Sibel ARNA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2007 00:00
Gamze Aktan ve Güniz Dalver, yıllarını mutfakta geçirmiş iki kadın. Butik pastacılık, el yapımı makarnalar, restoran danışmanlığı, catering ve yemek stilistliği gibi konularda uzmanlar. Güçlerini birleştirip Küçükarmutlu’da Cikare diye bir yer açtılar.
İsteyene pasta isteyene makarna yapıyorlar. Yeni bir mekan açmak isteyenlere koçluk yapıp, catering hizmeti veriyorlar. 12 kişilik özel grupları kahvaltı, öğlen ve akşam yemeklerinde ağırlıyorlar. Bademli tereyağlarını, Ege’ye has mezelerini, sütlü kişnişli ekmeklerini tatmak için rezervasyon şart.
Gamze Aktan, İngiltere’de Le Cordon Blue’de pasta, ekmek ve çikolata üzerine, Amerika’da Wilton Cake Decoration School’da pasta dekoru üzerine eğitim aldı. 2000 yılından itibaren 4 yıl boyunca Divan Pastaneleri’nde pasta tasarımı ve dekorlu pasta üzerine araştırma ve geliştirme uzmanı olarak çalıştı. 2004’te Bebek’de Nady’s adlı bir kafeye geçti.
Güniz Dalver profesyonel iş hayatının büyük bir bölümünü Kaz Dağları’nda geçirdi. Uzun yıllar butik otellerde restoran işletmeciliği yaptı. Ege mutfağı üzerine yoğunlaştı ve uzmanlaştı.
İkisinin yolları 2004’te Bebek Nadys’de kesişti. Üç yıl boyunca bir taraftan kafeyi işletirken diğer taraftan İtalyan mutfağı üzerinde çalıştılar. 2007’de kendi işlerinin sahibi olmak istediler ve Cikare’yi yarattılar.
Etiler Küçükarmutlu’daki Cikare, hem bir imalathane hem de restoran danışmanlığı veren bir şirket. Aynı zamanda yemekleri stilize ediyorlar ve catering hizmeti de veriyorlar.
MAKARNALAR ELDE YAPILIYOR
Anlatmaya imalathaneden başlayalım. Birinci ve en önemli konu butik pastalar. İki gün önceden sipariş veriyorsunuz, sizler için harikalar yaratıyorlar. İkincisi ise makarnalar. Ravioli’den fettucini’ye, tagliatelle’den penne’ye kadar her türlü İtalyan makarnasını elde yapıyorlar. Restoranlara gönderiyorlar. Bilenler ve isteyenler Küçükarmutlu’ya gidip kendisi de alabiliyor.
Gamze Aktan ve Güniz Dalver insanları ağırlamaktan, yedirip içirmekten büyük zevk alan kadınlar. Bu yüzden Cigare’nin orta yerine 12 kişilik bir masa koymuşlar. Rezervasyonlu gruplara kahvaltı, öğlen ya da akşam yemeğinde sofra kuruyorlar. Kahvaltıda çok özel peynirler, zeytinler, kendi yaptıkları reçellerle birlikte servis ediliyor. Tereyağlı, sütlü, kişnişli, zeytinli gibi 8 çeşit ekmekleri var. Tereyağını bile bademli tereyağı olarak servis ediyorlar. Çay semaverde demleniyor. Müşteriler kendi evindeymiş gibi gidip kendi çayını kendi alabiliyor. Kahvaltının ücreti kişi başı 25 YTL.
Öğle ve akşam yemeği ise konsept dahilinde hazırlanıyor. Arayıp gönlünüzden geçeni söylüyorsunuz onlar sizin için hazırlıyorlar. Örneğin rakı içmek istiyoruz dediğinizde bol mezeli şahane bir çilingir sofrası kuruyorlar, şarap içecekseniz makarnaların en alasını hazırlıyorlar. Bu yemeklerin fiyatı ise kişi başı 35-40 YTL.
Cikare’de verilen bir diğer hizmet ise restoran danışmanlığı. Restoran açmaya karar veren yatırımcıyı başından itibaren yönlendiriyorlar. Konsept belirlenmesinden, mimari ve dekorasyonuna, mönüsünden garson seçimine kadar her detayla ilgileniyorlar.
RESTORAN KOÇLUĞU
Gamze Hanım anlatıyor: "Bir anlamda yatırımcıya restoran koçluğu yapıyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi restoran ve kafe işletmeciliği son yılların gözde mesleği. Ama maalesef açıldıktan bir iki yıl sonra kapanan bir çok mekan var. Bu bazı hesapların baştan yapılmamasından kaynaklanıyor. Biz yatırımcıya nasıl karlı bir mekan açacağının yollarını gösteriyoruz İsmi, logosu, yemeğin yanında servis edilecek garnitür bile çok önemli."
Cikare genellikle mekanlar açılmadan önce devreye giriyor ama bazen mevcut mekanları canlandırdığı da oluyor. Güniz Hanım açıklıyor: "Diyelim ki bir restoran açtınız, bir yıl oldu ve kár edemiyorsunuz. Biz devreye giriyoruz. Mönüyü canlandırıyoruz ve işler açılıyor. Yalnızca restoran değil, otellerle de çalışıyoruz. Bodrum’da, Fethiye’de bir çok butik otel ile çalıştık. En son Balmumcu’da 12 adlı bir kafe yaptık."