Güncelleme Tarihi:
Tarihi Galata Kulesi’nin onarımı için İstanbul 1 No'lu Anıtlar ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan iki yıl izin bekleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, iznin çıkmasından sonra dış restorasyon çalışmalarını bir yılda yüzde 95 oranında tamamladı. Belediye, şimdi de iç restorasyon çalışmalarının başlatılabilmesi için gereken izni bekliyor.
İstanbul’u saran büyük yangınlara, depremlere, son olarak da geçen yıl meydana gelen Marmara Depremi’ne karşın onarımlarla günümüze değin ayakta kalabilen tarihi kule, bir süredir İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettiriliyor. İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, 7 Mayıs 1999 tarihli kararıyla İstanbul Merkez Laboratuvarları Restorasyon ve Konservasyon Müdürlüğü’nün raporları doğrultusunda sürdürülen çalışmalarda, Prof. Doğan Kuban ile Dr. Şirin Akıncı danışman olarak görev yapıyorlar.
Orijinal malzeme kullanıldı
Restorasyona, kule duvarlarından alınan örnekler analiz edilerek başlandı. Kulenin alt bölümleri düşük basınçlı su, üst bölümleri kimyasal yöntemlerle temizlendi. Sıvalar, orijinal malzeme ile yenilendi. Beden duvarlarında, 1500’lü yıllarda oluştuğu sanılan büyük çatlaklar, epoksi harcı ile sağlamlaştırıldı. Kulenin külahının orjinaline uygun olarak kurşun levhalarla kaplanması ve pencerelerdeki tuğla kemerlerle taş kaplamaların onarımı sürdürülüyor.
300 milyara mal olacak
1997 yılı birim fiyatlarıyla 50 milyar liraya malolması hesaplanan restorasyan çalışmalarının, 2001 birim fiyatlarıyla 300 milyar liraya malolması bekleniyor. Cenevizliler tarafından, 1342 yılında, İstanbul Limanı’na yaklaşan savaş gemilerinin gözetlenmesi amacıyla inşa edilen tarihi Galata Kulesi’nin dış cephe restorasyonunun yıl sonundan önce tamamlanması bekleniyor.