Güncelleme Tarihi:
Kuşçu Paşalar, Bremen Sultanı, Galata Hırsızları, Tavus Sultan, güreşçiler... Osmanlı döneminin bizlere anlatıldığı, resmedildiği ve daha sonraları fotoğraflarda gördüğümüz kadarıyla gayet ciddi paşaları, bu kez gayri ciddi gülümsüyor. Bu güler yüzlerin arkasında hayata pozitif bakan, Türkiye’nin en ünlü illüstratörlerinden biri olan Engin Öztekin var. Tünel Milk Gallery ve Design Store’daki Gayri Meşrutiyet sergisi 27 Aralık’a dek görülebilir
Engin Öztekin, çocukluğundan beri Osmanlı döneminin figürlerine ilgi duyarmış ama onların ağırlıklarından, asık yüzlerinden de korkarmış. Kültürümüzden gelen öğeleri kullanarak kurguladığı dünya, bu kez hepimizi gülümsetiyor. Serginin ismi de bir yazar arkadaşının armağanı: Gayri Meşrutiyet. 21 parçadan oluşan sergide portrelerin yanı sıra el ve yüz şeklinde şehir planları da var. Bu şehir planlarında modern minyatür havası seziliyor.
Sergideki siyah-beyaz çalışmalarda geleneksel ve dijital teknikler bir arada kullanılmış.
Ayrıca, iki tane akrilik ağırlıklı, grafiti boyası kullandığı karışık teknik çalışma da yer alıyor. Galeride, Öztekin’in sergide yer alan çalışmalarının kullanıldığı sınırlı sayıda basılmış tişört, bez çanta, magnet ve rozetler de satılıyor.
Engin Öztekin, illüstrasyonları ve yaşama bakışıyla Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nu anımsatıyor. Zaten kendisi de Ekşioğlu’na öğrenciliğinden beri hayranı olduğunu söylüyor.
Öztekin aslında 14 yıldır reklam sektöründe. Halen Propaganda İstanbul’da sanat yönetmeni olarak çalışıyor. Ama sanat çalışmalarını da ara vermeden sürdürüyor. Hatta akşamları evde çalışmaya vakit kalsın diye işine yakın bir yere taşınmış.
Tünel Milk Gallery ve Design Store’daki sergi 27 Aralık’a dek görülebilir.
FİKİRLERİ DE YAPILACAK İŞLERİ DE ÇOK
Dinamik, sokaktaki yaşamı yansıtan, bembeyaz, cıvıl cıvıl bir galeri. İstanbul’da sokak sanatına, sokaktaki akımlara yer veren ilk sanat galerisi Milk, iki reklamcı, Elif Çevik ve Can Başyiğit ortaklığıyla bu yıl kurulmuş. Şimdilik reklâmcılıktan kazandıkları tüm parayı bu galeriyi yaşatmak için kullanıyorlar. Elif Çevik “Böyle bir galeri açmak en büyük hayalimdi, yaptığım özveri beni mutlu ediyor” diyor.
Amaçları, Avrupa’da sık rastlanan sokak sanatını İstanbul’a da taşımak, Türkiye’deki konvansiyonel sanat akımı anlayışını biraz olsun değiştirebilmek ve galeri bulamayan genç sanatçılara destek olabilmek. Farklı ülkelerden Graffiti ve Post Graffiti akımlarından etkilenen sanatçılar İstanbul’a önce Milk ile gelmiş. Tünel’in müzikçileriyle ünlü Galip Dede Caddesi Balkon Çıkmazı’nda bulunan galerinin oyuncaklar, illüstrasyonlar, grafitiler ve tasarım objelerinin satıldığı dükkân bölümü de var. Bu bölümde biten sergilerin işleri de satılıyor.
Milk Gallery&Design Store bu yıl Merve Morkoç, Ayşe Küçük, Bora Başkan, Ufuk Atan ve Gökhan Okur gibi isimleri ve çoğunlukla yurtdışından gelenleri konuk etmiş. Galerinin 2010 programında ise daha çok Türkiye’den sanatçılar yer alıyor. 2010’da Türkiye’deki bütün illüstratörleri toplayan, kaynak oluşturabilecek bir kitap yayımlamayı planlıyorlar.
“Royal Frame” adlı “kitsch” bir çerçeve de bir diğer projeleri. İsteyenler bu altın yaldızlı oymalı çerçeveleri aylık ya da haftalık kiralayıp işlerini sergileyebilecekler, satışını yapabilecekler. 2010’a da Türkiye’de bir ilk olan “Kâğıt Oyuncaklar” sergisi ile giriyorlar.