Filmini kendi memleketinde çekti, akrabalarını oynattı

Güncelleme Tarihi:

Filmini kendi memleketinde çekti,  akrabalarını oynattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2010 01:00

İsa Yıldız, “Memleket Meselesi” adlı ilk uzun metrajlı filmini memleketi Antalya-Gazipaşa’da çekti.

Haberin Devamı

FİLMİN FRAGMANI

FİLMDEN FOTOĞRAFLAR

Filmde Ahmet Uğurlu, Füsun Demirel, Tuna Orhan ve Bora Akkaş’ın yanı sıra Yıldız’ın akrabaları da rol aldı. 31 Aralık’ta vizyona girmesi planlanan “Memleket Meselesi”nin öyküsünü filmin üç oyuncusu Ahmet Uğurlu, Tuna Orhan, Bora Akkaş ile İsa Yıldız’dan dinledik.

Filmin konusundan bahsedebilir misiniz?
- ısa Yıldız: Film, bir öğretmenin haysiyet ve gurur mücadelesini anlatıyor.
Ahmet Bey, siz her rolü kabul etmiyorsunuz. Bu filmi kabul edip Adil Hoca karakterini canlandırmaya nasıl karar verdiniz?
- Ahmet Uğurlu: ıçerisinde yer aldığım işlerin özgün olmasına dikkat ediyorum. “Memleket Meselesi” de özgün bir senaryoya sahipti, bu yüzden teklifi kabul ettim.
“Memleket Meselesi” ısa Yıldız’ın ilk yönetmenlik denemesi. Her filminiz neredeyse yönetmenlerin ilk uzun metraj çalışması oluyor. Size nazar boncuğu gözüyle mi bakıyorlar?
- A.U: Genellikle öyle oluyor. Kişilerin yeni olması da önemli değil. Yolumu senaryoyla tayin ettiğimden özgün bir iş olacaksa içerisinde yer almak istiyorum. Senaryoya bakıyorum. Sonra oynayacağım kişileri sorup, ona göre kabul ediyorum.
Peki bu filmde yer alan tüm oyuncuları tanıyor muydunuz?
- A.U: Tuna Orhan, yeğenim. Füsun Demirel’i tanıyorum tabii ki. Onun ötesinde genç bir kuşak bize eşlik ediyor. Onların tamamını tanımam mümkün değildi. Ama evet dedikten sonra insanın güvenmesi gerekiyor.
Yeğeniniz ile ilk kez mi aynı projede yer alıyorsunuz?
- AU: Evet. O bu projede Haceli karakteri olarak bize katıldı. Daha önce birlikte rol almamıştık.
Oyuncuları seçerken nelere dikkat ettiniz?
- ı.Y: ıstediğim herkesi bu filmde oynattım. ılk başta Ahmet Hoca’ya cesaret edip senaryoyu götüremedim. Cesaretimi toplayıp senaryoyu götürdüğümde kendi prensiplerince özgün buldu, inandı ve yer aldı. Tüm ekiple çalışmaktan dolayı çok gurur duydum.
UğURLU’YA SENARYOYU
YOLLARKEN TEDıRGıNDıM
Neden Ahmet Bey’e senaryoyu götürürken tedirgin oldunuz?

- ı.Y: Kabul etmeme ihtimali vardı sonuçta. Ahmet Hoca’nın ne kadar seçici olduğunu arkadaşlarımdan da biliyordum. Bu yüzden insanlar proje götürürken de oto sansür uyguluyorlardı. Bu da normal aslında.
Sizinle çalışılması zor mudur?
- AU: Çalışılması zor bir adam değilim. Çalışıncaya kadar zorumdur. Sonrasında bir zorluğum yoktur. Koşullar zorlaştığı zaman tenkitlerim olur. Mesela sabaha kadar çalışalım demem. Onun ötesinde benimle çalışmak kolaydır.
Filmin çekimleri nerelerde yapıldı?
- ı.Y: Çekimler, beş hafta Antalya-Gazipaşa, bir hafta ıstanbul ve bir gün Ankara’da sürdü.
ROLÜMÜ CANLANDIRIKEN
YILDIZ’DAN ıLHAM ALDIM

Tuna Bey, siz Haceli karakterini canlandırıyorsunuz. Nasıl bir adam ortaya çıktı Haceli rolünde?
- Tuna Orhan:Haceli hırsız deseniz değil, dolandırıcı deseniz dolandırıyor ama o sıfatı koyamıyorsunuz. Kurnaz ama büyük hayalleri olmayan biri. Filmde de hocanın akrabası olan, onun vasıtasıyla okula hademe olarak gelen, zavallı bilgisiz bir eleman.
- A.U: Herkes o kadar iyi ki en kötüsü Haceli. Siz düşünün yani.
Çekim yaptığınız yerde bu tarz insanlarla karşılaştınız mı?
- T.O: Karşılaşmam mı? ıster istemez mekanda bir ay kadar bir zaman geçirdik. Burada insanlarla kanıştık, iç içe olduk. Benim tüh dediğim zamanlarım olur rolle ilgili. Ama artık iş içten geçmiştir, ortaya ortalama bir karakter çıkmıştır. Gazipaşa’da bir yerde çay içerken bir tip gördüm, gerçek Haceli saçıyla, giyimiyle oydu.
Deniz karakteri nasıl ortaya çıktı?
- Bora Akkaş: ısa Abi ile görüşürken aynı zamanda yapılması planlanan iki sinema projesi vardı. Ahmet Abi’nin de söylediği gibi projeler arasında “Memleket Meselesi” en özgünüydü. Yaşım gereği hep evin oğlunu oynamak zorunda kalıyorum. Burada da Deniz’in durumu bir bakıma öyle ama daha farklı bir işleniş tarzı vardı. Yaşımdan dolayı yer aldığım ekibe göre de oyunculuğum şekilleniyor ve gelişiyor. Bu konuda sadece bir şeyler öğrenebileceğim insanlarla yer alarak doğru bir karar vermişim. Deniz’e gelince kafamda ona göre bir tip vardı. Ama ısa Abi’nin doğduğu büyüdüğü Gazipaşa’ya gidip Deniz’i onunla özdeşleştirdim. ısa Abi’den ilham aldım.
Peki son olarak gişe beklentiniz nedir?
- ı.Y: Biz çektik, seyircinin takdiri ne olur zamanla göreceğiz

Haberin Devamı


BAŞROL BİR KEÇİNİN
Filmin oyuncu kadrosu içerisinde bir de keçi bulunuyor. Yönetmen ısa Yıldız’a göre Akkız isimli keçi filmin başrollerinden biri.

Haberin Devamı


FİLMİN KONUSU
Adil Hoca emekliliği gelmiş bir ilkokul öğretmenidir. ınatçı, doğrucu karakteri yüzünden yıllarca sürgün yemiş, karısı Nazife de bu yüzden hocadan bıkmış usanmıştır. Adil Hoca, emekliliğine yakın kendi kasabasına tayin olmuştur.Hoca emekliliğini beklerken, günün birinde kasabadaki genç bir polisten okkalı bir tokat yer ve gururu fena halde incinir. ılçe Emniyet Müdürlüğü’nde ve savcılıkta genç polisin gerekli cezayı görmesini sağlamak için harekete geçer. Sesini duyurup adaletin yerini bulması için zorlu bir mücadeleye girişen Hoca, sonunda istediğini başarır ve herkesin unut gitsin dediği polis tokadını, mücadelesinin sonunda bütün ülkeye duyurarak, Memleket Meselesi haline getirir.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!