Eşiniz düğünde sizi gördüğünde “Bu kadın da kim” dememeli

Güncelleme Tarihi:

Eşiniz düğünde sizi gördüğünde “Bu kadın da kim” dememeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2011 21:32

New York’lu Romona Keveza zamansız gelinlik ve abiye tasarımlarıyla göze çarpan tasarımcılarından. Beymen Bridal’ın davetlisi olarak İstanbul’a geldi. Bir gelinin her şeyden önce kendi gibi olması gerektiğini söylüyor. “Gelinlik modeline karar veren, öncelikle kendi gardırobunu incelemeli. Günlük hayatında yalınlığı tercih eden bir kadın, düğününde büyük kabarık bir elbiseyle kendini ifade edemez” diyor

Haberin Devamı

- Gelinlik deyince aklınıza gelen ilk şey?
- Zamansız ve elegan...

- “Ben hayatım boyunca gelinlik tasarlamak istiyorum” kararını verdiniz?
- Kariyerime gece elbisesi tasarlayarak başladım. Bir süre sonra tasarımlarım Beymen gibi büyük mağazalarda satılmaya başlandı. ‘90’ların başında bu mağazalardan birinin satın alma direktörü, evleneceğini fakat piyasadaki gelinliklerin hiçbirini beğenmediğini söyledi. O dönem koleksiyonumda siyah kadife bir gece elbisesi vardı. Düğünü için bu elbisenin beyaz satenini dikmem için ısrar etti ama ben gelinlik dikmeye pek sıcak bakmıyordum. Çünkü saten, çalışılması çok zor bir kumaş, hem de çok zamanınızı alır. Ama reddedemeyeceğim bir ücret önerdi, böylece kariyerimde yepyeni bir sayfa açıldı. Daha sonra aldığım teklifler, gece kıyafeti tasarımını bırakıp gelinlik tasarlamaya başlamama sebep oldu.

Haberin Devamı

- Meslek tutkunuzu aşka çeviren ve bitmez tükenmez kılan en önemli şey ne?
- Annem. Modaya büyük bir tutkuyla bağlıydı ve bana da bu tutkusunu aşıladı. En büyük amacı bana neyin kaliteli olduğunu ve kaliteli şeylerin kıymetini bilmeyi öğretmekti. Birçok kalitesiz giysiye sahip olmak yerine, bir tane özel tasarım taşımanın farkındalığını kazandırdı.

- Hangisi daha çok heyecanlandırıyor, gece kıyafeti tasarlamak mı, gelinlik mi?
- Her ikisi de. Çünkü her iki kadın da o günü önemsiyor ve göz alıcı olmak istiyor. Gelinler için düğün bir ‘kırmızı halı’dır ve kırmızı halıda yürüyen ünlüler için de kıyafet çok önemlidir. Her iki kadın da, yıllar sonra o gece çekilen fotoğraflardaki gibi hatırlanacaklarını çok iyi bilir.

- Özel bir gecede güzel ve alımlı olmak isteyen kadınlara önerileriniz neler?
- Bence en önemli detay kendileri gibi olmaları, bu kural özellikle gelinler için geçerli. Kendi gibi olan gelinden daha seksi bir şey düşünemiyorum. Gelinlik modeline karar veren, öncelikle kendi gardırobunu incelemeli. Eğer sade bir tarzı varsa, düğününde de bu tarzı yansıtabilmeli. Günlük hayatında yalınlığı tercih eden bir kadın, düğününde büyük kabarık bir elbiseyle kendini ifade edemez. Saçını genelde açık bırakan bir kadın, düğünde kıvırcık ya da topuz yapmamalı. Eşi düğün günü kadını gördüğünde “Bu kadın da kim?” dememeli.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/563d06faf018fb32c8ed8d77

FAVORİ RENGİM BEYAZ

- Tasarımlarınızı yaparken nasıl kadınlar hayal ediyorsunuz?
- Prenses Hanzade ve Prenses Neslişah’ın 1940’lardaki fotoğraflarına baktığımda, günlük hayatlarında bile olağanüstü şık ve asil olduklarını görüyoruz. Hatta Neslişah’ı, zamanın en güzel kadınlarından Elizabeth Taylor’a rakip gösterip, ondan da güzel olduğunu söyleyenler bile vardı. Grace Kelly, Audrey Hepburn ve Jackie Kennedy gibi hep aynı tarzdaki kadınlar ilham verdi. Zamanla eskimediklerini ve 50-60 sene önceki resimlerine baktığımızda günümüzü dahi etkileyen stilleri olduğunu görüyoruz. Gelinlik tasarlarken asıl önemli olan, modelin zamana başkaldırması ve gelinin 20 sene sonra düğün resimlerine bakarken kendini hâlâ güzel bulması. Benim, “gelinliğimden çok utandım” diyen çok arkadaşım var. Müşterilerim onlardan olmasın istiyorum.

Haberin Devamı

- Favori ve değişmez renginiz?
- Gelinlik için favori rengim beyaz. Ancak beyaz mesela 70 ve 80’lerde Queen Victoria zamanında sadece bir kere giyilebilen, kuru temizleme gerektiren bir renk olduğu için zenginler tarafından tercih ediliyordu. Bir defa giyilebilen renk, aynı zamanda zarafet ve asilliğin de simgesiydi. Bence herkes beyazın içinde güzel görünür. Fakat şampanya, buz mavisi, gümüş mavi ve pudra renklerini de tercih ediyorum. Özellikle Asya’da çok beğeniliyor.

- Dekolte hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?
- Kesinlikle kadının fiziksel özelliklerine bağlı. Çok güzel bacakları varsa tabii ki bacak dekoltesi, eğer sırtı güzelse sırt dekoltesi kullanılmalı ama kesinlikle hepsi birden değil. Sadece biri seçilmeli.

Haberin Devamı

- Sizi tercih eden ünlüler içinde “tam benim kadınım” dediğiniz kimler var?
- Müşterilerimin hepsi için bu sözü kullanabilirim. Kelly Coco, Julia Styles ve Queen Latifah gibi isimler favorilerim.

- Kırmızı halıda fark edilmenin sırrı nedir?
- Kendini ve karakterini yansıtabilmek. Herkes ünlülerin ne giydiğini konuşur. Mesela Lady Gaga, teatral şovunu, müziğinin bir uzantısı olarak yapıyor. Onun giydiklerini, günlük hayatta bir düğünde ve Grammy ödüllerinde giyemezsiniz. Fakat herkesin onu konuşmasına rağmen beğenildiğine dair çok az yorum var. İşte bu, çalıştığım kişilerde yaratmak istediğim fark. İnsanların onlardan ilham almasını istiyorum. Ne giymek istediklerini değil, nasıl bir tarza sahip olmak istediklerini düşündürmeyi amaçlıyorum.

Haberin Devamı

2012 koleksiyonu ilhamını Brigitte Bardot’dan alıyor. Bardot’nun masum fakat çekici ve romantik havası koleksiyona yansıyor. İpekli organza çiçekler, tüy detayları, hassas işlemelerle zenginleşen modeller dikkat çekiyor.

İSTANBUL’A TAŞINMAYI DÜŞÜNÜYORUM

Pek çok kez İstanbul’da bulundum. Burayı çok seviyorum. Hatta bir gün taşınmayı bile düşünüyorum. Birçok Türk kadınıyla tanıştım, bazılarıyla yakın arkadaş oldum. Türk kadını sofistike bir stil sergiliyor. En çok sevdiğim şey, güzelliklerini sergilemekten korkmamaları. Dünyadaki en iyi giyen kadınlar ve çok fazla özgüvenleri var. Modayı asil bir şekilde kullanmayı da biliyorlar.

YILDIZI NASIL PARLADI

Güzel sanatlar ve ticaret bölümünden mezun olduktan sonra New York’ta De Parsons School of Design’a kabul edildi fakat şansını Washington D.C.’de deneyip kendi lüks tasarım butiğini açmayı ve hazır giyim elbiselerini ünlü müşterilere satmaya başladı. İlk kez 1999’da kendi couture gelinlik markasını piyasaya sürdü. Daha sonra da 20. yüzyılın en ünlü kadınlarından esinlenerek özel bir koleksiyonu tasarladı. Kennedy zamanınının Sosyal Hizmetler Bakanı Letitia Baldrige, Keveza’yı ‘Legendary Brides - Efsane Gelinler’ kitabında favori tasarımcısı olarak tanımladı. Bunun üzerine koleksiyonu New York Fifth Avenue’de satılmaya başladı. 2006’da zamansız, romantik fakat modern ve düz çizgilerden oluşan ‘Legends by Romona Keveza’ koleksiyonunu çıkardı. 2010’da daha önce Bill Blass, Oscar de la Renta ve Donna Karan gibi isimlerin kazandığı ‘Gold Coast Award’ ile ödüllendirildi. Sofia Vergara, Julia Roberts, Lea Michele, Queen Latifah, Iman, Angela Kinsey, Paul Abdul, Julie Benz, Maria Menounos, Kelly Clarkson, Mary Hart, Natasha Bedingfield, Kristin Cavallari ve Stacy Keibler gibi isimler tasarımları tercih eden ünlüler arasında.

“Tasarımlarım sadece kadınlar değil, erkekler için de. Bence bir erkek kadına baktığında ‘Dünyada gördüğüm en güzel kadın’ demeli”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!