Ev, sahibine benzediği zaman güzeldir

Güncelleme Tarihi:

Ev, sahibine benzediği zaman güzeldir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2005 00:00

‘Etrafımda çok güzel giyinen insanlar var. Evlerine gittiğimde tam bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Dağınık, karman çorman hatta pis oluyor. Tam tersi durumlarla da karşılaşıyorum. Kadının üstü başı dökülüyor ama evi insanın içini açıyor. Bence bu konuda bir denge yakalanmalı. Ev, sahibine benzediği zaman güzeldir.’ Bu sözler dünyanın en önemli tasarımcılarından Andree Putman’a ait.

Putman 1925’te Fransa’da doğdu. Mesleğe Balenciaga’da ofisboy olarak başladı. Sanatı sanatın içinde öğrendi. Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Thierry Mugler, Azzedine Alaia’nin mağazalarını dekore etti. Air France için Concorde’un iç mekanını yeniden tasarladı. 1984 yılında dünyanın ilk butik oteli sayılan Morgans’ı yaptı. Arkasından Köln şehrindeki Wasserturm Oteli ve Paris’teki Pershing Hall geldi. Fransa’nın ünlü eski Kültür Bakanı Jack Lang’in ofisini dekore etti, Bordeaux Müzesi’nin iç dekorasyonuyla ilgilendi. Kendi adıyla kurduğu tasarım stüdyosunda onlarca markaya danışmanlık vermeye ve Andree Putman marka mobilyalar, halılar, kristaller, gümüşler tasarlamaya devam ediyor. Putman’la Christofle için tasarladığı Vertigo isimli sofra aksesuvarlarının tanıtımı için İstanbul’a geldiğinde konuştuk.

İlginç bir ailenin kızı. Annesi piyanist, babası yedi dil bilen bir işsiz. ‘Farklı bir çocuk olduğumu on altı yaşında anladım. Antika eşyalarla dolu bir odam vardı. Annemi ikna ettim, birlikte bütün o değerli eşyaları attık. Duvarları beyaza boyadım. Metal bir yatak aldım ve duvara sadece bir Miro resmi astım. Böylece farklı ve yaratıcı biri olduğumu herkese kanıtladım.’

Andree Putman tasarım değil müzik eğitimi almış. Paris Konservatuvarı’ndan mezun. Kompozitör yerine tasarımcı olmasını ise şöyle anlatıyor: ‘Annem gibi benim de müziğe yeteneğim vardı, bu yüzden konservatuvara gittim. Fakat okul bittiğinde bu işi yapmak istemediğimi anlatım. Balenciaga diye bir tasarımcının adını duymuştum. Gittim ve bana bir iş verin, ne iş olsa yaparım dedim. Ofisboy oldum. Hayatımın en güzel günleriydi. Dönemin en başarılı sanatçılarıyla tanıştım. Picasso bunlardan biriydi. Tek kelimeyle deli bir dahiydi. O zamanlar bile dünya çapında bir efsane olacağının farkındaydı. Kısacası sanat yapmayı sanatın içinde öğrendim.’

İkinci Dünya Savaşı sonrasında bir moda dergisinde işe girdi Andree Putman. 1960’da L’Oeil (Göz) adlı tasarım dergisinde muhabirlik yaptı. Birkaç yıl sonra Le Cahier de Elle dergisinin dekorasyon sayfasını hazırlamaya başladı.. Bir taraftan da arkadaşlarının ve yakın çevresinin evlerini dekore ediyordu.

Kariyeri boyunca birçok ünlü ismin evini ve ofisini dekore eden Andree Putman artık bu tür işler için daha ince eleyip sık dokuyor. En son ünlü filozof Bernard Henri Levy’nin ofisinin iç mimarisini yapmış. ‘Birinin evini yapmam için o kişiyle çok yakın olmam lazım. Hayatı hakkında çok şey biliyor olmam gerek. Tanımadığım, zevkli olup olmadığını bilmediğim insanların evini tasarlamak artık beni hiç tatmin etmiyor.’

SLOGANI: TASARIM = SADELİK

Andree Putman baştan aşağı marka giyinen insanları sevmediğini söylüyor: ‘Bir markaya bağımlı olmak risk almamaktır. Markasız bir şey giymek risk almaktır. İnsanlar bu riski alacak kadar cesur olmalılar. Çok pahalı bir etekle çok ucuz bir tişörtü bir arada giyebilme yeteneğine sahip olmalıdırlar.’

Her şeye olan merakı sayesinde yaşına rağmen gündemde kaldığını söyleyen Andree Putman için sade bir tasarımcı denilebilir. Yarattığı mekanlara girdiğinizde yalınlığı, renksizliği, ışığı ve temizliği hemen hissedersiniz. Putman’a göre tasarım sadeliğe eşit. Başarı, sade bir tasarımla fark edilebilmelidir.

MARKA BAĞIMLISI OLMAYIN

Giyimde olduğu gibi ev dekorasyonunda da marka bağımlılığına tamamen karşı Andree Putman. Sadece markası Andree Putman olduğu için onun tasarladığı şeyleri alanları hiç sevmiyor. ‘Önemli olan beğenmek. Kendinle özdeşleştirmek’ diyor. Evlerini ikinci el mobilyalarla dekore edenlere ise bayılıyor. ‘Genç kızken de böyle asiydim. Her zaman odaları boşaltmak isterdim. Her zaman dekorasyon uğruna yapılan dekorasyondan kaçtım’ diye anlatıyor kendi tarzını.

PARFÜMÜ DE VAR

Dünyaca ünlü birçok tasarımcı gibi Andree Putman’ın da bir parfümü var. Şişesini tabii kendi tasarlamış. Sıradan bir laboratuvar şişesine benzediğini söylüyor: ‘Çocukluğumda minik çiçekleri koparır, karıştırır kendime parfüm yapardım. Parfümü Olivia Giacobetti yaptı. Ben anlattım, o hemen nasıl bir şey istediğimi anladı. İsmi Preparation Parfumee.

YEMEK TAKIMLARINI TASARLARKEN HITCHCOCK’TAN İLHAM ALDI

Andree Puttman, Christofle’un Vertigo koleksiyonunu Hitchcock’un Vertigo (Yükseklik Korkusu) adlı filminden esinlenerek tasarlamış. ‘Adamın yükseklik korkusu vardır. Sevdiği kadını kurtarmak için çan kulesine tırmanmak zorundadır. Döne döne merdivenleri çıkar. Kuleye tırmanan merdivenlerden çok etkilendim. Böylece koleksiyondaki hafif çarpıtılmış halkalar ortaya çıktı. Ben bu halkaları değişik objelerin üzerine konmuş kelebekler olarak hayal ediyorum.’ Vertigo serisinde tepsiler, tabaklar, buz kovaları, tuzluk-biberlikler, çay-kahve servis takımları, şampanya ve buz kovaları var.

Koleksiyon’da hediye şenliği

Koleksiyon’un İstanbul’daki mağazasında aralık ayı boyunca sürecek bir alışveriş şenliği var. Ay boyunca Borek Sipek, Philippe Starck, Antonia Astori, Ettore Sottsas ve Enzo Mari, Linde Burkhardt, Oscar Tusquets, Karim Rashid, Arik Levy, Paola Navone gibi usta tasarımcılara ait işlerin yer aldığı hediye seçenekleri sunuyor.

Koleksiyonda dünyanın ileri gelen modern sanat müzelerinde sergilenen tamamı el yapımı üfleme cam vazolar, Borek Sipek’in tasarladığı 80’lerin Barok ikonu haline gelen ‘Simon’ şamdan, Giandomenico Sozzi’nin soyut imgeler taşıyan ‘MOI’ yazılı tabakları, Sottsass Association, Peter Raacke, Enzo Mari imzalı paslanmaz mutfak gereçleri, tekstil ürünleri, mum ve tütsülere uzanan geniş bir yelpaze sunuluyor.

Mağazanın bu ayki sürprizlerinden biri de Philippe Starck, Marta Laudani ve Marco Romanelli, Antonia Astori&Giandomenico Sozzi, Antonia Astori ve Vittoria Locatelli gibi isimlerin yılbaşına özel olarak oluşturduğu masa düzenlemeleri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!