Evlerde engelsiz alanlar yaratılıyor

Güncelleme Tarihi:

Evlerde engelsiz alanlar yaratılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 00:00

Çocuk ve genç odaları tasarlayan Odda firması, yaklaşık altı aydır, engelli gençler ve çocuklar için de ürün tasarlıyor. Mobilyaların boyları, engellilerin rahat kullanımı için daha alçak üretiliyor ve pratik çözümler sunuluyor. Tasarımlara engellilerle konuşularak karar verilmiş.

Odda markası, yaklaşık üç yıldır 0-25 yaş arası çocuk ve genç odası ürünleri tasarlıyor. Odaları tamamlayan aydınlatma elemanları, halılar, tekstil ürünleri ve oyuncaklar da mağazalarında bulunuyor.

Firma, yaklaşık altı aydır engelli genç ve çocuklar için de özel mobilyalar tasarlamaya başladı. Marka Direktörü Mimar Kıymet Aşık, mağazaya gelen bedensel engelli müşterilerin birtakım ihtiyaçları olduğunu görerek yola çıktıklarını anlatıyor: "Bu ihtiyaçları bizim ve bizim gibi diğer markaların da karşılayamadığını görünce, konuya özel bir ilgi beslemeye ve araştırmaya başladık. Dünyada 700 milyon, Türkiye’de 8.5 milyon bedensel engelli olduğunu gördük. Maalasef bu kişiler için doğru ve yeterli donanımda ürün yapan marka yok. Fransa ve Almanya gibi ülkelerde yapılan yarışmaları ve sonuçlarını inceledik. Bu sırada İç Mimarlar Odası’nın düzenlediği ’Engelsiz kişisel yaşam alanı ve mobilya tasarım yarışması’na sponsor olarak konuyla ilgili ilk adımı attık. Dereceye giren bazı projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz."

Firma engelliler için yaptığı ürünlerle tasarımın herkes için olduğu gerçeğini göstermek, tasarımların engel tanımadığını ortaya koymak ve engelsiz bir alan yaratmak istiyor. Mobilyalarda hareket kabiliyetlerini sınırlandırmadan değişen modüler öğeler ön plana çıkıyor. Görüntü olarak diğer mobilyalardan farklı gözükmemesine de özen gösteriliyor.

DİĞERLERİNDEN FARKI NE

Odalar düzenlenirken ortada yeterli boş alan bırakılması önemli. Mobilyaların boyları rahat kullanım için yere yakın olmalı. Giysi dolaplarında sürgülü kapılar tercih ediliyor. Kıyafetlerin istenildiği zaman rahatlıkla alınabilmesi için dolap ve kullanıcı arasındaki mesafe az tutuluyor. Üst kattaki giysiler için özel asansör sistemi kuruluyor. Çalışma masalarının boyları daha alçak tutuluyor. Kitaplıklar çalışma masalarının üstüne değil, daha rahat erişim için yan tarafa ekleniyor. İstenirse başucunda da değerlendirilebiliyor. Yatağa daha rahat geçilebilmesi için duvara çelik tutunma yerleri monte ediliyor. Ürünlerin köşelerine çarpmalara karşı koruyucu destekler takılıyor. Bazı ürünlere tekerlek takılıyor. Yatakta rahat kahvaltı yapma imkanı sağlayan tekerlekli yemek masaları gibi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!