Güncelleme Tarihi:
İleri yaşta bebek doğurmanın kadını gençleştirdiği tezi yaygın inanışlardan biri. Araştırmalar da bu tezi destekliyor. Konuyla ilgili en son veri ABD’den geldi. New York Times’taki habere göre, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde 8 bin 671 rahim kanseri hastası ve kontrol grubundaki 16 bin 562 kadının verileriyle yapılan çalışma, ileri yaşta anne olan kadınların rahim kanseri riskinin önemli oranda azaldığını ortaya koydu. Araştırma sonucunda son bebeklerini 40 yaşından sonra doğuran kadınların, rahim kanserine yakalanma riskinin 25’inde doğum yapanlara göre yüzde 44 daha az, 70 yaşına geldiklerinde rahim kanserine yakalanma risklerinin yüzde 33 daha düşük olduğu ortaya çıktı.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Recai Papuçcu, doğal yolla gelişen ileri yaş gebeliklerin aslında kadının ‘genç’ olduğunu gösterdiğini söylüyor: “Demek ki hormonları hâla aktif, yumurtalıkları genç, kaliteli ve sağlıklı yumurtluyor.” Prof. Dr. Papuçcu, ileri yaşta anne olan kadınların rahim kanseri dışında, meme ve kolon kanseri riskinin de düşmesini beklediklerini belirtiyor. Salgılanmaya devam eden kadınlık hormonu östrojenin Alzheimer ile kalp ve damar hastalıklarından da koruduğu biliniyor. İşin bir de psikolojik tarafı var. İleri yaşta anne olmak kadınların özgüvenini artırıyor. Prof. Dr. Papuçcu, “Kadın anne olacağım psikolojisiyle kendini daha dinamik ve sorumlu hissediyor. Cinsel fonksiyonlarının aktif olması, eşine ve çevresine karşı gençlik imajı verir” diyor.
Peki bebek sahibi olmak annelerin ömrüne neden ömür katıyor? Bu konu henüz net değil. Ancak öne sürülen tezler arasında bebeğin kök hücrelerinin anneye geçmesi, yenileyici ve onarıcı etki yapması var.
İKİ KERE DÜŞÜNÜN
Tüm bu veriler, doğumu olabildiğince erteleyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Yine de ileri yaşta gebeliğin yüksek riskli olduğunu gözardı etmek mümkün değil. Annede hipertansiyon, diyabet, gebelik zehirlenmesi, düşük, erken doğum, normal doğum yapma şansının azalması, bebekteyse anomali riski artıyor.
Bir soru-Bir cevap
Karbonhidratsız sağlıklı diyet listesi olur mu?
- Olmaz. Araştırmalar günde en az 100-125 gram karbonhidrat alınması gerektiğini gösteriyor. Bu da diyetin 400-500 kalorisinin karbonhidratlardan gelmesi gerektiği anlamına geliyor.
Abdullah Oğuz
ÜNLÜLERDEN SAĞLIK SIRLARI
Spor yaparım ve golf oynarım. Golfle birlikte 8-10 kilometre yürümüş oluyorum. Tatlı yememeye dikkat ediyorum. Akşam yemeklerimi geç yemiyorum. Kahvaltım yulaf ezmesi ve kahveden oluşur. Ayrıca her yıl düzenli sağlık kontrolünden geçiyorum.
Mutluluk hormonu salgılatın başınız daha az ağrısın
ŞİFA NİYETİNE
Baş ağrısı belirtilerinin temel sebeplerinden biri düzensiz yemek saatleri ve yanlış besin seçimi. Özellikle mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin vücutta salgılanması için doğru besin tercihi yapın. Muz, çilek, kavun gibi bazı meyvelerle belirli aralıklarla tüketebileceğiniz şekerli besinler (tatlı, çikolata vb.) seratonin salgılanmasını sağlıyor ve gün içerisinde çektiğiniz baş ağrıları da azaltıyor.