? Müziğine göre
film seçmeye ve bir arşiv oluşturmaya nasıl başladınız?
- Yabancı müzikler hayatıma izlediğim filmlerle girdi. Zamanla filmden çok müzikleri ilgimi çekti. 2000’de Ajman Kempinski Hotel & Resort Dubai’de çalışırken, yabancı arkadaşlarımın hobilerine nasıl vakit ve para ayırdığını gördüm. Onlar filmi eleştirirken ben müziklerinden bahsediyor, bestecinin ismini görmek için künyenin akışını bekliyordum. Bazen müziğin filmden daha fazla öne çıktığını keşfettim.
? Film müziklerine ayırdığınız bütçe ne kadar?
- Ayda yaklaşık 500 dolar.
? Ne tür film müzikleri ilginizi çekiyor? Sadece yabancı filmler mi?
- Ağır Roman gibi pek çok Türk filminin müziği de etkileyici ama daha çok enstrümental ve büyük orkestraların seslendirdiklerini seviyorum. Hollywood film müziklerinin, filmden önce yayınlanmasının etkisi büyük. Türk sinemasında bu çok yaygın değil, sadece Arog ve Issız Adam’da oldu. Türkler için bir filmin müziği en son önem taşıyan öğelerden.
? Peki ya Avrupa filmleri?
- Avrupa filmlerinden bazı örnekler var ama Hollywood oraya da el atmış durumda. Bir Avrupa filminin bestecisi Amerikalı çıkabiliyor. Örneğin Hollywood için çalışan önemli bestecilerden Hans Zimmer bir Alman. Ama Alman filmlerine yaptığı müzik sayısı çok az.
? Arşivinizde eksik kalan şarkılar var mı?
- Tabii. Mesela internette bulmuş olmama rağmen CD’sini satın almak istediğim film Balistik. Antonio Banderas’ın oynadığı kötü bir film. Ama Don Davis’in bestelediği müzikler muhteşem. Bir de Kadın Kokusu filminin CD’sini arıyorum. Carlos Gardel’in, tango sahnesinde kullanılan Por Una Cabeza adlı eseri çok etkileyici, albümü ellerimle tutup koklamak istiyorum.
SESSİZ TEPE’DE KÜLT BİR DURUM VAR
? 2008’de sizi en çok etkileyen hangi film?
- Geçen yıl çok etkilendiğim bir film olmadı. Ama Resident Evil filmini çok beğenmesem de müziğini sevdim. Sessiz Tepe’nin de müziklerinde kült bir durum vardı, Dövüş Kulübü’nde olduğu gibi.
? Unutamadığınız sahneler var mı?
- John Newton Howard’ın müziklerini yaptığı Kanlı Elmas. Esas oğlan kız arkadaşını kurtarıp başka bir yere gönderiyor. Kaçarken yaralanıyor ve çok güzel manzaralı bir yerde kızı arıyor. İkisi konuşurken şarkı başlıyor: “I thought you’d never call me...” (Beni hiç aramayacağını düşünmüştüm). O sırada kız da adama aynı cümleyi söylüyor.
? Albüm kapaklarında favorileriniz?
- Sessiz Tepe. Filmin içinde sadece 10 saniye görünen ama çok etkili bir yaratık var kapağında. Yüzüklerin Efendisi’nin üç albümü ve Son Samuray’ın CD kapakları da çok güzel.
? Size göre ne tür sahnelere ne tür şarkılar daha iyi gidiyor?
- Çalındığı sahneye çok iyi oturan her müziği seviyorum. Önemli olan ritim. Mesela Son Samuray’da, Tom Cruise Japon tarafına geçiyor, onlarla birlikte savaşa gidecek. Partneri de onu giydiriyor. Savaşa hazırlanıyor olmasına rağmen bu esnada çok hafif, hem Japon tınılarının hem de kemanın ağırlıkta olduğu bir müzik çalıyor.
? Son günlerde hangi filmi araştırıyorsunuz?
- X-Men serisinin en son filmi X-Men Origins: Wolverine ile Max Mayer’in yazıp yönettiği Adam.
FAVORİ BESTECİLERİHans Zimmer Son Samuray, Karayip Korsanları, Gladyatör, Yağmur Adam, Kral Arthur,
Aslan Kral, Pearl Harbour, Da Vinci’nin Şifresi John Newton Howard Köy, Ben Efsaneyim, Mistik Olay, Kanlı Elmas, Batman: Kara Şövalye, King Kong, Peter Pan, Altıncı His, Şeytanın Avukatı John Powell X Men, Yüz Yüze, Şrek, İtalyan İşi, Mr. and Mrs. Smith, Buz Devri, Hancock James Horner Akıl Oyunları, Iris, Zorro’nun Maskesi, Derin Darbe, Titanik, Cesur Yürek, Casper Danny Elfman Örümcek Adam, Beter Böcek, Batman Dönüyor, Terminator: Kurtuluş
İBRAHİM KORKUT’A GÖRE MÜZİĞİNDEN AYRILAMAYACAK FİLMLER1- Jaws (1975) - Ana tema müziği
2- Rocky (1976) - Eye of the tiger
3- Bodyguard (1992) - I’ll always love you
4- Kadın Kokusu (1992) - Por Una Cabeza
5- Son Mohikan (1992) - The Kiss
6- Philadelphia (1993) - Streets of Philedelphia
7- Ucuz Roman (1994) - Misirlou
8- Cesur Yürek (1995) - For the love of a princess
9- Yüzüklerin Efendisi (2001)- The Fellowship Reunited
10- Son Samuray (2003) - Idelly’s End