Güncelleme Tarihi:
Akbank sponsorluğunda gerçekleşen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, sinemaseverlerin Kutsal Direniş adlı filmiyle yakından tanıdığı, Filistin sinemasının önde gelen yönetmeni Elia Suleiman’ı ağırlıyor.
29. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında dikenli mizah anlayışı Jacques Tati ve Buster Keaton’la karşılaştırılan, Ortadoğu sinemasının önce gelen isimlerinden usta yönetmen Elia Suleiman’a özel bir bölüm ayrıldı: “Şair, Vakanüvis ve İsyancı: Elia Suleiman” başlıklı bölüm kapsamında Suleiman’ın şimdiye kadar yaptığı her biri dünya festivallerinden ödüllerle dönen üç uzun metrajlı filmi ve bir kısa filmi gösterilecek.
Elia Suleiman, 2009’da Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan son filmi Geride Kalan’ın 16 Nisan Cuma günü saat 21.30’da Yeni Rüya Sineması’nda gerçekleşecek son gösterimine katılarak izleyicilerin karşısına da çıkacak.
Elia Suleiman, 16 Nisan Cuma günü saat 16.00’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde bir Sinema Dersi de verecek. Elia Suleiman’ın bir akademisyen, bir düşünür, bir şair ve Ortadoğulu bir sanatçı olarak hem mizahi hem de ciddi bir yaklaşımla siyaset ve sanatı buluşturacağı Sinema Dersi’nde ayrıca 2007’de Cannes Film Festivali’nin 60. Yıldönümü için “Herkesin Kendi Sineması” başlığı altında çektiği Awkward / Biçimsiz adlı kısa film de gösterilecek. Sinema dersine katılmak isteyenlerin rezervasyon yaptırması tavsiye edilir. (filmcenter@boun.edu.tr).
“İsrailli Arap” deyimiyle tanımlanan Filistinli Elia Suleiman 1960’ta Nasıra’da doğdu. 1981-1993 arasında New York’ta yaşayan Elia Suleiman, sinemacılığa New York’ta başladı. Burada çektiği iki kısa filmi, Bir Tartışmanın Sonuna Giriş (1990) ve Suikastle Saygı Duruşu (1992) birçok festivalden ödül aldı. Dikkatleri üzerine çeken Elia Suleiman 1994 yılında Avrupa Komisyonu tarafından Batı Şeria’daki Birzeit Üniversitesi’nde Sinema ve Medya bölümünü kurmakla görevlendirildi.
New York’tan evine dönüşünü anlattığı ve kendisinin de başrolünü üstlendiği ilk uzun metrajlı filmi Bir Kayboluşun Güncesi 1996 yılında Venedik Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü’nü aldı. Ülkemizde de vizyona giren ikinci filmi Kutsal Direniş (2002) ise hem Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’nü hem de Avrupa Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film Ödülü’nü aldı. Suleiman’ın son filmi Geride Kalan (2009) geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nde yarıştı. 2009 Asya Pasifik Sinema Ödülleri Jüri Büyük Ödülü ve 2009 Abu Dhabi En İyi Ortadoğu Filmi ödüllerini alan Geride Kalan’da Suleiman ailesinin hayat hikâyesi üzerinden İsrail’e teslim olmuş bir kentteki, doğup büyüdüğü Nasıra’daki hayatı anlatıyor.
Üç filminde de hayatının farklı dönemlerinde Nasıra’ya geri dönüşünü anlatan Elia Suleiman, yalın, abartısız, dramatik olana mesafeli ama her zaman donuk bir muziplik de içeren sinemasıyla eleştirmenler tarafından Jacques Tati ve Buster Keaton’a benzetiliyor. Elia Suleiman ise kendisiyle yapılan röportajlarda Jean Luc Goddard’ın anlatı sinemasına karşı verdiği mücadelenin kendisini çok etkilediğini ve kendisinin de hikâye oluşturmaktan çok, seyircinin çağrışım dünyasını harekete geçirecek şiirsel bir sinemanın peşinde olduğunu söylüyor.