Güncelleme Tarihi:
İzmir’de uluslararası düzeyde sergilere ev sahipliği yapan Arkas Sanat Merkezi, Arkas Koleksiyonu’ndan oluşan bir seçkiyi Güney Fransa’da bulunan Lodeve’deki Lodeve Müzesi’nde sergilemeye başladı. 19 Aralık tarihinde açılışı yapılan sergi, 30 Mart 2014 tarihine kadar açık kalacak.
Arkas Holding’in davetiyle gittiğimiz serginin açılışı 8 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Lodeve’de büyük bir heyecan yaratmış. Ekonomisini ağırlıklı olarak müzenin çekeceği ziyaretçilere bağlayan bu küçük Akdeniz kasabası 20 yılda da hedefine ulaşmış durumda. Çünkü her açılan sergiyi yaklaşık 60 bin kişi ziyaret ediyor ve bu da kasabada hayatın canlanmasına neden oluyor.
‘Portreler’, ‘Nü’ler’, ‘Peyzajlar’ ve ‘Janr’ (Genre) resmi olmak üzere dört ana temadan oluşan bu serginin seçkisi yüzyılın başında avangardlara yolu açan ressamların daha önce görülmemiş 62 resmini kapsıyor. ‘Portreler’ bölümünde Bonnard, Vuillard, Van Dongen ve Vallotton’un resimleri, ‘Nü’ teması altında Maximilien Luce, Suzanne Valadon, Manguin ve Kisling gibi sanatçıların nü eserleri yer alıyor. ‘Peyzajlar’da Corot’dan Dufy’ye peyzaj resim anlayışının yarım asırda nasıl değiştiğinin izi sürülürken ‘Janr Resmi’ teması altında, Jacques-Émile Blanche, Louis Anquetin, Toulouse-Lautrec, Vuillard, Vallotton ve Georges Braque gibi sanatçıların portre ve interyör resimleri sergileniyor. Serginin küratörü Ivonne Papin-Drastik, Batı Modern Sanatı’nın daha gölgede kalmış, tarihinde ‘Post-Empresyonizm’ olarak adlandırılmış dönemine yoğunlaşan Arkas Koleksiyonu’ndan bir seçki hazırlarken özellikle Fransız sanatçılara öncelik vermiş. Serginin onları heyecanlandıran en büyük özelliği de eserlerin büyük bölümünün Fransa’da daha önce hiç görülmedik ve bilinmedik resimlerden oluşması.
KIZ VERMEK GİBİ
Arkas Koleksiyonu, bini aşkın eserle, kendi tarzında Türkiye’deki sayılı sanat koleksiyonları arasında yer alıyor. ‘Türk Resmi’ ve ‘Post-Empresyonist Dönem’ başlıkları altında toplanan koleksiyondaki eserler daha önce yurt içi ve dışındaki sergilere ödünç verilse de ilk kez toplu olarak bir yabancı müzede sergileniyor. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas bir kolesiyoner olarak en büyük motivasyonunun eserleri paylaşmak olduğunu söylese de ilk kez yurtdışında bir müzede koleksiyon sergilemenin ise “adeta kız veren bir baba gibi” kendisini heyecanlandırdığını belirtiyor. Bu serginin Fransa’da açılmasının ise onun için ayrı bir önemi var: “Bu eserlerin yüzde 80’ini Fransa dışındaki müzayedelerden aldım. Kimisi hiç bilinmiyor burada. Bir Türk koleksiyoner onları toplayarak Fransızların yapamadığını yapıyor. Bu benim için çok önemli. Türkiye’de böyle bir koleksiyonun varlığının bilinmesi de ayrıca bir prestij getiriyor.”