Gece gündüz Bayrampaşa

Güncelleme Tarihi:

Gece gündüz Bayrampaşa
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2010 00:00

İsmi uzun süre cezaeviyle anılan Bayrampaşa İstanbul’un yeni yaşam alanı mı oluyor? Alışveriş merkezleri, akvaryum, lunapark, bungee jumping, moda haftası, Elle dergisinin partisi derken bir haftadır Bayrampaşa’ya taşınmaktan helak olduk

Yıllar, yıllar önce bir grup abimizin yanındayım... Kendi aralarında Bayrampaşa aşağı, Bayrampaşa yukarı konuşuyorlar. Dayanamadım “Abi Bayrampaşa’ya hiç gitmedim, güzel bir yer mi?” deyince kahkahalara boğuldular: “Savaşım hiç sevmezsin, yapacak hiçbir şey yok. Çok sıkıcı orası...”
Meğer hepsi Sağmalcılar’da hapis yatmış.
Benim Bayrampaşa maceramın adli bir yanı yok.
Herşey ev taşımam ve ihtiyaçlar için Bayrampaşa’daki IKEA’ya gitmemle başladı. Fakat cezaeviyle anılan bu ilçe son birkaç yılda o kadar değişti ki ayağımı kesemiyorum. IKEA’ya gitmişken, yanına bungee jumping vinci kurmuşlar ona takılıyorsunuz. Taksicinin bile aklı kaldı. Utanmasa “iki dakika bekleyin de, bir atlayıp geleyim” diyecekti.
Adrenalin sevmeyene akvaryum huzuru var. İçinde köpekbalıkları yüzen 80 metrelik cam tünelde gündüz gezi, akşamları partiler yapılabiliyor.
Moda düşkünleri de bu hafta Forum İstanbul Bayrampaşa’da; eğlence tutkunları da... Forum Fashion Week ayın ikisinde başladı yarına kadar sürüyor. Moda haftası için İstanbul’a gelen tasarımcı Ara Jo ve Gil Carvalho da dün akşam İstanbul sosyetesiyle birlikte Elle dergisinin partisine katıldı.
Sosyete sevmeyene halk da gani...
Bölgenin az ilerisi Parkada. Sonbaharın son demlerinin tadını çıkarmak isteyen İstanbullular göletin etrafında, çimlerin üstünde, lokanta ve kafelerde... Hatırlarsınız açılışında Başbakan attan düşünce bütün Türkiye bir günde adını öğrenmişti. Kış iyice bastırmadan bir fırsatını yakalarsanız gidin, liselilerin elele romantizmlerini seyredin.
Beş yıl öncesini düşünüyorum da, spor kompleksi falan da bitince beş yıl sonra nasıl olacak Bayrampaşa?
Bunu tek düşünen ben değilim belli ki. Duyduğuma göre emlak fiyatları da almış yürümüş Bayrampaşa’da. Birkaç yıl önce 40 bin liradan satılan daireler şimdi 250 bin lira.

Salomanje’de dükkan önü
HAFTADAN KALAN


Nişantaşı Salomanje ufak çaplı bir yenilenmeden geçti, mönüden dekorasyona kadar pek çok şey değişti. Kuruçeşme’deki Funfatale’in işletmecisi Didem Özgen geçmiş işletmeye. İyi de olmuş, aynalar kalkmasına rağmen daha ferah geldi gözüme. Pazar akşamı gittim, tıklım tıklımdı, hatta içeride yer kalmamış insanlar sokağa taşmıştı. Çok seviyorum ayaküstü sohbet edip, açık havada sigara içebilmeyi, sokaktan gelip geçeni kesmeyi. Nihat Odabaşı falan, epeydir görmediğim bir sürü insanı gördüm. (212) 327 35 77.

Türkiye referandum haritaları OUT
Tsvetko’nun Avrupa haritaları IN
DÜNYA-GÜNCEL-TASARIM


Yanko Tsvetko, Bulgar bir grafik tasarımcı. Adını duyurmasına neden olan şeyse yaptığı sivri dilli haritalar. Yaşadığım Yer adlı harita serisinde Avrupa haritasını farklı bakış açılarıyla yeniden isimlendiriyor. Mesela Bulgarların bakış açısından Avrupa, Rusların bakış açısından Avrupa ya da gay’lerin bakış açısından Avrupa. Ve bakış açısıyla dalga geçen, iğneleyici isimler veriyor ülkelere. Türkiye’nin üzerinde Fransızların bakışıyla hazırlanmış haritada ‘Kesinlikle Avrupalı değil’ yazıyor. Almanların bakış açısıyla ‘iş gücü kaynağı’. Gay bakış açısıyla ‘seksi homofobik erkekler’ diye not düşülmüş. Ama beni en çok vuranı ‘Youtube’u olmayan topraklar’ diye yazanı.

Kör tadım OUT
Kör gezme IN
ŞEHİR-İNSAN-ETKİNLİK

Kör tadımı duymuşsunuzdur. Zifiri karanlıkta yemek yiyorsunuz, çoğunlukla da kör garsonlar hizmet ediyor size. İstanbul Galatasaray’daki 360 adlı restoranda ve Antalya’da Adam&Eve otelinin kör lokantasında yapılıyordu. Hem farklı bir deneyim hem de görme engelliler için farkındalık yaratma amacı taşıyor. 14-17 Ekim’deyse Soundshift adında bir festival var: İstanbullulara Orhan Veli olmayı öneriyorlar, gelin gözlerimiz kapalı İstanbul’u dinleyelim diyorlar. 2010 kültür başkenti kapsamında bir proje. Katılım ücretsiz. Bir rehberiniz olacak. Ve iki saat boyunca Kadıköy Moda’da gözleriniz kapalı gezi yapıp şehri dinleyeceksiniz. (532) 412 18 36.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!