Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2005 00:00
Bugün yurt dışındaki hemen her büyük markette, kurutulmuş elma, ayva, şeftali, üzüm, erik, incir, dutla dolu paketlerle karşılaşabilirsiniz. Bu kuru meyvelerin fiyatlarıysa oldukça yüksektir.. Eskiden, yaz mevsiminde taze taze toplanarak kurutulan meyveler, zorlu kış günlerine hazırlık yapmak amacıyla kurutulmuş halleriyle saklanırdı. Bu kuru meyvelere "KAK" adı verilirdi. Size anlattığım bu ayrıntı, Türklerin Anadolu’ya gelmelerinden sonra ortaya çıkardıkları en önemli mutfak geleneklerinden biridir. Kış mevsiminde bazen çerez olarak tüketilen bu kurutulmuş meyveler, daha çok, su ve şekerle karıştırılarak pişirilir ve ortaya "HOŞAF" denilen sulu tatlı çıkarmış. Neyse ki bu güzelim tatlı içecek Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası olmaya devam ediyor. Umarım önümüzdeki zamanlarda da devam edecek ve çocuklarımız da bu lezzetten haberdar olma şansını yakalayacaklar. Zeytinyağlı enginar dolması4 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi8 adet soyulmuş temizlenmiş enginar 1 adet limonun suyu 1 tatlı kaşığı dolusu un1 su bardağı pirinç3 adet orta boy kuru soğan 2 çay bardağı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, karabiber1 çay kaşığı yenibahar3 adet kesme şeker2 su bardağı sıcak su Soyulup temizlenmiş enginarları geniş bir tencereye dizin. Üzerine 1 limonun suyunu gezdirip, unu serpiştirdikten sonra, 2 su bardağı ılık su ekleyerek haşlayın. Tenceredeki su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocaktan alıp soğuması için bekleyin. Diğer taraftan, 1 çay bardağı zeytinyağını küçük bir tencerede kızdırın. Üzerine incecik doğradığınız soğanları ekleyip 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ilave edip karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, yenibahar ve kesme şekeri katıp karıştırın. Son olarak, 2 su bardağı sıcak suyu aktarıp kısık ateşte, pirinç suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın ve ılınması için bekleyin. Enginarların 4 tanesini orta boy bir kaba dizin. Herbirinin üzerine, hazırladığınız içten 3-4
yemek kaşığı kadar koyun. Kalan enginarları da bastırarak üzerlerine kapatın. Üzerine kalan 1 çay bardağı zeytinyağını gezdirip, 1 su bardağı ılık suyu ekleyin, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip servise sunun. Pekmezli fındıklı Anatolya keki6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)1 su bardağı toz şeker200 gr margarin (eritilmiş) 1 paket vanilya1 paket kabartma tozu2 su bardağı unTürk kahvesi fincanıyla 2 fincan çekilmiş fındık içi3 yemek kaşığı pekmez1 çay kaşığı dövülmüş karanfil 1 tatlı kaşığı tarçın2 tatlı kaşığı unOda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp, toz şekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpıp üzerine eritilmiş margarin ve vanilyayı ekledikten sonra mikserle 2-3 dakika daha çırpın. Kabartma tozu ve unu başka bir kapta karıştırıp tel süzgeçle eleyerek yumurtalı karışıma ilave edin. Yine mikserle iyice çırparak tüm malzemeleri karıştırın. Orta boy bir kek kalıbını yağlayıp, hazırladığınız karışımı kalıba aktarın. İri çekilmiş fındık içini derin bir kaba aktarın. Pekmezi üzerinde gezdirin. Dövüp toz haline getirdiğiniz karanfil, toz tarçın ve unu serpiştirerek çatalla iyice karıştırın. Bu karışımı kekin üzerinde gezdirip, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, yaklaşık 35 dakika, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip çırpılmış krem şantiyle süsleyerek servise sunun.
button