Fabrika gibi okul

Güncelleme Tarihi:

Fabrika gibi okul
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2002 16:21

Bu okulun dersliklerinde 'üretim' yapılıyor. Okul tatile girmiyor. 12 ay boyunca haftada yedi gün açık. Hem okul hem de çoğunluğu dar gelirli olan öğrenciler para kazanıyor. Maltepe Meslek ve Anadolu Meslek Lisesi, ilginç 'eğitim sistemiyle' gençlere iyi bir gelecek hazırlıyor.

Maltepe Meslek ve Anadolu Meslek Lisesi'nin her dersliği bir üretim birimine dönüştürülmüş. Okulun kapıları, yılda 12 ay, haftada 7 gün açık. Çünkü, üretim ve eğitim faaliyeti geceleri hariç hiç durmuyor. Bu çalışmanın bir karşılığı da var tabii. Okulun, döner sermaye yoluyla elde ettiği gelir, 30 milyar lira. Hem de, öğretmenlerin fazla mesaileri, üretime katılan öğrencilerin, neredeyse dokuz milyar lira tutan harçlıkları düşüldükten sonra. Çoğunlukla dar gelirli öğrencilerin devam ettiği okulda, eğitime katkı payı toplanmıyor.

MANTILAR AÇILIYOR

Sınıfların çoğunda teorik ve uygulamalı eğitim bir arada yapıldığı için buralarda klasik dersane görüntüsünü yakalamak zor. Sınıfların bir tarafında sıralar, diğer tarafında, branşa göre, gıda analiz laboratuvarı, boyama atölyesi, halı tezgahı, giyim kalıplarının hazırlandığı bilgisayarları görmek mümkün.

Mutfak Elemanı Bölümü'nün sınıfı, modern bir mutfak şeklinde tasarlanmış. Kenarlarda, tezgahlar, dolaplar, ocaklar. Öğretmenler için öğlenleri çıkan yemek de bu 'Sınıf-Mutfak'da hazırlanıyor. Bayramlarda, tatlı ve yemek, yılbaşlarında pasta siparişlerine de cevap veriyorlar. Ağırlama ve Gıda Teknolojisi bölümünde, gıda analizcileri ve servis elemanları da ayrı sınıflarda yetişiyor.

Tekstil Konfeksiyon bölümü şu günlerde tam kapasite çalışıyor. Sınıfta her yer kumaş. Ortadaki büyük masada, evaze pelerinler kesiliyor. Yan tarafta dikiş makineleri harıl harıl çalışıyor. Bir tarafta, gösteriye katılan öğrencilerin kullanacağı rengarenk tüller hazırlanıyor. Bölgedeki okulların 19 Mayıs kıyafetleri, bu bölümde tasarlanmış. Şimdi bayrama yetiştirilmeye çalışılıyor.

Okulun Cilt Bakımı ve Kuaförlük bölümleri de var. Cilt Bakımı sınıfına girdiğinizde kendinizi güzellik salonunda sanıyorsunuz. Bir tarafta masaya yatırılmış kız öğrenciye güzellik maskesi yapılıyor. Bir tarafta makyaj malzemesi, diğer tarafta zayıflama bölümü var. Dışarıdan cilt bakımı için gelen kadınlara da bu sınıfta hizmet veriliyor.

AĞAÇ BOYAMA DA VAR

Son günlerde kadınlar arasında çok rağbet gören ağaç boyama için de bir sınıf açılmış. El Sanatları Teknolojisi bölümündün atölyesinde, bir tarafta davul derisinden abajur yapımı sürerken, diğer tarafta halı tezgahları çalışıyor. Nakış bölümünde, sabırlı öğrenciler, çiçek motiflerini ilmek ilmek çıkartıyorlar. İşlemeli peçeteler, şimen tabloların satışından elde edilen gelir okula kalıyor.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü'ne bağlı Anaokulu Öğretmenliği sınıfının uygulama bölümü de anaokulu. Çevrede oturan aileler, çocuklarını anaokuluna gönül rahatlığıyla bırakıyorlar.

İSTEYENE KURS AÇILIYOR

Yaklaşık 750 öğrencisi olan okulun kursiyer sayısı iki bin 500 civarında. Okulda her talebe uygun meslek edindirme kursları açılıyor. Maltepe Meslek ve Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Ayten Tav, ‘‘Sekiz kişi bir araya gelsin, istedikleri yerde, istedikleri kursu açalım‘‘ diyor.

Okul, Pendik Belediyesi ile, Meslek Edindirme Protokolü'ne imza atmış. Belediyeye gelen iş başvuruları sonucu kurslar açılıyor. Kursiyerler sertifikalarını vasıflı hale geldikten sonra, belediye tarafından işe yerleştiriliyor. Son dönemde en çok rağbet gören kursların başında, temizlik elemanı yetiştirme programları yer alıyor. Okulda, güvenlik elemanı yetiştirme kursları da düzenlenmiş. Askeri birliklere, bilgisayar kursları açmışlar. Satış elemanı, epilasyon, manikür, kuaförlük, cilt bakımı, makyaj, gitar, resim, vitray, minyatür, çiçek bakımı, dans kursları, okul programındaki kursların sadece bir kısmı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!