Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2007 00:00
TMSF ile imzaladığı protokol ile şirketlerini geri alan İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy, Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’in halka açık olan Turkcell ve o dönemde Çukurova Grubu bönyesinde bulunan Yapı ve Kredi Bankası’nın kaynaklarını usulsüz kullandığını söyledi.
Aksoy, "Yalnızca bu yaptıkları Amerika’da halka açılmış olan Turkcell’i denetleyen SEC tarafından hapisle cezalandırılan bir suçtur" dedi. TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile anlaşıp kendi şirketlerini devralan İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy, Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’in kendi medya organlarında başlattığı karalama kampanyasına yazılı bir açıklama ile yanıt verdi. Karamehmet tarafından çıkarılan Akşam, Tercüman ve Güneş gazetelerinde önceki gün asılsız ve iftira dolu haberlerin yeraldığını hatırlatan Erol Aksoy yazılı açıklamasında şunları söyledi:
YATIRIMCI VE DEVLETTEN PARA KAÇIRDI: 1999’un Mayıs ayında Karamehmet’e Show TV’nin yüzde 80 hissesini sermaye ve borç karşılığı 150 milyon dolara sattım. Bu parayı senede 30’ar milyon dolardan yüzde 18 faizle 5 senede ödeyecekti. Ancak bu senetleri, Show TV reklamlarını, halka açık olan Turkcell ve o dönemde kontrolünde bulunan gene halka açık olan Yapı ve Kredi Bankası kaynaklarından yaptığı meydana çıktı. Şöyle ki; Show TV, bir reklam spotunu yüzde 96 indirimle pazarlama şirketi MEPAŞ’a satıyor, MEPAŞ ise bunu Aslı Gazetecilik üzerinden Turkcell ve Yapı ve Kredi Bankası’na yüzde 50 iskontoyla satıyordu. Yüzde 96 iskonto ile yüzde 50 iskonto arasındaki yüzde 46’lık fark; Aslı Gazetecilik’te kalıyordu. Böylece oradaki birikmiş zararlar yüzünden bu kárdan da devlete vergi ödenmiyordu. Her ne kadar zaman zaman televizyon sektöründe iskontolar nadiren yüzde 90’lara çıksa da, hiçbir zaman bir grup şirketi aynı spotu aynı gün yüzde 96’dan alıp, yüzde 50’ye başkasına satamaz. Halka açık ve küçük hissedarların hakkını yemeye alışmış Karamehmet, gerek Turkcell’deki küçük hissedarları, gerekse de Yapı ve Kredi’deki hissedarları ve bankacılık otoritelerini aldatarak, sanki yüzde 50 iskontoyla reklam yerini iyi bir fiyata almış gibi yaparak aradaki yüzde 46’lık kárın hem vergisini ödemiyor, hem de bu kárla Show TV’ye olan borcunu cebinden hiçbir para çıkarmadan ödüyordu.
ABD’DE HAPİSLİK SUÇ: Yalnızca bu yaptıkları Amerika’da halka açılmış olan Turkcell’i denetleyen SEC (ABD Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından hapisle cezalandırılan bir suçtur. Hiç kimse halka açtığı bir şirketin parasıyla kendine bir mal edinemez veya bir borcunu, bir senedini ödeyemez.
SHOW SENETLERİNİ ÖDEMEDİ: Karamehmet, Show TV satışından doğan senet borçlarını yalnızca halka açık şirketlerin parasıyla ve de vergiden kaçırarak ödemekle kalmadı, hakim olduğu Pamukbank’ın grubuna açtığı krediler yüzünden 19 Haziran 2002’de bankasına el kondu. Ayrıca istismar ettiği Yapı ve Kredi Bankası’na da el konulduktan ve toplam 6 milyar doları aşan borcu meydana çıktıktan sonra da Show TV senetlerini ödeyemedi ve temerrüde düştü. Böylece Karamehmet 19 Haziran 2002’den sonraki dört yıl boyunca aldığı Show TV’nin senetlerini ödemedi. Ancak Show TV’yi kullanmaya devam etti. Gerek bankasına el konulduğunda BDDK’yı ve TMSF’yi ve gerekse de usülsüzlüklerini bilen her kişiye karşı, parasını bile ödemediği Show TV’yi ve yüzde 50’sini benden satın aldığı Akşam ve Tercüman Gazeteleri’ni silah olarak kullanmaktan çekinmedi. Show TV’nin senetlerini ödeyemedi ve TMSF’ye borcunu 12 yılda ödeyebileceğini beyan etti. Daha sonra Alfa Grubu’ndan aldığı bir borçla TMSF’ye olan borcunu indirgenmiş olarak ödemiş ancak hala TMSF’ye, bana ve holdingime ana para ve faizlerden doğan borcu devam ediyor. Bununla ilgili dava İstanbul 14. Ticaret Mahkemesi’nde sürüyor."
ABD’deki bankam Curaçao Adası’nda sıkıştırdı, 7 milyon dolarımı aldımEROL Aksoy Karamehmet’in kendisine olan borçlarını nasıl ödediğini ise şöyle anlattı: "Bu senetlerin bir kısmını satın almış olan Amerika’daki bankam Park Aveneu Bank’a 7 milyon dolarlık senetleri vadesinde ödemeyi reddetti. Show TV’yi bir yandan kullanırken öte yandan bana 150 milyon dolar borcunun 7 milyon dolarlık senetli, yani teminatlı borcunu bile ödemekten kaçındı. Ancak Park Aveneu Bank, Karamehmet’in Curaçao Adası’nda kurduğu Turkcell Holding’i elinde tutan şirketini bulup hisselere haciz koyunca borcunu bir günde ödemiştir."
Onun malını buna bunun malını ona teminat gösteriyorEROL Aksoy, "Karamehmet; bugün azınlık hisseleriyle Turkcell’i elinde tutmaya çalışan ve çeşitli kişilerden senetle mal alıp bu senetleri ödeyemeyen ve ancak başı sıkışınca ödeyen, onun malını buna, bunun malını ona teminat diye gösterip 6.5 milyar dolardan fazla borcunu ödemeye çalışan bir işadamıdır" dedi.
Yargıtay, ’Karamehmet kötü niyetli’ dedi
EROL Aksoy, Show TV’deki yüzde 18’lik hisseleriyle ilgili gelişmeler konusunda şu açıklamayı yaptı: "Mehmet Emin Karamehmet daha aldığı senetlerin parasını ödememişken, ve halka açık şirketlerin parasıyla ancak beşte birini ödemişken, bir sermaye artışı vasıtasıyla para ve vergi kaçırma işlemlerine mani olmamı imkansız kılmak için RTÜK’ün asgari sermaye artış isteğini fırsat bilerek hissemi yok etmekten de çekinmedi. Yargıtay’ın bu sermaye artışı kararını bozmasının ana sebebi Karamehmet’in kötü niyetli olmasıdır."
Şirketlerin cari hesabı eksilmedi aksine büyüdüEROL Aksoy, açıklamasında şöyle devam etti: "Sahibi olduğum ne Show TV ne de Cine5’e İktisat Bankası, Trade Deposit Bank veya Facto Finans’tan hiçbir zaman kanuni limitler üzerinde kredi kullandırılmamıştır. Nitekim 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2002 senesinde yaptığı tespit raporu bunu teyit etmektedir. Euro
Film şirketinin benim tarafımdan kurulduğu ve yüzde 100’üne sahip olduğum iki şirket arasında cari hesaplar olduğu doğrudur. Öte yandan Mehmet Emin Karamehmet’in Show TV hisselerini ele geçirmesinden itibaren bu hesaplar 2000 yılında 15.192.838,70 YTL iken 2006 yılında 96.562.009,41 YTL olmuştur. Yani azalmamış veya sıfırlanmamış bilakis faizsiz bir şekilde büyümüştür."