Fragman gurusunun sırları

Güncelleme Tarihi:

Fragman gurusunun sırları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2013 00:00

Fincher ya da Coen Kardeşler gibi yönetmenler hep onun peşinde.

Haberin Devamı

 Son dönemin en önemli fragman yaratıcısı Mark Woollen’dan söz ediyoruz. Bu hafta vizyona giren ‘Sadece Tanrı Affeder’inkini de hazırlayan Woollen’ın bakın nasıl marifetleri var.

Özellikle yurtdışında film sektöründe devam eden bir tartışma var: “Artık fragmanlar, filmlerden daha mı çok ilgi çekiyor?” Bunun sebebi, son yıllarda fragmanların profesyonelce yapılması. Çoğu zaman yönetmen değil, özel bir ekip tarafından yapılıyor. Sebebiyse hem yönetmenin kendi çektiği sahnelere kıyamaması hem de ortaya iyi iş çıkması.
Özellikle son 10 yıla bakıldığında sektörün bu alanda ne kadar iyi çalıştığını görüyoruz. Geçen yıl vizyona girenlerden örnek verirsek ‘Zincirsiz’, ‘Demir Adam’ ya da ‘Pi’nin Yaşamı’ fragmanını gördüğünüzde film izler gibi aynı heyecanı yaşamadınız mı? İşte bu nefes kesen fragmanların arkasındaki görünmez kahramanlardan biri bu ayki Wired dergisine insanları nasıl etkileyerek sinema salonlarına çektiğini anlattı. İsmi Mark Woollen. Son dönemde fragmanlarını çektiği, öne çıkan filmler arasında ‘Sosyal Ağ’, ‘Ejderha Dövmeli Kız’, ‘Hayat Ağacı’ ve bu hafta vizyona giren ‘Sadece Tanrı Affeder’ var.
Henüz lisedeyken başlamış izlediği filmleri kesip biçmeye. Üzerinde çalıştığı ilk filmlerden biri ‘Schindler’in Listesi’. Şimdiyse Kaliforniya’da kendi şirketini yönetiyor. Fincher, Coen Kardeşler, Spike Jonze gibi isimler ondan ‘sadece filmin ruhunu anlatan değil, insanları sinemaya çeken’ fragmanlar istiyorlar. Anlayacağınız şu sıralar sektörde bir otorite varsa, bu adam ta kendisi. Kendine özgü yöntemleriyle meşhur. Örneğin üzerinde çalışacağı filmle ilgili en az bilgiye sahip olmak istiyor. Bu yüzden de internetin bu kadar gelişmiş ve her şeyi bize haber veriyor olmasından şikâyetçi. Yılda 75 filmde çalışıyor. Yönetmenlerin ona çok güvenmelerinin sebebi fragmana kendi üslubunu katmaması. Daha doğrusu katsa da, siz onu yönetmenin üslubu sanıyorsunuz. Bir de yönetmenin çekimlerde elediği bazı sahneleri seçiyor. İşte bu sayede size filmde fragmanda gördüğünüzün aynısını izlettirmiyor. Mark Woollen’ın bir diğer önemli özelliği kullandığı müzikler. Örneğin ‘Sosyal Ağ’ın fragmanı için seçtiği ‘Creep’ şarkısı cover’ı çok konuşulmuştu. Diğerleri gibi birkaç şarkıyı remiks yapmak yerine, parçanın tamamını kullanıyor. Tüm bunları yaparken arkasında 20 kişilik prodüksiyon ekibi oluyor. Filmi tamamen sessiz, sadece görüntülerine bakarak izliyor ve en iyi kareleri yakalamaya çalışıyor. Görsel malzemeyi oluşturup sadece tek bir cümle seçmek için filmi bu kez sesli izliyor.

Haberin Devamı

Acil Arama
The Call
Yönetmen: Brad Anderson Oyuncular: Halle Berry, Abigail Breslin, Morris Chestnut, Michael Eklund Tür: Gerilim

Haberin Devamı

Halle Berry, bu kez 911 hattındaki Jordan rolüyle karşımızda. Burada santral görevlisi olarak çalışan Jordan bir gün telefonu açtığında genç bir kızın, evine zorla girildiği ve hayatının tehlikede olduğunu söylemesiyle işe koyulur. Ekipler evi tespit edip kızı kurtarıncaya kadar, Jordan telefonda katili oyalayıp ikna etmeye çalışır. Ancak başarısız olur. Bu vicdan azabı, diğer olaylarda çok farklı şeyler yapmasına sebep olur.

Sadece Tanrı Affeder
Only God Forgives
Yönetmen: Nicolas Winding Refn Oyuncular: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Vithaya Pansringarm, Rhatha Phongam
Tür: Suç/Dram.

Bir cinayet işlediği için Bangkok’a kaçar Julian. Kardeşiyle uyuşturucu ticareti yapmak için paravan olarak kullandıkları bir boks kulübü işletir. Bir gün kardeşi bir kadını öldürmesinin ardından vahşice öldürülür. Bunun üzerine sert mizaçlı bir patroniçe olan anneleri Crystal, ilk uçakla gelip Julian’dan kardeşinin intikamını almasını ve cehennemi ayağa kaldırmasını ister. Ancak karşılarında şeytanın ta kendisi vardır!

Haberin Devamı

Cinnet
Modus Anomali
Yönetmen: Joko Anwar Oyuncular: Rio Dewanto, Hannah Al Rashid, Izzati Amara Isman, Aridh Tritama Tür: Polisiye/Gerilim

Daha çok oyuncu olarak gördüğümüz Joko Anwar’dan yine iddialı bir yönetmenlik deneyimini yansıtıyor ‘Cinnet’. Filmde genç bir adam, karısı ve iki çocuğuyla ormanın içinde tatil yaparken davetsiz bir misafir her şeyi altüst eder. Tam olarak daha neler olduğunu anlayamadan kayıp bir zaman yaşanır ve bu sürecin sonunda kendine geldiğinde ailesi yanında değildir.

Maskeli Süvari
The Lone Ranger
Yönetmen: Gore Verbinski Oyuncular: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Armie Hammer, William Fichtner Tür: Aksiyon/Macera

Karayip Korsanları’ndan yönetmen Gore Verbinski, yine Johnny Depp’in başrolde olduğu filmle döndü. Amerikan yerlisi Tonto, hukuk adamı John Reid’in adalet efsanesine dönüşmesine dair anlatılmamış hikâyeleri anlatıyor. Film, seyirciyi bu iki kahramanın açgözlülük ve yozlaşmaya karşı birlikte savaşmak için işbirliği yapmayı öğrenirken ortaya çıkan komik sürtüşmeleriyle dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

Haberin Devamı

New York’ta 2 Gün
2 Days in New York
Yönetmen: Julie Delpy Oyuncular: Julie Delpy, Chris Rock, Albert Delpy, Alexia Landeau
Tür: Komedi/Romantik.

‘New York’ta 2 Gün’, 2007’de vizyona giren ‘Paris’te 2 Gün’ün devamı. Ama bu ikili ayrılmış olarak çıkıyor karşımıza. Marion, New York’ta Mingus’la kedileri ve önceki beraberliklerinden çocuklarıyla yaşamaktadır. Ama Marion’un neşeli babası, azgın kız kardeşi ve erkek arkadaşı aniden gelir. Marion’la Mingus’un ilişkileri iki gün boyunca akıl almaz sınavlardan geçer. Çünkü bu üçlünün ırkçı yaklaşımları, cinsellik konusundaki rahatlıkları sınır tanımamaktadır.


Süperstar
Superstar
Yönetmen: Xavier Giannoli Oyuncular: Kad Merad, Cecile De France, Alberto Sorbelli, Pierre Diot Tür: Komedi/Dram

Haberin Devamı

Bir gün aniden ünlü olduğunuzu fark ederseniz ne yaparsınız? Filmdeki kahramanımız Martin, işe gitmek üzere metroya bindiğinde bir tuhaflık hissediyor. Çünkü çevredeki insanlar imza istemeye, fotoğrafını çekmeye ve onu takip etmeye başlıyor. Hiçbir özel durumu olmayan Martin ise nedensiz ve anlamsız bir biçimde aniden ünlü oluşunu çözmeye çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!