Garbarek çalan meyhane

Güncelleme Tarihi:

Garbarek çalan meyhane
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2010 00:00

İstanbul’u kız kardeşler bastı. Cahide’nin Nahidesi’nden sonra huzurlarınızda Zarifi’nin Zarife’si.

Haberin Devamı

Beyoğlu’ndaki Zarifi’nin girişinde sessiz sedasız küçük bir meyhane açıldı: Zarife. 50 kişilik, şirin mi şirin bir mekan. Doğumgününüz, nişanınız, kutlamanız mı var, işte burası tam kapatmalık. Kalın duvarlı, küçük pencereli, tam meyhane gibi meyhane...
Mutfağı Zarifi’yle ortak. Dolayısıyla Zarifi’de yediğiniz güzel yemekleri burada da yiyebiliyorsunuz. Sadece meze mönüsü biraz genişletilmiş. Bir balık köftesi var ki bayıldım. Bol da limon sıkınca, yeme de yanında yat.
Mutfakları ortak ama işletmeleri ayrı. Zarife’yi Gönül ve Cenkhan adında iki kafadar işletiyor. Cengo’yu İstanbul gecelerinden hatırlarsınız. Uzun yıllar Safran, Reina gibi mekanlarda oryantal şov yaptı. Gönül de yılların gece müdavimi. Bu iki çılgın “yer açtık” dediklerinde gidip görmek elzemdi. Bir grup arkadaş toplandık gittik. Çok da iyi etmişiz.
Zarife’nin asıl numarası dört kişilik saz heyeti. Bildiğiniz fasılcılara benzemiyorlar. Cenkhan’la oturup uzun uzun repertuar çalışmışlar. O fasıl ki Jan Garbarek’le başlıyor; en son galiba sandalyenin tepesinde marş söylüyorduk. Yanlış hatırlamıyorsam arada klasik batı müziği parçalarını da alaturka sazlarla çaldılar. Söz konusu fluluk, Garbarek’le marş arasındaki sayısız rakıdan mütevellit.
Klasikler de var tabii: Ben pek severim, ‘Gülşeni Hüsnüne Kimler Varıyor’u çok güzel okudular mesela. Tam bir eş-dost-ahbap ortamı var. Çat diye Gönül’ün (Satıcı) bir arkadaşı şarkı söylemeye başlıyor. Yahu bu kimmiş derken adamın eski bir radyo sanatçısı olduğunu öğreniyoruz.
Neşeli parçalarda da, hüzünlü şarkılarda da Cenkhan (Toplu) hep başrolde. Bir yandan servis yapıyor, bir yandan söylüyor. Şarkı oynaksa bırakıyor servisi, çattırı çattırı döktürüyor, ortamı azdırıyor. E olsun o kadar, yılların animatörü, koca Reina’yı azdırırdı, şimdi kendi küçük dükkanında mı yapmayacak.
Sigara içme alanları ortak. Sigaraya çıkmışken, bir ara Zarifi’ye girdik. Böyle bir imkanınınız var. Mekanlar karşılıklı bizden size kim düşer oynuyor. Ama içerde kasıntı bir grup vardı, içki bile almadan “bizim orası daha eğlenceli diye” gerisin geri Zarife’ye döndük.

Haberin Devamı

Fiks mönü kişibaşı 75 lira. 10 çeşit meze, üç çeşit ara sıcak ve ana yemek balık-tavuk-köfte serpme olarak veriliyor. Dondurmalı irmik helvası ya da meyve geliyor üstüne. Ama sorduysanız benim aklım o şahane balık köftelerinde kaldı. (212) 292 64 56.

Haberin Devamı

Neşeli parçalarda da, hüzünlü şarkılarda da Cenkhan hep başrolde. Bir yandan servis yapıyor, bir yandan söylüyor. Şarkı oynaksa bırakıyor servisi, çattırı çattırı döktürüyor, ortamı azdırıyor.

Gece külübünde çadır kurdu tarot falı bakıyor

GECENİN İNSANLARI

Kimsin, kimin nesisin?
- Ben Rasha. 32 yaşındayım. Fal bakıyorum.
Ne falı?
- Tarot...
Tamam onu anladık da gece yarısı tıklım tıklım bir kulüpte ne işin var?
- 3-5 Kasım’da İstanbul’da bir festival gerçekleşiyor: Club to Club. Bu İtalya kökenli bir festival. Bu yıl onuncusu yapılıyor. Berlin, Barcelona, Bruxel gibi şehirlerden sonra bu seneki kardeş şehir İstanbul. Türkiye’de ilk defa insanlar aynı anda birkaç gece kulübünde gerçekleşecek festivale katılacaklar. Bileklerinde bileklikler olacak. O bilekliklerle 11.11, Ghetto, Minimüzikhol gibi kulüplerde aynı anda gerçekleşecek performansları izleyebilecekler. Bir kulüpten bir kulübe gidebilecekler...
Ben yine de bunun tarotla ne alakası var, çözebilmiş değilim...
- Festivalin her sene bir teması oluyor. Mesela geçen yılki tema özgürlük ülkesiydi. Şehirleri kendi bayraklarıyla donatmış, kulüplerde kendi paralarını dağıtmışlardı. Bu yılki tema batıl inançlar. Şimdiden şehrin dört bir yanına dağıtılmaya başlanan tarot kartlarının yanında, organizatörlerin aklına da hiç olmayacak bir şey gelmiş, kulüpte tarot çadırı kurdular, insanların falına bakılıyor.
Nasıl gidiyor bari, ilgi var mı?
- E görmüyor musun kuyruğu...
Tarot sessiz ortamda sakin sakin bakılır zannediyordum. Sen burada üfürüyor musun, yoksa ciddi ciddi bakıyor musun?
- Ciddi ciddi bakıyorum.
Ne kadar sürüyor bir fal?
- 5, bilemedin 10 dakika.
Bu ne bu önündeki?
- Işıklı küre. Böyle daha havalı oluyor.
Neden çadır peki?
Diğerleri görmesin diye. Bir de insanlar daha kolay konsantre oluyor.
En çok kim baktırıyor?
- Erkekler!
Neden sence?
- Erkekler normalde tarot baktırmak için bir yere gitmiyor. Ama böyle ayaklarına kadar geldiği zaman merak edip baktırıyorlar.
Bana da bakar mısın?
- Önce sıraya gir. Görmüyor musun kalabalığı! Sıran gelsin bakarım ama yarın suya düşebileceğin yerlerden, merdiven altından, aynalardan filan uzak dur!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!