F.D. ile sinema tadında şarkılar

Güncelleme Tarihi:

F.D. ile sinema tadında şarkılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2003 02:02

Feridun Düzağaç (35), sessizlik dönemine son verdi. Düzağaç'ın ‘‘Beni Rahatça Dinleyin’’ (1997), ‘‘Köprüden Önce Son Çıkış’’ (1998), ‘‘Tüm Haklarım Yalnızlığıma Aittir’’ (2000) albümleri ile son albümü ‘‘Orjinal-Altyazılı’’ arasında büyük farklar yok.

Düzağaç, müzik piyasasına ilk adımını 1988 yılında, Özdemir Asaf'ın Lavinia isimli şiirini besteleyerek atmıştı. Lavinia, o dönemin diğer hit parçası olan, Ferdi Tayfur'un seslendirdiği Emmoğlu ile en çok çalınan şarkılardan biri háline gelmişti. Bundan sonra çıkardığı albümleriyle de adından çok bahsedilen Düzağaç'ın, ‘‘Dipteyim, Sondayım, Depresyondayım’’ adlı şarkısı tüm dikkatleri üzerine çekmesine sebep olmuştu.

Bu tepkilerden kurtulmanın verdiği rahatlıkla başına gelenleri şöyle anlatıyor: ‘‘Bu şarkı benim bilinirliğimi artıran ve maddi anlamda yaptıklarımın karşılığını almaya başladığım bir şarkıdır. Ama ilk günden beri beni takip eden insanlarla aramı açan da yine bu şarkıdır. Medya ve dinleyiciler tarafından çok tepki aldı ama benim için ilk albümdeki şarkılar neyse bu şarkı da aynı kefedeydi. Popüler olmak için yapılmış bir beste değildi. O dönemde beni çok yormuştu.’’

ALBÜMÜN İMZASI İNİSİYAL

Feridun Düzağaç'ın bu albümünde, önceki albümlerinde kullandığı elektronik tarzdan eser yok. Yine organik ve akustik müziğe geri dönmüş. Ama doğaçlamalara da rastlamak mümkün.

Albümün ilk şarkısının adı ‘‘F.D.’’ ve diğer albümlerindeki bestelerden farklı bir tarzı var. Sözleri tamamen Düzağaç'ın yaşamını anlatıyor. Düzağaç, bu simgeyi kullanmasının nedenini şöyle açıklıyor: ‘‘F.D.'yi, farklı şarkı yazabilmek adına kendimi, kendime ispatladığım bir şarkı olarak görüyorum. Ayrıca beni en çok mutlu eden sözlerden biri.’’ Düzağaç bu simgeyi albümde yer alan dokuz bestenin imzası olarak da kullanmış.

Albümde ilgi çeken başka bir şarkı ise Ezgi'nin Günlüğü'nden hatırlayacağınız ‘‘Düşler Sokağı’’ adlı parça. Feridun Düzağaç bu parçayı kendi tarzıyla yorumlamış.

Popüler kültüre yenildim

En son ‘depresyon’daki albümüyle adından söz ettiren Feridun Düzağaç, şimdilerde kendisiyle ve ‘abarttığını’ söylediği 35 yaşıyla uğraşıyor. Kendi çektiği filmin senaristi ve başrol oyuncusu olarak...

Yeni albümde diğerlerine göre değişiklikler var mı?

- Bir önceki albümlerle kıyaslandığında büyük farklar yok. Ama hiç olmadığım kadar öznesiyim bu albümün. Daha az hayaller var. Sound olarak diğerlerine çok yakın. Birkaç şarkıda bundan sonraki Feridun'un nasıl olacağına dair ipuçları verdim. Benim hayata bakışımı değiştirecek heyecanlar var. Bugüne kadar üzerime yüklenen mutsuzluk ikonu yaftasından sıkılmıştım. Eskisi kadar başkalarıyla didişmiyorum. Daha dinginleştim. 35 yaşımı abarttım galiba.

F.D. inisiyalleri, hem ilk parçanın ismi hem de imzanız. Bu bir marka yaratma çabası olarak görülebilir mi?

- Bu şarkıdakiler, beni çok mutlu eden sözlerden biri. Artık popüler kültüre karşı yenik düştüğümü gördüm. Beni dinleyicilerin kurtarılmış adam olarak gördüğünün farkındayım. Ama böyle kalmaya çalışmanın da büyük maliyetleri var. Markalaşma çabası ise hiç yok. Buna dair bir plan yapmadım.

ŞARKILARIN ÖZNESİ

Bütün şarkıların sözlerinin öznesi sizsiniz. Bunun nedeni nedir?

- Öznesi olduğum şarkılar, beni dönem olarak çok etkilediği için yazıldı. ‘‘Buralardan Gitme’’ ve ‘‘Cumartesi’’ mesela. Terk edilme şarkıları var. Ben sözleri daima kendimden yola çıkarak yazıyorum. Ama bundan sonrası için yaşamadığım, sadece kurguladığım olayları da yazmayı düşünüyorum. Böylece daha kısa aralıklarla albüm çıkarabileceğim.

‘‘Depresyondayım’’ adlı şarkınız yüzünden çok tepki aldınız. Bu albümde de benzer bir durumla karşılaşmayı bekliyor musunuz?

- Bu albümdeki parçalar, içinde kendi hayatıma dair şifreler verdiğim şarkılar. İnsanları müzikal olarak yakalayacak çok şarkı var. F.D.'den tepkiler alacağımı düşünüyordum ama şimdilik böyle bir durum olmadı. Bu 35 yaşıma dair yazdığım bir şarkı. Zaten bu albüm bir öncekine çok yakın. Stüdyodaki anlık kararlarla 80'ler havasına bile büründü. Bu albümdeki şarkıları, paylaşım adına çok seviyorum. Bundan sonra müzik olarak tarzımı değiştirmek istiyorum. Leonard Cohen gibi bir başucu albümü yapmak amacındayım.

DÜŞLER SOKAĞI

Albümde bir de cover parça var. Modaya mı uydunuz?

- Aslında eski parçaların tekrar yorumlanması bence tıkanmışlığı açmak için yapılıyor. Beste yapamadığı için, albüm iyi satsın diye bunu yapanlar çok. Bunların arasında durumu kötüye kullanmayanlar da var. Benim böyle bir şey yapma sebebim ise ‘‘Düşler Sokağı’’nın kıskandığım sözlere sahip olmasıdır. Tamamen sahiplenmek duygusuyla yaptığım bir şarkı. Popüler olmak için yapmadım.

Albümün ismi ‘‘Orjinal-Altyazılı.’’ Bu ismi seçme sebebiniz nedir?

- Ben şarkılarıma kısa film gözüyle bakarım. Müzik ve dinleyicilerim benim için kutsal. Uzun uzun anlatmak başkalarına kalsın. Bu yüzden şarkılarıma sinema muamelesi yaparım. Bu şekilde düşündüğüm için albümün adı bu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!