Sibel ARNA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2008 00:00
Futbol kulüplerinin moda tasarımcısı ile çalışması tüm dünyada yeni başlayan bir trend. Manchester United Paul Smith’le, Chelsea Armani’yle, Milan ise Dolce Gabbana ile çalışıyor. Galatasaray ise ağustos ayında her türlü tasarım işini Evrim Timur’a emanet etti. Galatasaray Store’larda satılan her türlü ürünün tasarımından o sorumlu. Formaları ise Adidas ile birlikte tasarlıyor. Fırsat buldukça özel projeler hazırlıyor. İlk projenin adı 1908 özel koleksiyonu. Bundan 100 yıl önceye ait Galatasaray’ın ilk sarı kırmızı formasını yeniden tasarladı. Bakın Evrim Timur koleksiyonun hikayesini nasıl anlattı.
1905 Ekim ayında
Galatasaray Lisesi öğrencilerinden Ali Sami Yen, beşinci sınıfta edebiyat öğretmeni Mehmet Ata Bey’in dersi esnasında arkadaşlarıyla konuşarak yeni bir futbol kulübü kurmaya karar verir. Dersten sonra herkes futbol oynamak için Grande Cour’da yani lisenin büyük bahçesinde toplanır. Oysa o dönem II. Abdülhamid yönetimi, gençlerin bir araya gelmesini bile yasaklamıştır. Ama çocukların arasında, Ali Sami Yen’in deyimiyle üç silahşörlere benzer bir bağlılık vardır ve ayrılmaları mümkün değildir.
Okul müdürü camlar kırılıyor diye futbol oynamayı yasaklayınca her hafta İstanbul’un bir başka çayırında futbol oynarlar. Kadıköy’de bir Rum ekibiyle oynadıkları maça isimsiz olarak çıkıp kazanırlar. Bu ve benzeri bir iki maçın sonunda, kulübün ismi seyirciler tarafından konur: "Galata Sarayı Efendileri." Müdür Bey’in tokatları, cezaları, hafiyeler takıp takip ettirmesi Galata Sarayı Efendileri’ni yıldırmaz. Tam bu sırada müdür değişir. Tevfik Fikret müdür olarak atanır. Baskıcı bir tutum sergilemez, aksine takım kurma ve kulüpleşme aşamasında elinden geleni yapar. O hem müdür hem de Galatasaray Spor Kulübü’nün ilk koruyucu başkanıdır.
METRESİ 32 KURUŞA SARI VE KIRMIZI1908 yılına kadar Galatasaray takımının giydiği futbol renkleri her sezon değişir. Sarı siyah, kırmızı beyaz gibi renkleri kullanır, hepsinden çeşitli nedenlerle vazgeçerler.
1908 sezonu başlamak üzereyken Ali Sami Yen ve arkadaşları takımın yeni renklerini belirlemek üzere Eminönü’nün ünlü kumaşçısı Şişman Yanko’nun dükkanına giderler. Şişman Yanko dönemin en önemli ve en pahalı kumaşçısıdır, ama Ali Sami Yen kararlıdır, bu sefer paraya kıyıp kaliteli bir kumaş alınacak ve yeni renkler takıma uğur getirecektir. Kumaşı nasıl seçtiklerini anılarında şöyle anlatır:
"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. Tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi, bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu."
İLK FORMAYI SAMİYE ERER DİKTİMetresi 32 kuruş olan bu sarıyla kırmızı, onları çok etkilemiştir. Umduklarından daha pahalı olmasına rağmen kestirip alırlar. Alınan sarı-kırmızı kumaşlar, Ali Sami Bey’in kız kardeşi Samiye Erer Hanım tarafından forma olarak dikilir. Dikine parçalı kurumsal forma böyle ortaya çıkar.
Sarı kırmızı formalı Galatasaray Futbol Takımı ilk kez 6 Aralık 1908 günü Barhau İngiliz gemisi takımıyla yapılan maça çıkar ve kazanırlar. Yıl iyi başlar ve öyle devam eder. Son maçta ise İmogen’i tam 11-0 yenerek şampiyon olan ilk Türk takımı olarak Türk futbol tarihine geçerler. İlk şampiyonluk şiltini müdürleri, ağabeyleri Tevfik Fikret ile paylaşarak o günün anısına unutulmaz bir hatıra fotoğrafı çektirirler.
Aradan tam 100 yıl geçti. Samiye Hanım bu formayı diktiğinde 1908’in Aralık ayıydı. Evrim Timur’un yeniden tasarladığı 1908 özel koleksiyonu bu yüzden Aralık ayında lanse edildi.
BADANA FIRÇASIYLA BOYANMIŞ KALECİ GÖMLEĞİEvrim Timur 1908 özel koleksiyonunu tasarlarken en çok 100 yıl önceki fotoğraftan ilham aldığını anlatıyor: "Şampiyonluk kutlamaları sırasında kalecinin üzerinde beyaz gömlek varmış. Badana fırçası ile gömleğin bir tarafını sarı, diğer tarafını kırmızıya boyamış. O gömleğin aynısını yeniden ürettik. Takımın ilk ismi Galata Sarayı Efendileri. Kazandıkları ilk şiltin formunu çıkarıp, üzerine bu ilk ismi yazdım. Yeni bir arma yarattık. Armayı tek başına anahtarlık olarak da kullanabiliyorsunuz, tişörtlerin, şapkaların, çantaların üzerine de bastık. Koleksiyondaki ürünlerin hepsi 1908 adet. Her ürünün bir seri numarası ve başkanların imzasının yer aldığı sertifikası var.