Güncelleme Tarihi:
Buna rağmen, tuhaf bir biçimde bir hayli kitap basılır ve satılır da. Yapılan bir araştırmaya göre, memleket mensuplarının beşte biri 15-16 yaşına kadar evinde hiç kitap görmemiş.
Yıllar önce, “Kütüphaneli evlerde doğmuş olanlarla, kütüphanesiz evde doğmuş olanlar” arasındaki derin uçurumu ortaya koyan bir haber yapmıştık ve merhum Can Yücel, bunun öneminin altını çizerken, “İçinde Hasan Âli Yücel olan bir eve doğmak, hayattaki en büyük şansımdı” demişti.
Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ile Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu’nun yaptığı “Türkiye’de Toplumsal Eşitsizlik” araştırması, o günden bugüne çok şeyin değişmediğini ve cennet vatanımızın kitap konusundaki yoksulluğunu sürdürdüğünü bir kez daha serdi gözler önüne. Çünkü, araştırmaya katılanların yüzde 21’i, “Siz 15-16 yaşındayken evinizde kaç kitap vardı” sorusunu, “Hiç yoktu” diye cevaplandırmış bulunuyor.
Bu şu anlama geliyor: Genç nüfusun beşte birlik kesimi, ders kitapları bir yana bırakılacak olursa eğer, en verimli yıllarını kitaplardan uzak geçiriyor. Uzaklık lafın gelişi elbette, 15-16 yaşına kadar kitap görmeyen birisi, daha sonra görse bile, bu boşluğu doldurması artık mümkün olmayacaktır. Yüzde 15’lik kesim, o yaşa kadar bir veya iki kitap görmüş, yüzde 23’lük kesimin evinde ise “yaklaşık on kitap” varmış.
Bir başka çarpıcı nokta da şu: Evinde binden fazla kitap olanlar yüzde 0.5’i geçmiyor.