Güncelleme Tarihi:
Simten Hanım, siz Selçuk Bey’le karşılaştıktan sonra mı pastacılık işine girdiniz?
- Daha önce yaptığım iş, kadın gazeteciliğiydi. Yani trend ne, yeni neler var, bunları yazıyordum. O dönem de farklı lezzetleri tadıyordum ama pek yemek yapmıyordum, home office çalışmaya başlayınca yemek yapmaya da ağırlık verdim. Sonraları bu işe iyice merak duymaya başladım. Selçuk’la karşılaştığımızda, o Amerika’da aşçılık eğitimi alıp Türkiye’ye yeni dönmüştü. Ama hâlâ tekstille uğraşıyordu. Bir süre sonra birbirimize yemek yapmaya başladık, pastalar pişiriyorduk, o ara Selçuk kurslara da devam etti.
“Ev Yapımı Mutluluklar” nasıl doğdu peki?
- İlk olarak eve tanıdıklarımızı çağırıp, onlara yemek yapmaya başladık. Sonra arkadaşlarımıza hoşluk olsun diye yunuslu bir pasta hazırladık. O pasta sayesinde daha fazla kişi bizden haberdar oldu. Gördüğümüz ilgi üzerine de bu işi yapmaya karar verdik. Yani mesleklerini ve hayat amaçlarını 40’ında değiştirenlerdeniz biz... Şimdi Selçuk pastaları hazırlıyor, ben de ona yamaklık yapıyorum. Hâlâ gazetecilik yapıyorum aslında, hazırlayacağımız pastayla ilgili her şeyi uzun uzun araştırıyorum. Dört aydır bir yandan da Elle dergisinin yemek sayfalarını yapıyoruz.
İNTERNETTEN ULAŞILABİLİR
Pastaları evinizde pişiriyorsunuz, müşteriler size nasıl ulaşıyorlar?
- www.homemadehappiness.org internet sitemizden, bir de Facebook’ta yer alan “Ev Yapımı Mutluluklar” profilinden ulaşıyorlar. Birileri yaptıklarımızı beğeniyor, bir diğerine tavsiye ediyor. Çoğunlukla böyle geliyorlar...
Mutfağınızı görmek isteyenler de oluyor mu?
- Şimdiye kadar bir kişi oldu. Ben de bu konuda çok istekliyim, dileyen herkese buyurun diyebilirim.
Eviniz yerine bir mekân açıp işe orada devam etmeyi düşünmüyor musunuz?
- Bir kafe değil, bir catering şirketi de değil ama ikisinin arasında değişik bir yer açmayı istiyoruz. Olursa, önünde minik kafesi olan bir atölye açarız ama yine kişiye özel iş yapmaya devam ederiz.
Ev Yapımı Mutluluklar, kişiye özel pastalar dışında neler hazırlıyor?
- Tartlar, kişler, cupcake’ler, çikolatalar ve Türk mezeleri yapıyoruz.
MALZEMELER AMERİKA’DAN
Bir günde kaç pasta yetiştirebiliyorsunuz?
- İyi pastalar yapmak için günde üç taneden fazla sipariş almıyoruz. Çok ince işlenen şeyler bunlar. Bir siparişi en az beş gün önceden almak zorundayız. Çünkü her siparişin malzemeleri ve hazırlanma süresi ayrı oluyor. Bir sürü ayrıntısı var bu işin.
Fiyatları nasıl belirliyorsunuz?
- İşin zorluk derecesine göre değişiyor.
Pasta yapımında kullandığınız malzemeleri nerededen alıyorsunuz?
- Amerika’dan getirtmeye çalışıyorum, çünkü daha ucuza geliyor. Ablam oraya sıklıkla gidip geliyor ve bu konuda bana çok yardımcı oluyor. Onun dışında Ulus’tan ve Eminönü’nden, Anadolu yakasından ya da internetten de alışveriş yaptığımız oluyor.
Sitenizde üzerinde film kareleri olan bir pasta vardı, onun özel bir hikâyesi var mıydı?
- Eşine doğum günü partisi hazırlayan bir kadındı o pastayı sipariş eden. Eşine özel bir film hazırladığını söyledi, pasta da o sürprize uygun olsun dedik. Fotoğraflarını yolladı, siyah beyaz bir pasta olmasını istedi, birbirimizi yakalamayı başardık ve ortaya o pasta çıktı.
ABLAM DA PASTA ŞEFİ
Selçuk Kavlaklı: Annem ve babam organik tarım yapıyor. Annem tüm doğum günlerimizde pastaları kendi yapardı. Ablam da Boston’da yaşıyor ve pasta şefi. Mutfağı zaten seviyordum, ablam da destek olunca Amerika’da bir okula başvurdum ve kabul edildim. O okulda temel eğitimi aldım. Türkiye’ye döndüğümdeyse pastacılığa merak sarıp İstanbul’daki neredeyse tüm kursları tamamladım. Simten’le tanıştıktan bir süre sonra da “Ev Yapımı Mutluluklar”ı hayata geçirdik.
PASTALAR HAYALLERLE SÜSLENİYOR
Simten Danışman: Bize genelde sevgilisine, eşine, arkadaşına sürpriz yapmak isteyenler sipariş veriyor. Müşterilerimiz çok titizler, çok inceler. Birisinin istediğini bir diğeri kesinlikle istemiyor. Kimisinin gerçekten çok ilginç fikirleri oluyor, kimisi de ne istediğini bilmiyor. Hayallerini anlamak gerekiyor onların. Ben de çok konuşup çok soru sorarak -mesleki deformasyon diyelim buna- aslında ne istediklerini anlamaya çalışıyorum.