Genç sanatçılar 'gidişat'tan rahatsız

Güncelleme Tarihi:

Genç sanatçılar gidişattan rahatsız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 14:21

İstanbul'daki 13 genç sanatçının eserleri 'Mind Models: The First Show' Borusan Müzik Evi’nde sergilenmeye başlanıyor.

Haberin Devamı

27 Şubat tarihine kadar devam edecek sergide eserleriyle sanatçılar; dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu politik, ekonomik, sosyal, çevre ve kültürel ortamı özgürce sorguluyor, ‘gidişata’ farklı bir bakış açısı getiriyor. Türkiye’de bağımsız sanatçı kimliğinin en güçlü temsilcilerinden biri olan Leyla Erbil ise, sergi nedeniyle yayımlanacak olan kataloğa daha önce hiçbir yerde yer almamış yazısıyla katkıda bulunuyor.

Borusan Kültür Sanat tarafından 2008’de kurulan ArtCenter/İstanbul’un ilk sergisi 3 Şubat’ta açılıyor. Borusan Müzik Evi’nde gerçekleşen Mind Models: The First Show sergisi, ArtCenter/İstanbul’daki 13 sanatçının eserlerini içeriyor. 27 Şubat tarihine kadar devam edecek olan sergiye katılan sanatçılar şöyle: Ali İbrahim Öcal, Balca Arda, Başak Kaptan, Bengü Karaduman, Burak Bedenlier, Damla Tamer, Engin Beyaz, Ilgın Seymen, İrem Tok, Lale Delibaş, Merve Şendil, Özlem Uzun, Sibel Diker.

Haberin Devamı

Mind Models: The First Show sergisi video, ışık ve ses düzenlemeleri ile yeni medya sanatından örnekler de içeriyor. Resim, heykel, fotoğraf, video, yerleştirme gibi farklı disiplinlerdeki eserlerde genç sanatçılar, dünyanın ve Türkiye’nin içinde bulunduğu sosyal, ekonomik, politik ve psikolojik olgulara da gönderme yapıyor. Serginin en önemli özelliği ArtCenter/İstanbul’a kabul edilen genç sanatçıların, İstanbul’daki güncel sanat ortamının yarattığı, belli güç merkezlerinde yoğunlaşan ve deneysel üretime fırsat tanımayan döngüsünü kırarak ürettikleri eserleri izleyiciyle buluşturması.

Uluslararası alanda etkili bir isim olan Dr. Necmi Sönmez, küratörlüğünü üstlendiği sergiye ilişkin şunları söylüyor: “Eskiden sanatçılardan belli bir teknikle aynı temaları ele alarak belli bir yoğunlaşma içine girmesi beklenirdi. Sanat piyasasının ihtiyacı olan tecimsel sanatı destekleyen bu beklenti, birbirinden farklı olmayan, tekrara dayalı çalışmaların gündeme gelmesine destek veriyor. Bu durum çağdaş Türk sanatının en önemli sorunlarından biri. ArtCenter/İstanbul’da çalışan genç sanatçıların çalışmaları farklı yaklaşım açılarını içermesi nedeniyle önemli.  ArtCenter/İstanbul sanatçılara, deneysel üretimleri için verimli, ufuklarını genişletebilecekleri bir etkileşim ortamı sunuyor.’’

Haberin Devamı

LEYLA ERBİL’DEN KATKI

Türkiye’de bağımsız sanatçı kimliğinin en güçlü temsilcilerinden biri olan Leyla Erbil, sergi nedeniyle yayımlanacak olan kataloğa daha önce hiçbir yerde yer almamış bir yazısını vererek katkıda bulundu.
Mind Models: The First Show sergisi Borusan Müzik Evi’nin bir, beş ve altıncı katlarında düzenleniyor. Sergi 3-27 Şubat tarihleri arasında pazar ve pazartesi hariç 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Tarihi hastanelerin unutulmuş hikâyeleri

İlaç firması Novartis tarafından hazırlanan “Tarihi Hastaneler”, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden günümüze halen hizmet vermekte olan emektar hastanelerimizi konu alıyor.
“Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” demiş Kanuni Sultan Süleyman. Büyük padişahın tüm zenginliklerine rağmen dile getirdiği gibi sağlığımız en büyük zenginliğimizdir. Bu açıdan konuyla ilgili pek çok şey kadar hastanelerin de göz ardı edilemez bir önemi vardır. İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olsa da şifahanelerden müstakil hastane anlayışına geçiş epey bir zaman almıştır. Özellikle Osmanlı topraklarında bu durum 18-19. yüzyıldan sonra gerçekleşmiştir. 12-13. yüzyıllara kadar tarihlenen hastane işleyişinde yapılar olsa da, ülkemizde halen hastane olarak kullanılan tarihi hastanelerin inşa tarihleri en çok 1800’lere ulaşıyor.
Türkiye’nin dört bir yanında, T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan, 1800’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olan 36 hastanenin tarihçeleri, ilginç öyküleri, eski yeni pek çok fotoğrafın da yer aldığı kitap hem tıp hem de mimari tarihi açısından önemli. Novartis Kültür Yayınları’ndan çıkan kitabı Zehra Tonbul ve Özgün Forta hazırladı.

Haberin Devamı

Kitapta Aydın, Balıkesir, Erzurum Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Manisa, Safranbolu, Şanlıurfa ve Zonguldak’tan 30’un üzerinde hastanenin tarihçesine yer veriliyor. Tarihçesi anlatılan hastanelerin mimari planları, eski zaman görüntüleri, bugünkü halleri fotoğraf ve belgelerle aktarılıyor. Ayrıca bugün yıkılmış olan, ancak belgesi ve fotoğrafları bulunan hastaneler de fotoğraflarıyla anılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!