Ev doktoru geliyor!..

Güncelleme Tarihi:

Ev doktoru geliyor..
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2001 00:00


Aslı KAYABAL
Haberin Devamı

Hastanelerden taburcu edilen hastaların yüzde 15 ile yüzde 30'u evde bakıma muhtaç. Artık hastalara ve sürekli bakıma gereksinim duyan kişilere evde bakım, tedavi, rehabilitasyon hizmetleri sunulacak.

Sürekli bir aile doktorunuzun olmasını ister misiniz? Çocuğunuz gece aniden ateşlendi, kime başvuracaksınız? Dedeniz felçli, ama bırakacak kimse bulamadınız, üstelik yardımcınız da yok ve çalışmak zorundasınız, peki ne yapacağınızı biliyor musunuz? Anneniz göğüs kanseri, babanız kalp hastası. Genetik yönden risk grubundasınız. Koruyucu bir program takibinde olmaya ne dersiniz?

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir organizasyonla 'Evde Bakım' hizmetini devreye sokan Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri A.Ş bu tür sorularınıza yanıt vermenin yanı sıra hastanelerden taburcu edilen veya sürekli bakıma muhtaç hasta ve yaşlılara 80 kişilik uzman kadrosuyla hizmet vermeye başladı. Uygulamanın başlangıç noktası İstanbul, ancak beş yıl içinde tüm Türkiye'de aynı hizmetin verilmesi planlanıyor.

Eczacıbaşı Topluluğu ve ABD’li danışmanlık şirketi Corridor Group ortaklığıyla geçtiğimiz yıl kurulan Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Şirket Müdürü Dr. Sarper Tanlı ile 'Evde Bakım' projesinin doğuşu, hedeflenen kitle, bu yeni uygulamanın Türkiye’deki sağlık sektöründe nasıl bir boşluğu dolduracağı, sağlayacağı yararlar ve hizmet türleri çerçevesinde konuştuk.

'Evde Bakım' projesi fikri nasıl doğdu?

Türkiye’de evde bakıma büyük bir ihtiyaç var. Örneğin hastanelerden taburcu edilen hastaların yüzde 15’i evde bakıma muhtaç. Bu bazı hastalık gruplarında yüzde 30’a çıkıyor. 350 milyon nüfuslu ABD’de 17 bin 'evde bakım şirketi' var, 67 milyon nüfuslu Türkiye’de bu yönde hizmet veren şirket sayısı ise 0.

'Evde Hastalara nasıl bir hizmet verilecek?

Sigorta şirketleri, hastaneler ve doktorlarla anlaşmalar yoluyla, hastalara ve sürekli bakıma gereksinim duyan kişilere evde bakım, tedavi, rehabilitasyon hizmetleri sunulacak. Ayrıca bunun yanı sıra ilaç, tıbbi malzeme ve cihaz da sağlanacak. Evde Bakım hizmeti istenildiğinde hastanede başlayacak. İhtiyaç duyulduğunda tedavi evde sürecek. Evde bakım hizmetinin en önemli unsurlarından biri doktor ve hemşire ziyaretleri olacak. Deneyimli ve özel eğitimli hemşireler belli periyodlarda hastaları ziyaret ederek bakım planını ve gereksinimleri hastanın doktoruyla beraber belirleyecek. Hastanın takibinde kendi doktoru her zaman birinci başvuru kaynağı. Ekibimiz hastanın doktoruyla sürekli işbirliği içinde olacak. Solunum terapisti ve fizyoterapistler gerekli tedaviyi hastaya evinde uygulayacak.

Hizmetleri açısından yeni uygulamalar hangileri?

Genel Hemşirelik Hizmetleri, 'Evde Bakım'ın önemli bir ayağı. Ayrıca hemşireler hastalar ile yaşadıklarını arkadaşları ile paylaşıyor ve kendi aralarında eğitim kalitesinin daha da arttırılması için bir tür atölye çalışması yapıyor. Biraz önce de söylediğim gibi 'Evde Doktor' hizmeti devreye giriyor. Bu yeni bir kavram. Bu hizmet için doktorlar eğitimden geçiyor. Doktorlar, 08.00-21.00 saatleri arasında hastaların hizmetinde olacak. 21.00’den sonra acil vakalar için hizmet verilecek. 'Eve tıbbi cihaz ve malzeme' sağlanması da yeni bir uygulama; gerekli tıbbi aletler, hasta yatakları gibi malzemeler hastalara kiralanacak. Sağlık durumları riskli kişilere yönelik bir başka uygulama da 'Koruyucu Hekimlik'. Ailesinde genetik yolla geçen hastalıkların olduğu kişilerin bu uygulama ile düzenli takibi yapılacak.

Evde Bakım’ın getireceği yararlar neler olacak?

Evde bakım hizmeti, hem tedavinin ardından hastaların yaşam kalitesini ve bakımın niteliğini yükseltiyor, hem de bakım masraflarının daha düşük maliyetli olmasını sağlıyor. Evde Bakım hizmeti ABD’de 150 yıldır sunuluyor. Hasta ev ortamında daha hızlı iyileşiyor. Bu psikolojik yönden sağlanan bir yarar. Hızlı iyileştiği için işine daha çabuk geri dönüyor. İşgücü kaybı aza indiği için bu da ekonomik yönden bir kazanım. Ayrıca hastaneler ve sigorta şirketleri açısından daha ekonomik.

Hizmet Alanları

Evde doktor muayenesi, hemşirelik hizmetleri Hasta, yaşlı, felçli, özürlü bakımı Ameliyat sonrası bakım Katater, sonda uygulamaları ve bakımı Kolostomi bakımı Tansiyon takibi ve hipertansiyon kontrol eğitimi Sıvı tedavisi alan hastaların tedavisi Oksijen, solunum terapisi ve takibi Pansuman-yara bakımı Kan alma, serum takma, ilaç uygulamaları Aşı uygulaması EKG çekimi Tüm laboratuvar hizmetleri Tıbbi cihaz ve ekipman temini Yenidoğan, bebek ve anne bakımı, eğitimi Rehabilitasyon Bakım konularında eğitim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!