Fransa'yı bölen fotoğraf

Güncelleme Tarihi:

Fransayı bölen fotoğraf
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2008 09:00

Simone de Beauvoir’in çıplak bir resminin Le Nouvel Observateur’un kapağında yayımlanması Fransa’yı ikiye böldü.

Ünlü filozof Jean Paul Sartre ile yaşadığı fırtınalı aşk kadar, kadın hakları konusundaki felsefi kitaplarıyla da zihinlerde yer eden Simone de Beauvoir’in çıplak bir resminin Le Nouvel Observateur’un kapağında yayımlanması Fransa’yı ikiye böldü. 50’lerde Chicago’da çekilen fotoğraf, ünlü filozofu çırılçıplak gösteriyor.KADIN hareketinin öncü isimlerinden biri olan, ünlü filozof Jean Paul Sartre ile yaşadığı fırtınalı aşkla gündemden düşmeyen Simone de Beauvoir, Fransa’yı yine ikiye böldü. Bu yıl 100. doğum yılı kutlanan Beauvoir’in Fransa’yı ikiye bölmesinin sebebi, felsefi düşünceleri veya kadın hakları konusunda sergilediği farklı bir tutum filan değil. Bu kez Fransa’yı bölen, hatta Le Monde’a yaşadığı yönetim krizini bile unutturan şey Beauvoir’in bir fotoğrafı. Le Nouvel Observateur’un kapağını süsleyen fotoğrafta, ünlü filozof çırılçıplak görünüyor. 50’li yıllarda Chicago’da çekilen fotoğrafın, Simone de Beauvoir’in 100. doğum yılı kutlanırken ortaya çıkması, Fransız aydınları kadar kadın derneklerini de öfkelendirdi.

Kadın dernekleri arasında Le Nouvel Observateur’u protesto eden öyle biri vardı ki, kuşkusuz en haklısı oydu. Çünkü, Choisir la Cause des Femmes (Kadın Davasına Sahip Çıkma) isimli derneğin kurucusu Simone de Beauvoir’den başkası değildi. 1971’de derneği Beauvoir’le beraber kuran ve halen başkanlığını yürüten ünlü feminist avukat Gisele Halimi imzasıyla dergiye gönderilen protesto mektubunda, yayımlanan fotoğrafın Beauvoir’in felsefesiyle, kadın meselesine yaklaşımıyla ve kişiliğiyle hiçbir ilgisi olmadığı belirtilerek, "kadın bedeninin sömürüldüğü" ifade edildi. Mektupta ayrıca, her fırsatta kadın hakları yanlısı bir dergi olduğunu söyleyen Le Nouvel Observateur’un, Simone de Beauvoir’in çıplak fotoğrafını kapağına koyarak, "kadınların itibarını sarsan bir saldırı" düzenlediği de savunuldu. Ancak, derginin internet sitesine mail gönderen bazı okurlar ise fotoğrafın son derece güzel olduğunu ve kesinlikle Jean Paul Satre’ın benzer bir fotoğrafına tercih edeceklerini söylediler.

Bir süredir Paris’te yaşayan ve NTVMSNBC sitesine konu ile ilgili bir yazı yazan ünlü edebiyatçı Enis Batur, Beauvoir için düzenlenen kültürel etkinlikler yerine, çıplak fotoğrafının gürültü koparmasını değerlendirirken, şunları söylemekten kendisini alamıyor:

"Ne var fotoğrafta, aslında hiçbir şey. Yazarları, düşünürleri üryan görmeye alışmamışız, hepsi bu. Yarım yüzyıldır çekmecede kalmış bu fotoğrafın yayımlanmasına diklenenler tuhafıma gidiyor açıkçası: Simone de Beauvoir’ın mektupları daha az mı çıplaktı?"

En ünlü feminist düşünür

1908’de doğdu. Sorbonne’da felsefe öğrenimi gördü. Bir süre öğretmenlik yaptı. Jean Paul Sartre’la tanışması, hayatının ve düşüncelerinin akışını değiştirdi. Kadın-erkek ilişkileri, evlilik ve aile konularına getirdiği farklı yaklaşımlarla hem tepki hem taraftar topladı. 1944’te Sartre ve Raymond Aron ile birlikte kurdukları "Les Temps Modernes" dergisi, devrin bütün Fransız düşüncesini etkiledi. Kitaplarının önemli bir kısmı Türkçe’ye de çevrilen Simone de Beauvoir, 1986’da öldü ve kendisinden altı yıl önce ölen Sartre’ın yanına gömüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!