Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı bilgi notunda, fast-food beslenme alışkanlığının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi. Bakanlık, "Fast-Food tüketmek sürekli seçim değil, arasıra yaptığınız bir kaçamak olmalıdır" önerisinde bulundu.
KANSER TEHLİKESİ
Bakanlığın bilgi notunda, fast-foodların içerisinde bulunan etlerde istenilen renk ve kokunun sağlanması ve koruyucu amaçlı olarak nitrit ve nitratlar kullanıldığı kaydedilirken, hekimler, nitrit ve nitratın gıdalarda kullanılmasının kansere neden olduğunu bildiriyor.
Fast-food ürünlerdeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olduğunu belirten Bakanlık, diyette yağdan gelen enerjinin artmasının başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere birçok kronik hastalıklar için risk faktörü olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı, fast-food ürünlerin hipertansiyon, mide kanseri ve osteoporoz riskini artırdığını kaydetti.
Hızlı hazır yiyeceklerin posa içeriğinin düşük olduğuna, bunun rektum(bağırsak) kanser riskini arttırdığına dikkat çeken Bakanlık, fast-foodların A, C vitamini ve kalsiyum yönünden yetersizliğini vurguladı.
Bunların düşük düzeylerde alınımı ise, bağışıklık kalp hastalıkları ve katarakt riskini artırıyor. Bakanlık, "C vitamini besinlerle alınan nitrit ve nitratların kanser yapıcı nitrozaminlere dönüşmesini önlemekte, dolayısıyla kanser oluşma riskini azaltmaktadır. Büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alımı, büyümeyi olumsuz etkilediği gibi, menopoz sonrası osteoporoz riskinide artırır" açıklamasında bulundu.
Fast-foodlarda kullanılan kızartmanın da sağlığı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bakanlık, şu bilgileri verdi:
"Kızartma sırasında E vitamini kaybı oluşmakta, proteinli besinlerin yanması ile de kanser yapıcı nitroz bileşiklerinin oluşumu artmaktadır. Yağda kızartılmış yiyeceklerin sık ve sürekli tüketimi, kardiyovasküler ve sindirim sistemi hastalıkları ile kanser riskini arttırır."
Fast-food beslenme şeklinde kolalı içecekler, çay ve kahvenin de sık tüketildiğini anımsatan Bakanlık, aşırı kafein alımının sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk ve kan basıncında yükselmeye neden olduğuna dikkat çekti.
Bakanlık, fast-food yiyeceklerde kullanılan renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler gibi katkı maddelerinin uzun dönemde kanser riskini arttırdığını bildirdi.