Fast-food'larda kanser tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Fast-foodlarda kanser tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2004 00:00

KentleÅŸme, yoÄŸun iÅŸ temposu, seyahat etme, yalnız yaÅŸama gibi etkenler sonucu yaygınlaÅŸan fast-food (hızlı hazır yemek sistemi) beslenme alışkanlığı, yetersiz, dengesiz ve saÄŸlıksız beslenme sorununu beraberinde getiriyor.SaÄŸlık Bakanlığı Temel SaÄŸlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı bilgi notunda, fast-food beslenme alışkanlığının insan saÄŸlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi. Bakanlık, "Fast-Food tüketmek sürekli seçim deÄŸil, arasıra yaptığınız bir kaçamak olmalıdır" önerisinde bulundu. KANSER TEHLÄ°KESÄ°Bakanlığın bilgi notunda, fast-foodların içerisinde bulunan etlerde istenilen renk ve kokunun saÄŸlanması ve koruyucu amaçlı olarak nitrit ve nitratlar kullanıldığı kaydedilirken, hekimler, nitrit ve nitratın gıdalarda kullanılmasının kansere neden olduÄŸunu bildiriyor. Fast-food ürünlerdeki yağın çoÄŸu hayvansal kaynaklı olduÄŸunu belirten Bakanlık, diyette yaÄŸdan gelen enerjinin artmasının baÅŸta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere birçok kronik hastalıklar için risk faktörü olduÄŸunu bildirdi. SaÄŸlık Bakanlığı, fast-food ürünlerin hipertansiyon, mide kanseri ve osteoporoz riskini artırdığını kaydetti.Hızlı hazır yiyeceklerin posa içeriÄŸinin düşük olduÄŸuna, bunun rektum(bağırsak) kanser riskini arttırdığına dikkat çeken Bakanlık, fast-foodların A, C vitamini ve kalsiyum yönünden yetersizliÄŸini vurguladı. Bunların düşük düzeylerde alınımı ise, bağışıklık kalp hastalıkları ve katarakt riskini artırıyor. Bakanlık, "C vitamini besinlerle alınan nitrit ve nitratların kanser yapıcı nitrozaminlere dönüşmesini önlemekte, dolayısıyla kanser oluÅŸma riskini azaltmaktadır. Büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alımı, büyümeyi olumsuz etkilediÄŸi gibi, menopoz sonrası osteoporoz riskinide artırır" açıklamasında bulundu.Fast-foodlarda kullanılan kızartmanın da saÄŸlığı olumsuz etkilediÄŸine dikkat çeken Bakanlık, ÅŸu bilgileri verdi:"Kızartma sırasında E vitamini kaybı oluÅŸmakta, proteinli besinlerin yanması ile de kanser yapıcı nitroz bileÅŸiklerinin oluÅŸumu artmaktadır. YaÄŸda kızartılmış yiyeceklerin sık ve sürekli tüketimi, kardiyovasküler ve sindirim sistemi hastalıkları ile kanser riskini arttırır." Fast-food beslenme ÅŸeklinde kolalı içecekler, çay ve kahvenin de sık tüketildiÄŸini anımsatan Bakanlık, aşırı kafein alımının sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk ve kan basıncında yükselmeye neden olduÄŸuna dikkat çekti.Bakanlık, fast-food yiyeceklerde kullanılan renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler gibi katkı maddelerinin uzun dönemde kanser riskini arttırdığını bildirdi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!