Gazete baklavası

Güncelleme Tarihi:

Gazete baklavası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2004 00:00

Çok katlı yufka tekniğiyle yapılan hamur işlerinin, Anadolu’dan önce Orta Asya’da Türkler tarafından yapıldığını söyler yemek tarihçileri.20-30 kat yufkayla yapılan bugünkü baklavaları çok zayıf bulan annemin, 40-50 yufkadan baklava yaptığını hatırlarım. Hatta emektarları Gülbeyaz Nine’nin yufka sayısını 80-100’lere kadar çıkardığını anlatır. ‘Çok iyi açılmış bir baklava yufkasının arkasından gazete bile okunabilir’ diyen annem, bir zamanlar kadınların ‘En iyi baklava açma yarışında’ olduklarını da ifade eder. Ben bir yemekçi de olsam, hiçbir zaman annemin eline su dökemem ama hazır baklava yufkasıyla, gayet lezzetli, ayvalı, vişneli baklavalar hazırlayabilirim. Ben içi bol meyveli baklavayı daha çok tercih ediyorum. Eh, damak tadı da değişiyor!İnce NoktalarKekinize katacağınız sütü, el yakmayacak sıcaklıkta ısıtarak kullanırsanız, kekinizin çok daha iyi kabardığını göreceksiniz.HAFİF VE KEYİFLİMutlaka makarnaYapılışı:Makarnayı, 10 bardak kaynayan tuzlu suda, yaklaşık 8-10 dakika haşlamaya bırakalım. Bir taraftan sos için derin, geniş bir tavaya; zeytinyağını koyup, kızdıralım. Dövülmüş sarmısakları yarım dakika kadar kavuralım ki, sarmısağın kokusu yağa geçsin. Artık rendelenmiş domatesle beraber tuz ve karabiberi de tavaya aktaralım. Sosu yaklaşık 5-6 dakika pişirip, ocaktan alalım. Haşlanan makarnayı süzüp, hemen tenceresine geri boşaltalım. Domatesli sosla karıştırıp, servis tabağına aktaralım. İsterseniz üzerine, ince kıyılmış maydanoz da serpiştirip, sıcak olarak servise sunabilirsiniz.6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi1 paket makarna (kalın şerit şeklinde olan)2 yemek kaşığı zeytinyağı4 diş sarmısak (dövülmüş)3 adet orta boy domates (rendelenmiş)1 çay kaşığı tuz, karabiberNar ekşili sebze ızgarasıYapılışı:Önce patlıcanı alacalı soyup, ortadan ikiye bölelim ve yarım cm genişliğinde dilimleyelim. Kabakları soymadan, iyice yıkayalım ve yine yarım cm genişliğinde dilimleyelim. Soğanı soyup, yarım cm genişliğinde doğrayalım. Domatesleri ortadan ikiye keselim. Şimdi bütün sebzelerin her tarafına, fırçayla sıvıyağ sürüp, ızgarada pişirmeye başlayalım. Sos için bir kasenin içinde; nar ekşisi, dövülmüş sarmısak, tuz ve zeytinyağını iyice çırparak karıştıralım. Izgarada pişen sebzeleri bir servis tabağına yerleştirip, üzerine nar ekşili sosu gezdirelim ve servise sunalım.8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 adet orta boy kemer patlıcan2 adet orta boy kabak4 adet kırmızı dolma biber2 adet orta boy kuru soğan2 adet orta boy domates2 yemek kaşığı sıvıyağSos için2 yemek kaşığı nar ekşisi4 yemek kaşığı zeytinyağı2 diş sarmısak (dövülmüş)1 çay kaşığı tuz
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!