Estetik yüz ameliyatının migreni geçirdiğini keşfetti, 300 migrenli hastayı ameliyat etti

Güncelleme Tarihi:

Estetik yüz ameliyatının migreni geçirdiğini keşfetti, 300 migrenli hastayı ameliyat etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2005 01:59

24 yıllık Amerikalı plastik cerrah Prof. Dr. Bahman Guyuron, beş yıl önce yüz germe ameliyatı yaptığı migrenli hastaların bu dertten kurtulduğunu fark etti.

Alın ve yüzde bazı sinirlerin kesilmesi ağrıları önlüyordu. Şimdi yüz gençleştirme ameliyatlarının yanı sıra ‘migren cerrahisi’ yapıyor. Beş yılda, ilaç veya başka bir tedaviden sonuç alamayan 300’ün üzerinde migrenli hastayı ameliyat etti. 9’uncu Estetik Plastik Cerrahi Derneği Ulusal Kongresi’ne katılmak üzere Türkiye’ye gelen, bilgisini Türk doktorlarla paylaşan Prof. Dr. Guyuron’a migren cerrahisinin ayrıntılarını sorduk.

n Migren cerrahisi standart ameliyatlar arasına girdi mi?

-Ağrı, normalde plastik cerrahisinin alanına girmiyor. Migren cerrahisi yeni bir teknik. 5 yıldır yapıyorum. Estetik ameliyatlardan 6 ay sonra hastaların migren şikayeti kalmayınca tesadüfen işe yaradığını anladım. Alanımla ilgili buluşlarım oldu. Ama hiçbiri migren cerrahisinin yerini tutmaz. Migren ciddi bir hastalık, 10 kişiden birinde görülüyor. Migren cerrahisi hálá gelişen bir konu.

n Migren tedavisi için hangi bölgede ameliyat yapıyorsunuz?

-
Migrenin hissedildiği yere göre ameliyat yapılıyor. Burun içi, alın, ense, şakaklarda bazı sinirlerin ameliyatla iptal edilmesine dayanıyor.

n Ameliyat yüzde başka sorunlara yol açmıyor mu?

- İptal edilenler motor sinirler değil. Ağrı duyusunu taşıyorlar. Dolayısıyla sorunlara yol açmıyor.

n Ağrıları tekrar başlayanlar var mı?

- Aynı bölgede ağrı başlamıyor. Ama az sayıda hastada başka bölgelerde ağrı başladı. Ancak şiddeti, öncekine göre çok düşük.

n Ameliyatı nasıl yapıyorsunuz?

- Genel anesteziyi, burun içindeki veya ensedeki bazı sinirleri iptal ederken tercih ediyoruz. Alın bölgesindeki sinirler için lokal anestezi kullanıyoruz. Her bölgenin ameliyatı için bir saat gerekiyor.

n Sinir nasıl yok ediliyor?

- Tespit edilen bölgelerde küçük kesiler yaparak sinirleri buluyoruz. Sinirin küçük bir parçası çıkarılıp kesiliyor. Bu arada örneğin kaş da kaldırılmış oluyor. Dolayısıyla kaşın kalkması migren ameliyatı olan hasta için bonus!

n Tek ameliyat yetiyor mu?

- Hastanın ağrı şikayetlerine bağlı... Migrenin tetikleyen tüm noktaları önceden biliniyorsa tek ameliyat yetebilir.

ÖNCE BOTOKS, SONRA AMELİYAT

Tetikleyen noktaları nasıl belirliyorsunuz?

- Hastanın verdiği bilgi önemli. Örneğin, adetliyken migren ağrısı çekenlerde burun içi dokularında aşırı kanlanma görülebiliyor. Sabahları şakaklardan başlayan ağrıdan bahsedilince o bölgedeki sinirlere yönleniyoruz. Ama önce o bölgeye botoks yapıyoruz. Geçici rahatlama sağlarsa ameliyata geçiyoruz. Kesin çözüm için ameliyat uygulanıyor. Eğer ağrı yüzün orta ve üst bölgelerindeyse mutlaka BT çekiliyor; buna bakarak burun içindeki dokuların büyüklükleri, eğrilikler değerlendiriliyor.

n Hastanın yaşı önemli mi?

- Hayır. Ameliyat ettiğim en genç hastam 16, en yaşlısı da 75 yaşında.

n Hastaları bu yeni yöntemi denemeye ikna etmek zor oluyor mu?

- Hastalar ağrıdan kurtulmak için her şeyi deniyor. 24 yıldır estetik cerrahi yaparım. Ameliyat ettiklerim arasında en mutlu olanlar migren ağrıları kesilenler. Hayat boyu minnettar kalıyorlar. Bu ameliyat, biz cerrahları da ödüllendiriyor.

n İstenmeyen sonuçları oldu mu hiç?

- Hastalarımızı çok dikkatli ve detaylı izliyoruz. Kısa süreli, geçici his kaybı yaşayanlar oldu. Özellikle alın bölgesinden ameliyat edilenler. Bir hastamda küçük bir bölgede geçici saç kaybı oldu. 3 ay sonra da çıktı. Bu sorunlar hastaya sıkıntı vermiyor. Hasta için ağrısının geçmesi o kadar ciddi ve önemli bir olay ki... Bu arada ameliyat tekniğini geliştirdik. İstenmeyen sonuçlar azaldı.

n Sizden başka bu ameliyatı yapan cerrah var mı?

- Toplam altı cerrah yapıyor. Beşi ABD’de. Biri Viyana’da. Viyana’daki Dr. Lümberg migren ağrıları olan bir cerrah. Bu ameliyatı kendisine de yaptırmış.

n Yani artık migrenliler de plastik cerrahiye mi başvuruyor?

- Evet. Ama aralarında fark var. Plastik cerrahinin aciliyeti yoktur. Migren cerrahisinde ise hastalara ameliyat dışında seçenek kalmamıştır. Migrenliler arasında ayda 10 kez ciddi ağrı yaşayanlar var.

n Peki migren ameliyatı için gelip, ‘yüzümü de gerdireyim’ diyenler oluyor mu?

Evet aynı ameliyatla gençleşmek isteyenler var. Estetik için gelenler arasında şikayetini anlatırken migren olduğunu öğrendiğimiz kişilere ‘aynı operasyonla migdenden de kurtulabilirsiniz’ diyoruz.

10 KİŞİDEN BİRİ MİGRENDEN MUSTARİP

Migren en sık rastlanan ve en fazla ağrıya yol açan nörolojik hastalıklardan biri. Türk Baş Ağrısı Epidemiyolojisi Çalışma Grubu’nun araştırmasına göre 15-55 yaş grubu arasındakilerde migren görülme sıklığı kadınlarda yüzde 21.8, erkeklerde yüzde 10.9. Başka bir deyişle her yüz kişiden 16’sı migren ağrısı çekiyor. Kadınlarda migren ağrısına erkeklerden iki-üç kat daha fazla rastlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!