Erotizme giden yol mideden geçer

Güncelleme Tarihi:

Erotizme giden yol mideden geçer
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1998 00:005dk okuma

Haberin Devamı

Seks hayatınızdaki sorunlar, çağımızın ‘‘Modern’’ hastalıkları arasında yer alıyor. Cinsel isteksizlikten bulaşıcı hastalıklara kadar çok sayıda problem, insanları doktora sevkediyor. Amerika'nın ünlü beslenme uzmanlarından Dr. Bernard Jensen, ‘‘normal ve doyurucu bir seks yaşamı için bazı kurallara dikkat edilmesi gerektiğini’’ düşünüyor. Bu amaçla da insanların seks hayatını canlandıracak, hayat boyu edinmeleri gereken alışkanlıkları bir kitapta topladı. Ayrıca tıpkı sağlıklı yaşam için gerekli yiyecek gruplarının yer aldığı beslenme piramidi gibi ‘‘Süper seks hayatı’’ başlıklı bir piramit çizdi. Uzun soluklu ve iyi bir seks hayatı için dikkat edilmesi gerekenlerin temelinde doğru beslenme bulunuyor. Sebebi şu, eğer vücudun kimyasında eksiklik veya anormallikler varsa, seks hayatında da anormallikler ortaya çıkacaktır!

‘‘Eğer bir kadın sekse olan ilgisini kaybettiğini söylerse, en son düşünceleriyle ilgilenirim. Çünkü bu durum sadece insanın ruhunda olup bitenlerle açıklanamaz. Problemin, kimyasal tarafı, beslenmeyle ilgili sebepleri veya diğer hastalıklarla bağlantısı da olabilir. Aynı şey erkeklerin iktidarsızlık sorununda da söz konusu’’ diyor Dr. Bernard Jensen. Ve ‘‘Modern toplumların modern hastalıklarından’’ olan cinsel sorunların belirtilerini sıralıyor. İlki, korku. Seksüel arzunun kaybolması, çocuğun başına bir şey geleceği, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korkmak, kıskançlık cinsel yaşamda durumun pek parlak olmadığının göstergesi.

Ayrıca Dr. Jensen'e göre, çağımızdaki savaşlar yine bu yüzyılda insanların cinsel yaşamlarının sağlıksızlığının en önemli belirtilerinden. Cinsel yaşamın berbatlığının diğer belirtisi ise stres. İşle ilgili sorunlar, trafikteki kavgalar, suratı asık insanlar, gürültü hepsi cinsel yaşamdaki tatsızlıkların işaretleri. Ayrıca stres vücuda çok fazla zarar veriyor. Örneğin, kronik yorgunluk sendromu ve sık depresyona yakalanma riskini artırıyor. Üstelik bu bir kısırdöngüye neden oluyor, cinsel arzular giderek daha da azalıyor. İnsan depresyondayken, bağışıklık sistemi de iyi çalışmıyor. Oysa insan seviştiğinde, beyinde endorfin salgısı artıyor ve bağışıklık güçleniyor.

İÇTİĞİMİZDE GÜZELLEŞİYOR MUYUZ?

Alkol ya da uyuşturuculara başvurmak da modern çağın hastalığının belirtilerinden. İçki insanı gevşetip, cinsel arzuları artırabiliyor. Ancak sürekli içki vasıtasıyla sevişmeye hazırlanmak da hastalığın habercilerinden. Hafif uyuşturucular ise sekste ‘‘kreatif’’ olmayı sağlıyor, insanı ‘‘uçurabiliyor’’ fakat uzun vadede seksten alınan zevki azaltıyor. Bir süre sonra seksin merkezinde, aşk ya da sevişmek değil sadece uyuşturucu yer alıyor.

Belirtiler görüldükten ve tanı koyulduktan sonra tedavi aşamasında, psikolojik seks problemleri ayrı bir kategoride değerlendiriliyor. Bilinçli yapılan beslenme rejimi ve egzersiz, sorunun en önemli çözümlerinden biri olabiliyor. Bunun için belirlenen en temel kurallar şunlar:

Yiyecekler kepekli, doğal, taze tercih edilmeli. Ilımlı miktarlarlarda herşey yenmeli. Her gün altı porsiyon sebze, iki porsiyon meyve, bir porsiyon karbonhidrat, bir porsiyon da proteinli yiyecekler tüketilebilir.

Asitli yiyecek içeceklerden uzak durmak gerekiyor.

Yiyeceklerin yaklaşık yarısı çiğ tüketilmeli.

Tek tip beslenme rejimlerinden kaçının, hiçbir yiyeceği sofranızdan uzaklaştırmayın.

Yatakta favori mönü!

Dr. Bernard Jensen'in hazırladığı ‘‘temel’’ bir formül var. Buna göre günlük basit yiyecek dağılımı şöyle olmalı:

Kahvaltı: Yarım porsiyon karbonhidrat, yarım porsiyon protein, sağlıklı bir içecek

Saat 10.00'da: Meyve suyu veya bitkisel çay.

Öğle: Üç çeşit Pişirilmiş veya çiğ sebze veya salata.

Saat 15.00'de: Meyve suyu veya bitkisel çay.

Akşam: Üç çeşit pişirilmiş veya çiğ sebze veya salata. Yarım porsiyon protein ve sağlıklı bir içecek, meyveli tatlı.

Vitaminler

Bazı vitaminler var ki, onları başucunuzdan eksik etmemelisiniz.

A vitamini: Balık, balık yağı, karaciğer, et, yumurta, peynir, yoğurt da bulunuyor. Görevi, seks hormonlarının üretimi. Burnu, vajina zarını koruyor.

Pro-Vitamin A: Lifli yeşil, sarı sebzelerde, sarı meyvelerde bulunuyor. İşlevi tıpkı A vitamininki gibi.

Vitamin B1: Ayçekirdeği, kuşkonmaz, fasulye, ananas, soya, yoğurt, kepekli besinler, karaciğer, balık ve etde bulunuyor. Enerji üretiyor ve metabolizmayı daha çok çalıştırıyor.

Vitamin B2: Süt, yeşil minik sebzeler, brokoli, kuşkonmaz, soya ve çeşitli bitkilerde bulunuyor. Enerji üretir, yaraları çabuk iyileştirir.

Vitamin B3: Et, tavuk, balık, kuşkonmaz, brokoli, yoğurtta bulunur. Dolaşım ve sindirim sistemini düzenler.

Vitamin B6: Pirinç, yulaf, yumurta, balda bulunur. Beynin fonksiyonlarını destekler.

Biyotin: Sebze, süt, tahıl, yumurta, yumurtanın beyazında bulunuyor. Depresyon belirtilerinin bertaraf edilmesinde kullanılabilir.

Folik asit: Karaciğer, lifli yeşil sebzeler, brokoli, brüksel lahanası, kuşkonmaz, soya filizinde bulunur. Kromozomların sağlıklı, sorunsuz olabilmesi, kan kanserinden korunmak için tercih edilmeli.

Vitamin C: Domates, turunçgiller, çilek, avokado, brüksel lahanası. Vücudu stresten korumak ve steris azaltmak için tüketilmeli.

Vitamin F: Ayçekirdeği, fıstık, kepekli ekmek, yağlı süt, sebze yağlarında bulunuyor. Tiroid, adrenal, prostat gibi salgıların düzenlenmesi, kolesterolü düşürmek başlıca vazifeleri arasında.

Olmazsa olmaz!

Keyifli bir cinsel yaşam için alışveriş listenizde yer alması gereken besinler şöyle:

Kahvaltı: Taze veya kurutulmuş meyve. Ayrıca her sabah taze meyve suyu. Eğer seviyorsanız, sütü ihmal etmemelisiniz. En az beş çeşit çay. Çünkü günde üç kez bitkisel çay içmelisiniz ve elinizin altında bulunmalı. Haftada en az bir kez mısır unuyla imal edilmiş bir kahvaltılık, iki kez müsli, bir kez yulaf olmak üzere beş sabah tahıl gevreklerinden tüketmelisiniz. İster az pişmiş isterse çok pişmiş yumurta. Kızarmış ekmek ve tereyağı. Öğle: Çok çeşitli salatalar. Ayrıca her zaman havuç, turp, kereviz sapı, salatalık, yeşil biber. Mevsime göre sebzeler değişebilir. Salata soslarında ise avokado, peynir, yoğurt, zeytinyağı, sirke ve bala yer verin. Yemeklerde ise her sebzeyi kullanabilirsiniz. Özellikle yeşil ve sarı olanlarını eksik etmeyin. Esmer pirinç, fırınlanmış patates, mısır ekmeği yiyebilirsiniz. Süt, tereyağı, çay içebilirsiniz.

Akşam: Haftada en fazla iki kez et yiyin. Tavuk, hindi, kuzu, balık herhangi bir eti tercih edebilirsiniz. Diğer gecelerde ise ıspanaklı, peynirli, patlıcanlı yemekler hazırlayabilirsiniz. Haftada iki gece meyveye yer verin. Meyve salataları da olabilir. Üç çeşit meyve kullanabilirsiniz. Taze meyve ve sebze suları için.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!