Uzmanlara göre seçimi en zor makyaj ürünlerinden biri fondöten. Yatırımın boşa gitmemesi için fondöten alırken dikkat edilmesi gereken noktalar var. İlki, cildinizin tonu ve yüzeyine uygun olmalı ki doğal görünsün. İkincisi formülü cilt tipinize uygun olsun. Cildiniz yağlıysa, yağınız fondötenle karışabilir. Bu da fondötenin kabarması ve pürüzlü görünmesine yol açar. Cilt tipine uygun fondöten seçimi yapmak, yüzünüzde daha uzun süre kalmasını sağlar. "Makyajın sihirbazı" denen makyaj sanatçısı ABD’li Robert Jones, "Söz konusu fondöten olunca paraya acımayın. Bakımlı olmak istiyorsanız paranızın yettiği en kaliteli fondöteni alın. Fondöten ve pudra, görünüşünüzün temelleridir. Bu nedenle en önemli makyaj ürünleridir" diyor.
Piyasada pek çok firmanın ürettiği fondötenler var. Fondöteniniz sanki yüzünüzde yokmuş gibi duruyorsa, sağlıklı ve güzel bir cilde sahipmiş yanılsaması yaratabilirsiniz.
Hangi fondöten size göreStick fondöden: Bunlarda krem fondötenle kapatıcı bir aradadır. Normal ve kuru ciltler için idealdir. Cildini daha fazla kapamak isteyenler de tercih edebilir. Kusurları örtmek veya kırmızı ve birden fazla tona sahip ciltler için ideal.
Sıvı fondöten: Kullanımı en kolay tip. Hemen hemen her cilde uyar. Şişe veya tüp içinde satılır. Yüzünüze sürdüğünüzde hafif renkli remlendiriciden daha fazla, krem fondötenden daha az örter.
Krem fondöten: Kuru ve normal ciltler için ideal. Koyu ve kalın kıvamına rağmen, nemli sünger kullanılarak kolaylıkla daha şeffat bir tabaka olarak sürülebilir. Kapatıcı olarak da kullanılabilir. Pul pul cildiniz varsa uzak durun. Kötü durabilir.
Köpük fondöten: Aslında köpük kıvamında bir tür krem fondöten. Sıkıştırılmış olarak değil, kavanozda satılır. Sıkıştırılmış olandan daha hafif ve daha şeffaf. Kalın bir tabaka oluşturmadan cildi pürüzleştirir. Olgun ciltler için öneriliyor, çünkü kalın krem fondötenler gibi ince çizgileri göstermiyor.
Hafif renkli nemlendirici: Fondötenler içinde en şeffafı ve yaz için uygun olanı. Aslında çok hafif bir renge sahip nemlendiricidir.
Krem-toz fondöten: Kullanımı kolay. Sürüldükten sonra kuruyarak pudraya dönüşen kremsi bir dokusu var. Bu nedenle ayrıca pudra sürmeniz gerekmez. Yağlı ciltler için uygun. İçeriğindeki pudra, aşırı parlamayı gidermeye yardımcı olur.
Sıkıştırılmış pudra: Cildi hızlı ve kolay bir biçimde kapatan çift kullanımlı toz fondötendir. Islak veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru kullanılırsa pudra özelliğini korur. Genç kızlar için uygun. Yağ içeriği düşük. Gözenekleri tıkamaz, sivilce riskini düşürür. Hızlı rötüşlar için de ideal. Fırçayla uygulandığında şeffaf, süngerle uygulandığında daha kalın bir tabaka oluşturur. Nemli süngerle uygulanırsa sıvı ve krem fondötenler gibi daha fazla kapatır.
Pigmentli nimeralli pudra: Cilde yapışır. Cilde bakım yapan vitamin ve mineraller içerir. Sıkıştırılmış pudrayla hemen hemen aynı işlevi görür. Kolay uygulanır.
İnce öğütülen pudraları tercih edin
Makyajınızın dayanıklı olmasını istiyorsanız pudra kullanmayı ihmal etmeyin. Pudranın bir diğer işevi de cildin parlaklığını düzenlemek. Cildin pürüzsüz ve doğal görünmesine yardımcı olur. Temiz ve nemlendirilmiş yüze fırçayla sürdüğünüzde taze ve makyajsız görünüm elde edersiniz.
Sıkıştırılmamış pudra, yüzünüzü makyaja hazırlar. Daha fazla yağ emici içerir. Yağlı ciltler için iyi bir
seçim. Sıkıştırılmış pudra sehayatler için uygun. Pudra yağlı bir cilt için kesinlikle şarttır. Ciltteki fazla yağı emer ve gün boyu tekrar tekrar kullanılabilir. Ne kadar inceyse o kadar yüksek kalitededir. İnce öğütülen pudralar kadifemsi görünür.
Cildimiz 20 yaşında yaşlanmaya başlar
Yaşlanma, 20 yaştan itibaren vücudun tüm bölümlerini etkilese de ciltte gözle görülür. Yaşlanan deri, yeterli yağ ve su depolayamaz, doğal elastikiyetini kaybeder ve incelir. Deri altı destek dokusu erir. Yine yaşlanan deride, lekelenmeler, kılcal damar çatlakları, benler ve ince çizgiler gelişir.
Cildin yaşlanmasının tamamen önüne geçecek mucizevi yöntemler henüz geliştirilmedi. Ancak geciktirmek mümkün. Güneş koruyucuları, antioksidanlar, yaşlanma önleyici ürünler kullanmak, doğru beslenme, düzenli yaşam koşulları gibi faktörler yaşlanmayı geciktirebilir veya yavaşlatabilir.
Uzmanlar deri yaşlanmasının geri dönüşümsüz bir süreç olduğunu kabul ediyor. Yine de bilimsel veriler vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerin kozmetiklere katılarak deride düzelme sağlanabildiğini gösteriyor. Güneşten koruyucular ile deri yaşlanmasını geciktiren ürünlerin kullanılmasını öneriyorlar.
Beyaz kutuda asalet kırmızıda ateş morda gizem paketliVücutlarını değerli kokularla şımartmak, hükümdarlar ve zenginlerin ayrıcalığıydı. Artık herkesin ulaşması kolay. Parfüm hoş bir koku vermekten daha öte anlam ifade ediyor. Kişiliğinizi ve tercihlerinizi yansıtıyor. Hatta kokunuzla hafızalarda yer almanıza yardımcı oluyor. Yaz aylarında hafif olanları tercih ettiniz. Önümüz sonbahar ve kış, kendini daha cesur belli eden kokulara geçebilirsiniz.
Parfümün etkisi cilt tipinizle ilişkili. Cilde özgün sebum (yağ), parfümdeki koku moleküllerini çözer ve ciltte tutar. Bu nedenle ciltteki sebum oranı arttıkça koku da yoğunlaşır ve daha uzun süre ciltte kalır. Kuru ciltliler kokularının daha uzun etkili kalabilmesi için kokuları vücut bakım ürünleriyle kullanmalı. Aynı taktiği kokuyu yoğunlaştırmak isteyenler de uygulayabilir.
Kokuların ambalajlarının rengiyle, taşıdığı iddia arasında ilişki var.
Beyaz ambalaj: Klasik, şık, asil, saf.
Sarı: Işıl ışıl, neşeli, güneşli, eğlenceli, hayat sevinci dolu.
Portakal rengi: Etkileyici, canlandırıcı, dinamik, taze.
Kırmızı: Çarpıcı, ifadeli, ateşli, duygulu.
Pembe: Romantik, dişi, şefkatli, oyuncu.
Mor: Gizemli, oryantal, ifadeli.
Lacivert: Şık, değerli, klasik, asil, kadifemsi,
Mavi: Hafif, transparan, rahatlatıcı, dengeli.
Yeşil: Doğal, keskin, serinletici, aktif, aromatik.
Kahverengi: Odunsu, baharatlı, sıcak, erkeksi, güvenilir, doğal.
Füme: Klasik, zamansız, mütevazı, kültürlü, kibar.
Siyah: Zamansız, şık, ifadeli, klasik, asil.