Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2005 00:00
MS 70’li yıllarda Roma, egemenliği altındaki Galya’nın parasal gücünün şarapçılıktan geldiğini anlayınca, Galya topraklarındaki üzüm bağlarını söktürdü.Galyalılar da içki üretimini biraya kaydırdılar. Ürettikleri arpalarla çok kaliteli bira üretimi yaptılar. Biranın amforalarda saklanması ve taşınması sorunluydu, Galyalılar buna bir çözüm getirdiler ve biraları "tonnes" adını verdikleri fıçılarda korumaya aldılar. Üstelik fıçıları yuvarlayarak ilerletmek, nakliyesinde de kolaylık sağlıyordu. Galyalıların tarım ve tahıl tanrıçası Ceres’ten esinlenerek biraya verdikleri ad "cere visia", günümüzde biraz değişimle, "cerveza" olarak İspanyolca’da yerini aldı. Acılı humus8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 5 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı haşlanmış nohut2 adet limonun suyu4
yemek kaşığı tahin3 diş sarımsak1 çay kaşığı kimyon, tuzÜzeri için1 tatlı kaşığı sumak1 tatlı kaşığı pul biber3 yemek kaşığı sızma zeytinyağıEğer konserve nohut kullanmayacaksanız, nohudu bir gece önceden bol ılık suyla ıslatın. Ertesi gün yine ılık suyla nohutlar iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Kabuklarını soyun ve haşlama suyundan bir çay bardağı kadarını ayırın. Ayırdığınız suyu ve nohutları mutfak robotu ya da el blenderi yardımıyla çekerek püre haline getirin. Üzerine, limon suyu, tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon ve tuzu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra, servis tabağına düzgünce yerleştirin. Öte yandan, zeytinyağını küçük bir tavada kızdırıp sumak ve kırmızı pul biberi ilave ederek 1 dakika kadar pişirin. Bu acılı sosu humusun üzerinde gezdirip ılık olarak servise sunun. İsterseniz üzerini incecik kıydığınız maydanozla ya da kiraz domateslerle de süsleyebilirsiniz. Yoğurtlu fasulye ezmesi8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 50 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı kuru fasulye1 çay kaşığı tuz, karabiber Üzeri için2 su bardağı yoğurt4 diş sarımsak (dövülmüş)3 yemek kaşığı zeytinyağı1 tatlı kaşığı pul biber2 yemek kaşığı kıyılmış maydanozAkşamdan ılık suda ıslatıp beklettiğiniz kuru fasulyeyi ertesi gün yıkayıp süzün. Orta boy bir tencereye aktarıp üzerini kapatacak kadar ılık suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp bir kenarda bekletin. Kabuklarını ayıklayıp mutfak robotu ya da el blenderi yardımıyla püre getirin. Tuz ve karabiberi ilave ettikten sonra karıştırıp servis tabağına yayın.Öte yandan, dövülmüş sarımsak ve yoğurdu karıştırıp pürenin üzerine aktarın. Son olarak, pul biberi de zeytinyağında kızdırıp üzerinde gezdirdikten sonra kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
button