar için kırmızı Pinokyo bisiklet uygun görülürdü karne hediyesi olarak. 90’lı yılların başında, BMX’in tahtına piyasaya yeni çıkan dağ bisikletleri oturdu. MTB (MounTain Bike) denilen dağ bisikletleri, bisiklet piyasasına büyük bir hareketlilik getirdi. Vites sayısı fazla olduğundan kullanması daha kolay ve konforlu olan dağ bisikletleri, ince tekerlekli, ince ve uzun gövdeli şehir bisikletlerini kullanan yetişkinlerin de gözdesi oldu.

Çift süspansiyon sistemiyle, bisiklete yeni bir teknoloji katan dağ bisikletleri, ilk ortaya çıktığından beri sürekli gelişmeye devam ediyor. Bisiklette hafiflik çok önemli. Artık alüminyumun, çok hafif alaşımlı çeşitlerinden üretiliyorlar. Yeni tip bisikletlerdeki zemini tanıyan hassas fren sistemleri, hem konforu hem de güvenliği artırıyor.

Şu anda üç tip bisiklet var piyasada. Dağ bisikletleri ve şehir bisikletleri iki ana tür. Trekking bisikletleri, iki kişilik tandem bisikletler ve çocuklar için üretilen bisikletler ise bir diğer grup. Dağ bisikletleri, uzun yol ve engebeli zeminler için üretildiğinden kalın ve dişli lastiklere sahip. 18 vitesli modellerin yerini 21 ve 24 vitesli olanlar aldı. Şehir bisikleti, düz ve asfalt yollarda sürmeye uygun. İnce ve düz lastikleri, ince gövdeleri ve çoğunlukla ön veya arka kısmında sepeti oluyor. Dağ bisikletlerinin, zorlu şartlar için geliştirilmiş modellerine trekking bisikleti, iki kişinin birlikte sürebildiği iki kişilik bisikletlereyse tandem deniyor.

İstanbul’da uygun fiyata bisikletin adresi hiç kuşkusuz Saraçhane Haşim İşcan Geçidi. Yanyana çok sayıda bisikletçi var. Bisan, Bianchi, Salcano gibi yaygın ve ünlü markaların bisikletlerini satıyorlar. Bunlara ek olarak, bisikletle ilgili her türlü aksesuvar, sele, sepet, korna-zil, çanta, amortisör, zincir, vites gibi teknik parçalar da bulabilirsiniz.

Oyuncak hipermarketi Toys R Us’lardaysa, hem her yaş grubundan çocuklar, hem de yetişkinler için, üç tekerlekliden, trekking bisikletlerine kadar pek çok ithal bisiklet modeli satılıyor.

Profesyonel yarışçılarınki gibi bisikletlerin fiyatları iki bin YTL’ye kadar çıkıyor. Ama ortalama 21 vites bir dağ bisikleti 350-500 YTL’ye alınabilir. Şehir-gezinti bisikletlerinin fiyatları biraz daha uygun. Romantik gezintiler için ideal, iki kişilik bisikletleri Yıldız Bisiklet üretiyor, 250 YTL’ye satılıyor.

BİSİKLETİN HOBİ BUTİKLERİ

Bisikleti hobi edinenlerin, giyim ve aksesuvar gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri adresler de var. İstanbul Selamiçeşme’de, Yeşil Bisiklet, Kaçkar Bisiklet, Adrenalin, Sporting gibi bisiklet ürünleri satan mağazaları gezebilirsiniz. Giant, Trek gibi ünlü yabancı bisiklet üreticilerinin modelleri, Gist, Northwave, MET, O’Neill, Spyder, Exuma gibi ithal markaların aksesuvarları satılıyor bu adreslerde. Uzun yolculuklar için üretilmiş, rahatsızlığı en aza indiren özel seleler, sele üstüne geçirilen jel kılıflar, bisiklet taşıma çantaları, çocuk koltuğu, sepet, ışık yansıtıcı bant, sele altı çantası ve matara bu aksesuvarlardan bazıları. Ürünler ithal olduğu için, fiyatlar da dolar ve Euro üzerinden.

BİSİKLETE BİNERKEN NE GİYMELİ?

Çoğumuz için yaz aylarının sporu olan bisiklete binerken sıcak havalarda teri emecek, hafif giysiler tercih edilmeli. Özel bisiklet giysileri, içinde pamuk olmayan sentetik kumaşlardan yapılıyor. Ama bu vücudu saran özel parlak giysileri, genellikle profesyonel bisikletçiler tercih ediyor. Bisikletle gezintiye çıktığınızda çok bol olmayan kıyafetler giymelisiniz. Bu, kıyafetinizin rüzgarda uçuşup hızınızı kesmemesi, hem de terinizi daha iyi emmesi için gerekli. Kullanışlı oldukları için çok cepli üstleri, bisikletin herhangi bir aksamına takılmaması için pantolon ve eşofmanların dar paçalı olanlarını tercih etmelisiniz. Engebeli yollarda dağ bisikleti sürerken mutlaka hafif, poliüretan malzemeden yapılmış, kafanıza tam oturan bir kask takmalısınz. Arazi sürüşlerinde, kaskın altına bandana takmak da çok havalı görünüyor. Şehir gezilerinde, güneşten başımızı bir şapka yardımıyla koruyabiliriz ama ense şapkanın örtemediği ve güneş ışınlarından en çok etkilenen yerlerden. Profesyonel bisikletçilerin, enselerini kapatan bir fular taktıkları dikkatinizi çekmiştir. Güneşli havalarda, elleriniz terleyebilir ve gidondan elleriniz kayabilir. Bunun için, yalnızca avuç içini kapatacak, kısa parmaklı eldiven kullanabilirsiniz. Bisiklet eldivenlerinin, gidondaki titreşimi daha az hissettirme ve eldeki tahrişi önleyici özellikleri var. Dizlikler ve dirseklikler, dağda bayırda bisiklete binecekler için. Bunlar, terletme yaptığı için, özel parkurların, yarışların dışında pek kullanılmıyor. Vücudu soğuktan, yağmurdan koruyan, Gore-Tex kumaştan yapılmış, özel bisikletçi yağmurlukları ve montlarını, kış aylarında veya akşam serinliğinde tercih edebilirsiniz. Bunlar vücut ısısını korumaya yönelik, su ve rüzgar geçirmeyen ürünler. 3M’in, Amerikan Rain Shield’ın yağmurlukları Yeşil Bisiklet’te ortalama 90-100 Euro’ya satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!