Güncelleme Tarihi:
Şu sıralar ekranlarda Almanya’da oynanan FİFA Dünya Bayan Futbol Şampiyonası maçları devam ediyor. Ne zaman vakit bulsam şöyle bir göz atıyorum. Çünkü inanılmazlar! O estetik kadın halleriyle pek çok erkek futbolcuya taş çıkartacak zor hareketler yapıyorlar. Çalımları, topa vuruşları, savunmaları falan bir acayip...
Bu ilgimi sizinle paylaşmamın da tabii ki bir sebebi var.
Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılan ‘37 Numara Ayakkabı’ sergisi. Bahsettiğim bu efsane kadınların antrenman, soyunma odası ve maç anlarından pek çok kare görülebiliyor.
Serginin arkasında Berlin-Kreuzberg Kadıköy Kardeş Kent Derneği ve Kadıköy Belediyesi var. Fotoğrafları çeken Claudia Wiens. Sergi aynı anda Berlin, Kahire ve Ramallah’da görülebiliyor. Çünkü fotoğraflar buradaki kadın futbolculara ait.
FİLİSTİN’DEKİLER İKİYE BÖLÜNMÜŞ
Claudia Wiens, 10 yıl boyunca Mısır’da yaşamış, Filistin’de çalışmış ve şimdi İstanbul’a yerleşmiş Alman bir sanatçı. Yaşadığı bu ülkelerdeki kadın futbolunu merceği altına almış.
Kendisi aslında futbolla pek alakadar değil. Oynamayı da bilmiyor. Konuyu fotoğraflamaksa Kahire’de yaşarken aklına gelmiş.
Mısır’daki kadın futbol kulüplerine gidip futbolcularla tanışmış. Hepsinin hikâyesini dinleyip fotoğraflarını çekince proje kendiliğinden başlamış. Ardından Filistin’e geçince enteresan bir hikâyeyle karşılaşmış: “Filistin Milli Bayan Futbol Takımı ikiye bölünmüştü; Gazze ve Batı Şeria. Birinden diğerine geçmek yasaktı. Batı Şeria’daki kadın futbolcular gerçekten çok zor durumdaydı. Antrenman için diğer tarafa geçmeleri gerekiyordu ancak İsrail askerleri buna izin vermiyordu. Futbol oynamak için büyük mücadele veriyorlardı.”
Projeyi Türkiye’de devam ettiren Claudia Wiens, Türkiye Futbol Federasyonu’yla ortak çalışmış. Trabzon ve Samsun’a gidip milli takımı izlemiş. Ardından da Berlin’dekileri projeye dahil etmiş.
Projeyi tamamlaması 5 yıl sürmüş. Sergide fotoğrafların yanı sıra Berlin Türkiyemspor kulübünde futbol oynayan Alman ve Türk oyuncularla ilgili İsabel Alvarez’in kısa bir filmi de sunuluyor.
17 Temmuz’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
Tel: 0216 386 26 81.
BİR KUANTUMCUNUN GÖZÜNDEN GÜNLÜK YAŞAM
Kuantum fiziği üzerine çalışmalarıyla tanınan Gediz Akdeniz’in ‘7 Hariç’ adlı kitabının ardından yeni kitabı ‘Kara Kefali’ Everest Yayınları’ndan çıktı. Bu roman için “teorik bir karmaşık ütopya denemesidir” diyen yazar Akdeniz, “bir fizikçinin teorik endişelerinin toplamıdır” şeklinde özetliyor kitabını. Bu endişeleri kimi zaman İstanbul insanın kara kefalinde, kimi zaman da kara kefalin İstanbul insanına anlattığı masalların karmaşıklığında yenmeye çalışıyor.
HAFTANIN SİTESİ www.belgeseltv.com
Televizyon değil de bilgisayar başında vakit geçirenlerdenseniz bu site tam size göre. Öncelikle merak ettiğiniz pek çok alanda çeşitli belgeseller izleme şansınız var. Hayvanlar, tarih, sihirbazlık, dans, müzik, spor... Bunların bir kısmı profesyonelken, bir kısmı da kişilerin kendi deneyimlerini, çekimlerini içeriyor. Bunun dışında ‘canlı izle’ ikonuna basarak pek çok televizyon kanalını da canlı canlı izleyebiliyorsunuz.
KISA FİLM SEÇKİLERİ YENİDEN
Son iki yılda Akbank Kısa Film Festivali’nde yayımlanıp da çok beğenilen filmler, temmuz ayında yeniden izlenebilecek. Bu 60 film, 13-14-20-21-27-28 Temmuz tarihlerinde, 15.00 ve 18.00 olmak üzere iki ayrı seans halinde ücretsiz gösterilecek.
ROCK VE POPÇULARIN CAZ HALİ
Son yılların popüler şarkılarını caz uyarlamasıyla yeniden yorumlayan Yavuz Akyazıcı Project’in ‘Turkish Standards Vol.1’ albümü raflardaki yerini aldı. Albümde Göksel’den Teoman’a, Şebnem Ferah’tan Duman’a kadar popüler müziğin önde gelen isimlerinin şarkılarının caz versiyonları yer alıyor. Yapımcılığını Esen Müzik’in, aranjör-prodüktörlüğünü Yavuz Akyazıcı’nın üstlendiği albümde, gitarda Yavuz Akyazıcı, saksafonda Yahya Dai, vokalde Ece Göksu, kontrabasta Baran Say ve davulda Derin Bayhan var.
KEÇE ATÖLYESİNE KATILIN
Buğday Derneği’nin, ekolojik ve diğer doğa dostu üretimler konusunda eğitim çalışmaları yürütmek amacıyla Çanakkale Küçükkuyu Çamtepe’de kurduğu Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde, 15 -17 Temmuz tarihlerinde ‘Gelenekten Sanata Keçe’ başlıklı bir atölye düzenlenecek. Bu sayede katılımcılar yünün ve keçenin öyküsünü, yünün nasıl kırkıldığını, yıkandığını, boyandığını, keçenin kültürünü, kullanım alanlarını, geleneksel tekniklerini ve keçe sanatını öğrenecekler. Katılımcıların Küçükkuyu’ya kendi imkânları ile gitmesi gerekiyor. Detaylı bilgi için, www.camtepe.org.