Evde bitki bakımının püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

Evde bitki bakımının püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2006 00:00

Cam kenarındaki yeşillikler bizim vahamızdır. Özellikle baharda, kendimizi iyi hissetmemizi sağlarlar. Seninle dergisi de uzun süre canlı kalmaları, gelişip çiçek vermeleri için onlara nasıl bakmamız gerektiğini araştırdı.

Evimizde bulunan saksı bitkileri, dekorun vazgeçilmez birer parçasıdırlar. Nedeni tam olarak bilinmese de, bazılarımız bu saksı bitkilerini canlandırmayı ve büyütmeyi gayet rahat becerirken, bazılarımız tüm özen ve çabalara rağmen onların kurumasına ve ölmesine yol açıyor. Eğer siz bu ikinci gruba mensupsanız ve saksı bitkilerinize iyi bakamadığınızdan şikayet ediyorsanız, size özel olarak derlediğimiz bazı bakım noktalarına dikkat etmenizi öneririz.

Onların da neme ihtiyacı var

Saksı bitkilerinin solup yapraklarını dökmesinin ve ölmesinin en büyük nedeni, fazla sulamadır. Aşırı sulama bitkilerin köklerini çürüttüğünden, yapraklar dökülür ve bitkiniz sanki kurumuş ve susuz kalmış gibi sararmaya başlar.

Bir çiçeğin suya gereksinim duyup duymadığını anlamanın en etkili yolu, parmağınızı toprağın içine birkaç santim daldırmak ve nemini kontrol etmek. Eğer bitkinin kökleri hafif bile olsa nemliyse, bu durum sulamanıza gerek olmadığının bir göstergesidir. Şayet hálá bir şüpheniz varsa, toprağı sulamayarak bu işlemi birkaç gün sonraya erteleyebilirsiniz.

Işık olmadan serpilemezler

Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp serpilmesi için ışık çok önemlidir. Bitkilerinizin rengi gittikçe açılıyor ve yaprakları düzensiz bir şekilde yayılıyorsa, bu onun ışığa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Bazı saksı çiçekleri loş ışıkta aylarca yaşayabilirler ama sonuçta onlar da solar ve ne yazık ki ölürler.

Gübreyi ihmal etmeyin

Bitkileriniz güçlü ve güzel olsun istiyorsanız, onları beslemelisiniz. Bahardan başlayarak yaza kadar toprağı gübrelemek gerekir. Hem büyüme hem de yeşil renk için bitkiye gereken madde azottur. Çiçek açmak ve meyve vermek içinse, fosfor gerekir. Dayanıklılık veren madde galyumdur. Ama en doğrusu, kombine hazır gübrelerden almaktır.

Şu köşe yaz köşesi, şu köşe kış köşesi

Kış aylarında saksı bitkileri üşür ve şoka girerler. Yaprakları ve gövdesi yumuşamaya ve eğilmeye başlar. Bu durumu çoğumuz susuzluk olarak algılarız ve su verip bitkilerimizin daha da fazla zarar görmesine neden oluruz. Aynı şekilde, aşırı güneşe çıkarılan bitkilerin yaprakları yanar ve toprakları sıcaktan sertleşir. Bu nedenle, hiçbir bitki özellikle de sulama sonrasında, direkt güneş ışığına çıkarılmamalıdır. Evin içinde bitkilerinizi kaloriferden, pencereden uzak ama aydınlık bir yere yerleştirmeniz idealdir.

Sulamaya göre saksı seçimi yapılmalı

Saksının bitkiye oranla ne çok küçük, ne de aşırı büyük olması gerekir. Önemli olan, köklerin aşırı yayılmadan, rahatça büyüyebilmeleridir.

Seramik saksıların içinde kökler daha rahat hava alır. Fakat toprak daha çabuk kurur. Eğer suyu hep fazla kaçırıyorsanız, seramik saksı idealdir. Plastik saksılarda kökler daha eşit oranda yayılır, suyun da buharlaşması olanaksızdır.

Palmiyelerin kökleri uzun olur, dolayısıyla derin saksıya ekilmeleri gerekir. Orkideler ise, birden fazla delikli saksıları tercih ederler. Menekşe, yapraklarının üzerinde suyu hiç sevmez. Kalanchoe’yse maden sodasını çok sever.

Saksı değiştirmek toprağa bağlıdır

Eğer bitki saplarından hafifçe çekildiğinde, saksısından ayrılmaya başlıyorsa, saksının değiştirilme zamanı gelmiş demektir. Başka belirtileri de gözlemleyebilirsiniz: Toprak artık orman toprağı gibi güzel kokmuyorsa, topaklanıyorsa veya üst yüzeyinde bir tabaka oluşuyorsa, saksıyı değiştirmeniz gerekir.

Çiçekler ve bakımları

á Eritrina (mercan ağacı) aydınlığı sever. Çok sıcak sevmez (15 derece) ve nemli ortam ister. Az suyla, her gün sulayın.

á Kaktüs doğrudan güneşe bayılır. Kışın en fazla 10 derece soğuğa dayanır. Nem oranı asla yüzde 60’ın altına düşmemeli

á Malezya orkidesi sıcağı sever (gündüz 25, gece 16 derece). Kireçsiz su ile sulayın. Doğrudan köküne su dökmeyin.

á Gardenya, doğrudan güneş almadığı aydınlık ortamlarda, nefis çiçekler açar.

á Tillandsia, doğrudan güneş almayan sıcak yerlerde ve ıslak olmayan nemli ortamlarda mutludur, egzotik çiçekler açar.

á Madagaskar yasemini, aydınlık yerleri sever. Kışın 12 ile 16 derece sıcaklığı, yazın ise 18-22 dereceyi sever. Ayrıca, tomurcuk verdiğinde yerini değiştirmemek gerekir.

á Hibiskus, doğrudan güneşi sevmez. Sık sık su püskürtün.

á Peperomya, daima nemli ortamlardan hoşlanır. Kışın ayda bir kez, yazın ayda iki kez biraz gübrelemek gerekir.

á Kalanchoe, yılın her mevsiminde aydınlık ve güneşli ortamları sever. Kışın da açar. Açması bittikten sonra budanmak ister.

Türkiye’nin kadın dergisi Seninle her ay sizlerle
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!