Zeynep BİLGEHAN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 00:00
Aile içi şiddet herkesin bildiği ama çoğunluğun ‘aile içi meseledir’ diye görmezden gelmeyi tercih ettiği bir konu. Hürriyet Gazetesi ‘Aile İçi Şiddete Son!’ kampanyası ve fotoğraf paylaşım sitesi Fotopya, bu algıyı değiştirmek için harekete geçti; bir fotoğraf yarışmasıyla aile içi şiddetin görselleşmesini sağladı. Yarışmaya 1450 fotoğraf katıldı, jüri en çarpıcılarını ödüllendirdi
Hürriyet Gazetesi ‘Aile İçi Şiddete Son!’ kampanyasıyla fotoğraf paylaşım sitesi Fotopya, geçen yaz bir fotoğraf yarışması düzenledi. Yarışmanın konusu alışık olduğumuz manzara, portre konularından farklı; görsel anlamda pek de rastlamadığımız bir temaydı: Aile içi şiddet. Amaçsa aile içi şiddetin görselleştirilerek toplumda nasıl algılandığına dair ışık tutmak, meseleye dikkat çekmek ve çözüme katkıda bulunmak...
1450 FOTOĞRAF YARIŞTI
Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun da desteklediği yarışmaya ülke çapında profesyonel ve amatör çok sayıda fotoğrafçı katıldı. Fotoğrafların yüzde 70’inde çocuk, yüzde 25’inde kadın, yüzde 5’inde erkek mağdur olarak gösterildi. Prof. Güler Ertan, Yardımcı Doçent Oktay Çolak, Öğretim Görevlisi Emre
İkizler, Fotopya Genel Yayın Yönetmeni Nadir Ede ve Hürriyet Gazetesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Emel Armutçu’dan oluşan jüri aile içindeki şiddeti en çarpıcı şekilde anlatan fotoğrafları seçti.
Birinciliği ‘Şiddet’ adlı eseriyle Emel Karakozak kazandı. ‘Anne ve Korku’ adlı fotoğrafıyla Nevzat Yıldırım ikinci, ‘Kadına Şiddet’ adlı fotoğrafıyla Volkan Yıldız ise üçüncü oldu. Ayrıca Barış Dönmez, Ersin Arslani, Hasip Çirkin, İlhan Maraşlı, Şebnem Ballı Dinç, Ufuk Kıray, Volkan Yılız ve Yusuf Kaya özel başarı ödülü kazandılar.
Yarışmadan fotoğrafları www.fotopya.com adresinden görebilirsiniz.
AİLE İÇİ ŞİDDETE SON! KAMPANYASI ALTINCI YILINDA Aile içi şiddet tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önde gelen sorunlarından biri. Kurbanlarıysa çoğunlukla kadınlar ve çocuklar. Şiddet sadece eğitimsiz ve ekonomik düzeyi düşük ailelerde yaşanmıyor. Yaygın kanının aksine, refah ve eğitim seviyesi yüksek ailelerde de rastlanıyor. Türkiye’de ailelerin en az üçte birinde her gün fiziksel, duygusal, ekonomik, sosyal ya da cinsel şiddet gerçekleşiyor.
Bu gerçeklerden yola çıkan Hürriyet Gazetesi, 2004’te Aile İçi Şiddete Son! kampanyasını başlattı. Özel olarak hazırlanan eğitim otobüsüyleriyle önce İstanbul, daha sonra da çeşitli kentlerde, mahalle aralarında dolaşarak eğitimler verilmesi sağlandı. Polis memurlarından belediye çalışanlarına, imamlardan öğretmenlere, itfaiyecilerden sıradan vatandaşa binlerce insana ulaşıldı. Broşürler, kitaplar ve reklam kampanyaları hazırlandı. Uluslararası konferanslar düzenlendi, çeşitli kurumlarla işbirliği yapıldı.
ACİL YARDIM HATTIKampanyanın en önemli ayaklarından biri 2007’de kurulan Türkiye’nin ilk ve tek 7 gün 24 saat hizmet veren (212) 656 96 96 ve (549) 656 96 96 numaralı Acil Yardım Hattı. Telefonlara sadece uzman psikologlar cevap veriyor. Ayrıca İstanbul Barosu’na kayıtlı bir avukat da hukuki danışmanlık için hattın başında hazır bulunuyor. Arayan kişilerin bilgileri gizli tutuluyor. Ancak polisin müdahale etmesini gerektiren riskli durumlarda psikologlar ilgili bölgedeki projeyi destekleyen emniyet birimini haberdar ediyor.
Hat, 15 Ekim 2007- 5 Aralık 2010 arasında 23 bin 500’ün üzerinde çağrı aldı, 10 bin 767 kişiyle konuşuldu. Bunların 6 bin 375’i aile içi şiddet mağduru, mağdur yakını ve tanıdığıydı. Her iki mağdurdan biri fiziksel şiddetten şikayet ederek aradı; aramaların 776’sı acil vakaydı. İstanbul dışında 78 ve 12 farklı ülkeden arama geldi.
ŞİDDETE SON DEMEK İÇİN SÖYLEDİLERAcil Yardım Hattı’nın daha çok kadına ulaşabilmesi için, kampanyaya destek veren Türkiye’nin önde gelen kadın sanatçıları 2008’de ‘Güldünya Şarkıları’ adlı bir albüm çıkardı. 25 Kasım ‘Dünya Kadına Şiddete Son’ gününde piyasaya çıkan albümde; Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nilüfer, Zuhal Olcay, Ayten Alpman, Nazan Öncel, Emel Müftüoğlu, Şebnem Ferah, Funda Arar, Aylin Aslım, Aynur, Şevval Sam ve Rojin kadın temalı birer şarkı söyledi. Albümün gördüğü ilgi üzerine sanatçıların sekizi, üç ay sonra, Dünya Kadınlar Günü’ndeki Güldünya Konseri’nde de yüzlerce kişinin önünde şarkı söyledi. Albümden ve konserden elde edilen tüm gelir Acil Yardım Hattı’na bağışlandı.
Bu yıl içindeyse Güldünya Konseri’nin erkekler versiyonu yapıldı. Cihan Okan, Ferhat Göçer, Kenan Doğulu, Mirkelam, Mustafa Ceceli, Teoman, Yalın ve Yüksek Sadakat sürpriz şarkılar ve düetlerle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde şiddet mağduru kadınlar için hep bir ağızdan “Aile İçi Şiddete Son!” dediler. Geliri kampanyaya aktarılan konserin DVD ve CD’yse geçen ay çıktı.