Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2005 00:00
Manyas Gölü’nün kıyısında yerleşen Kazaklar, kimi onlara kapılarını açtığı için Kanada’ya, kimi de vatan hasreti ağır bastığı için o zamanki adıyla Sovyetler Birliği’ne göçe karar vermişler. l950’li yıllar...En önemli gelir kaynağı adlarıyla anılan kuru fasulyeler. Ülkelerine gitmek için varlarını yoklarını satan Kazaklar, Bandırma Limanı’nda toplanmış. Ancak onları alacak gemi İstanbul’a yanaşmış ve yanlarına para ya da ziynet alamayacakları haberi gelmiş. Derler ki giderken de Türk dostlarına bir mesaj bırakmışlar. Gönderecekleri fotoğrafta eğer oturuyorlarsa mutlu, ayakta duruyorlarsa mutsuzlar. Aylar sonra ilk ve son fotoğraflar gelmiş. Erkekler siyah takım elbise, fötr şapka, kadınlar allı-güllü giysiler, hepsi ayakta...İnce noktalarKek yaparken yumurtaları porselen kasede çırparsanız, yumurtalar kararmaz.
Diyet şekerli bisküvi6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 çay bardağı yulaf unu (yoksa normal un)1 su bardağı kepek unu1 adet yumurta2
yemek kaşığı sıvıyağ2 yemek kaşığı diyet şeker (veya 6 adet dövülmüş sakarin)1 adet limon kabuğu rendesi3 yemek kaşığı yoğurtYoğurma kabında yumurta, diyet şekeri, limon kabuğu rendesi ve yoğurdu iyice karıştırın. Kepek unu ve yulaf ununu ilave edip sıkıca yoğurun.Sonra, hamurun üzerini örtüp 20 dakika kadar dinlendirin. Fırına dayanıklı dikdörtgen şeklindeki orta boy bir tepsiyi 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayıp hazırladığınız kurabiye hamurunu elinizle bastırarak incecik yayın. Sonra, bıçakla dilimleyip üzerini çatalın ucu ile delerek şekillendirin. 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğuduktan sonra üzerine diyet şeker ya da pudra şekeri serperek servise sunun.Not: Kepek unlu kurabiyeler, kurabiye hamuru gibi olmaz, elde dağılır.Diyet sebze türlüsü6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi2 adet orta boy kabak2 adet orta boy patlıcan200gr taze fasulye1 adet yeşil dolmalık kırmızı biber2 adet dolmalık yeşil biber8 diş sarımsak2 adet orta boy kuru soğan yeşil biber yok3 adet orta boy domates1 çay kaşığı tuz, karabiber2 yemek kaşığı sıvıyağÖncelikle, kabakları kazıyıp, iri kuşbaşı formunda doğrayın. Patlıcanları çizgili soyup, iri kuşbaşı doğradıktan sonra 20 dakika tuzlu suda bekletin. Yeşil fasülyeleri ayıklayıp bütün olarak yıkayın. Kırmızı ve yeşil biberi ayıklayıp iri halkalar şeklinde doğrayın. Fırına dayanıklı cam kapta sarmısak, incecik doğranmış soğanlar, yıkanıp iri iri dilimlenmiş yeşil biberleri karıştırarak dizin. Üzerine doğranmış sebzeleri yerleştirip 2 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin. Kabukları soyulup doğranmış domatesleri ekleyerek tuz ve karabiberi serpiştirin.Tepsinin içindeki sebzelerin hepsini birden karıştırıp tekrar düzeltin. Önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, hiç su koymadan 45-50 dakika pişirip servise sunun.
button