Felçli gence Superman adımı

Güncelleme Tarihi:

Felçli gence Superman adımı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2011 00:00

5 yıl önce bir otomobil kazasından sonra felç olan ve ayak parmaklarını bile hareket ettiremez hale gelen 25 yaşındaki beyzbol yıldızı Rob Summers, omuriliğine verilen uyarıcı elektrik akımı sayesinde ayağa kalktı ve adım attı.

Haberin Devamı

ABD’de beyzbol şampiyonu Oregon State takımının en başarılı oyuncularından Rob Summers’ın hayatı, 2006 yılındaki trafik kazasıyla kabusa döndü. Aşırı hız yapan bir otomobilin vurup kaçması sonucu Summers’ın belden aşağısı felç oldı. Tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Summers, dört yıl sonra 2004’te ölen “Superman” karakterini canlandıran ABD’li aktör Christopher Reeve’ın kurduğu vakfın desteklediği, “elektroşok tedavi çalışması” sayesinde yardım almadan ayağa kalkıp ilk adımını attı.

FELÇLİ GENCİ YÜRÜTTÜLER / FOTO GALERİ

Omurilik beyinden bağımsız
25 yaşındaki beyzbolcu, Louisville Üniversitesi, California Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü’nden 11 kişilik bilim adamı Summers’ın omuriliğini elekrikli titreşimlerle uyararak bacaklarını yeniden hareket ettirip ayağa kalkmasını sağladı. 30 yıl boyunca geliştirilen, “çığır acıcı” olarak nitelenen teknikle, Summers’ın omuriliği beyinden bağımsız olarak kol ve bacakları ve vücut fonksiyonlarını “kontrol etmeyi öğrendi”.

Haberin Devamı

Ayağa kalktı ve adım attı
Louisville’daki Frazier Rehabilitasyon Enstitüsü’ndeki tedavide Summers, ilk önce ayağa kalkmayı başardı, daha sonra yardım olmadan “dört dakika” ayakta durdu, yardım alarak koşu bandı üzerinde adım bile attı. Ayak parmaklarını, kalçalarını, ayak bileklerini hareket ettiren Summers az da olsa cinsel hareketlilik de kazandı. Tedaviyle tamamen hayatının değiştiğini anlatan Summers, “Dört yıldır ayak parmağını bile oynatamayan, ayakta duramayan biri için tekrar adım atmak inanılmaz” dedi.

Sonuç: Emsalsiz
Araştırma dün Lancet tıp dergisinde yayımlandı. Summers’ın tekniğe olumlu cevap veren ilk hasta olduğunu belirten uzmanlar, çalışmanın aynı durumdaki diğer hastalarda olumlu sonuç vermeyebileceğini söyledi. London Üniversitesi’nden Profesör Geoffrey Raisman, “Bu bir tedavi değil, hayatta kalan dokuların işlevlerin geliştirilmesi” dedi. Diğer yandan Zürih Üniversitesi’nden, Pavlov Fizyoloji Enstitüsü’nden bilim adamları sonuçları “emsalsiz” olarak niteledi.

Nasıl yürüdü

- Hastanın omuriliği felç geçirmesiyle beyin, bacakları kontrol etmeyi durdurdu.
- Omurilikteki sinir ağının güçlenmesi ve bacaklarla omurilik arasındaki iletişimin oluşmasını sağlamak için Summers’ın omuriliğinin (EES) alt kısmına 16 elektrod yerleştirildi.
- Daha sonra omuriliğe “elektrik şok” verildi. Bu tedavideki keşif, vücudun hareket komutunu beyinden değil bacaklarla omurilik ağından alması.
- Normalde, beyinden sinir dokularına gönderilen elektrik sinyalleri kol bacak haraketini sağlıyordu.
- İki yıl fizyologların gözetiminden sonra Summers, omirilikten hareketlerini kontrol etmeyi öğrenerek ilk adımını attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!