Gardıropta yazlık-kışlık değişimi

Güncelleme Tarihi:

Gardıropta yazlık-kışlık değişimi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2004 00:12

Mevsim geçişlerinde, sezon boyunca kullanmayacağınız giysileri dolaba yerleştirmek ve yenilerini çıkarmak eziyet halini alabilir. Örneğin yaz boyunca kapalı kalan bot ve çizmelerin çatlamış derilerini eski haline getirmek zordur. Aynı problemle ertesi yıl bir daha karşılaşmamak için yazlık-kışlık giysi değişim tüyolarını profesyonel imaj ve iletişim danışmanı Özlem Çakır’a sorduk. İşte size bu sene gardırobunuzu yerleştirirken rehberlik edecek püf noktaları.

Havalar soğumaya başladı. Kışlık giysileri ortaya çıkarmanın zamanıdır. Ama bakalım yaz başında kışlıklarınızı kaldırırken dikkatli davrandınız mı? Ya da önümüzdeki yaz pırıl pırıl giysilerle karşılaşmak için şimdi nelere dikkat etmelisiniz? Kişilere ve kurumlara profesyonel imaj ve iletişim danışmanlığı veren Özlem Çakır, giysilerin rutubetsiz bir ortamda saklanmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Evinizde yazlık ve kışlık eşyalarınızı barındıracak büyüklükte bir gardıroba ya da odaya sahipseniz işiniz kolay. Ama eşyalarınızı valizlere yerleştiriyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk nokta giysileriniz için rutubetsiz bir ortam seçmek. Çünkü bazen çatı katlarında saklanan giysiler, sızan sudan ya da duvarların neminden zarar görebiliyor’ diyor.

Yazlık eşyalarınızı valize ya da dolabınıza yerleştirirken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şöyle sıralayabiliriz:

Triko, keten, ipek ve tüm açık renk eşyalarınızı asla plastik poşetlerin içinde saklamayın. Açık renk giysileriniz sararabilir. Plastik poşet yerine kumaş kılıf kullanırsanız hem renklerini korumuş, hem de buğuya sebebiyet vermemiş olurusunz.

Üzeri lekeli giysileriniz varsa onları dolaba kaldırmadan önce mutlaka kuru temizlemeye gönderin. Çünkü lekeler durdukça giysinin içine işler, oksitleşir ve bir daha çıkarılamaz hale gelir.

Plastik poşette veya kumaş kılıf içine sakladığınız giysilerinizin arasına mutlaka güve kovucu ya da naftalin yerleştirin.

Asarak saklamanız gereken narin kıyafetlerinizi metal askılar yerine iz yapmaması için içi doldurulmuş kumaş askılara asın.

Trikoları sarkmaması için asarak değil katlayarak kaldırın.

Çorapları ve narin iç çamaşırları file torbalar içinde saklayın.

KIŞLIKLAR NE OLACAK

Eğer yaz başında eşyalarınızı kaldırırken bunları yapacak vaktiniz olmadıysa, bu sene giysilerinizi yeni gibi kullanmak için işe onları havalandırmakla başlayın. Yanlış katlama sonucu kat izi yapmış giysileriniz varsa havalandırdıktan sonra uygun ısıda ütüleyin.

Dolabınızı kışa hazır hale getirmeden önce mutlaka bir temizlik de yapmanız gerekiyor.

Kışlık giyecekleri yerleştirmeden önce üzerinize küçülmüş, eskimiş ya da iki seneden fazla kullanmadığınız eşyalarınızı eleyin. Çünkü kalabalık bir gardırop sıkıntı yaratır. Bu işlemden sonra spor, iş ve gece kıyafetlerinizi ayrı ayrı yerlere yerleştirmeye özen gösterin. Eğer bu kıyafetlerinizi renk ayrımına göre dizerseniz dolabınızda hoş bir görüntü elde edebilirsiniz.

KURU TEMİZLEMEDEN SONRA GİYSİYE HAVA ALDIRIN

Tüm giysileri kuru temizlemeye gönderdikten sonra uygun koşullarda saklamak en iyisi. Özellikle takım elbiseleri, ipek bluzları temizletmeden kaldırmayın. Çünkü ertesi sene giysilerin üzerlerindeki kirlerin çıkması daha zorlaşıyor. Jeeves Clothes Care Mağazalar Müdürü Kenan Kamçı, ‘Mevsim dönümlerinde, en çok kullanılan elbisleri, takımları kuru temizleme yaptırmanızda fayda var. Ama kuru temizleme işleminden sonra biz elbiseleri poşetler ve altını kapatırız. Siz dolaba asmadan önce poşetin altını açın ki hava alsın’ diyor.

Dikkat edilecek diğer bir nokta da dolaptaki hava sirkülasyonunu sağlamak. Bunun için dolabınızı tıka basa doldurmamak gerekiyor.

DERİLERE ÖZEL BAKIM

Bütün yaz kapalı bir ortamda kalan deri ürünleriniz için Desa Genel Müdürü Burak Çelet, ‘Deri natürel bir malzemedir, askıya asılınca tüm kırışıklıkları ve kötü kokusu gider’ diyor. Ama eğer deri ceketiniz tüm yaz kırışmışsa ve ütü gerekiyorsa ütüyü en düşük ısıya ayarlayıp buhar kullanmayın. Yanmasını ve parlamasını engellemek için üzerine kahverengi kesekağıdı koyup, kağıdın üzerinden ütüleyebilirsiniz.

Deri giysinizi plasik torbalarda saklamak küflenmesine sebep olabilir. Eğer normalden sıcak bir ortamda saklarsanız kurutursunuz. Kumaş bir örtü içinde nemsiz fakat fazla sıcak olmayan, iyi havanlanan bir ortamda muhafaza edin.

Deri ayakkabılarda da durum pek farklı değil. İnci ayakkabı mağazaları yetkilileri ayakkabıların ilk önce nemli bir bezle temizlenip, oda sıcaklığında kurutulmasını öneriyor. Kuruduktan sonra boya ve cila uyguladığınız ayakkabınızın içine beyaz parşomen kağıdı koyarak bez poşetlerde saklarsanız, ertesi yıla kadar ayakkabı formunu korur.

Yazlık deri çantaların saklama koşulları ayakkabılarla neredeyse aynı. Tozunu aldıktan sonra kendi bez çantasında, tüm gözlerine beyaz parşomen kağıt doldurarak saklayabilirsiniz. Tabii ki nemsiz, çok sıcak olmayan ve hava alan bir yer olması kaydıyla.

GÜVE VE BÖCEĞE KARŞI

Gardıroba kaldırcağınız giysilerinizi asla yıkamadan koymayın. Çünkü güveler giysilerde kalmış yağları sever ve onları yemeye gelirler. Giysileri asarken, üzerlerine kılıf da geçirseniz; eğer gardıroba yıkamadan koyduysanız, güveler hem giysinizi, hem de kılıfınızı yer. Bunu önlemek için dolabınıza sandal ağacı ya da naftalin koyabilirsiniz. Güve önleyici bu ürünler marketlerde kullanıma hazır halde satılıyor. Çekmecedeki eşyaların arasına konabilen şekilde olanları da var. Ama kuru temizlemeciler bu üzeri plastikle kaplanmış ürünlerin yerine eşyalarınızın arasına sandal ağacı koymanızı öneriyorlar. Aktarlarda bulabileceğiniz sandal ağacını, kuru temizleme mağazalarında da satın alabilirsiniz. Kilosu aktarlarda 50 milyon lira olan sandal ağacının 500 bin liralık bir parçası dolabınız için yeterli.

Sentia kapsül: 3 milyon 450

Esemmat: 4 milyon 750

Bron: 3 milyon 450

Naftalin: 1 milyon 690

Elbise koruma paketi: 3 milyon 400
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!