Güncelleme Tarihi:
Retina tabakası gelişmeden doğan çocuklarda ciddi görme bozuklukları oluşuyor. Erken doğan bebeğe altıncı haftasına kadar müdahale edilmediğinde körlük tehlikesi beliriyor.
ERKEN (prematüre) ve 1.5 kilonun altında veya çoğul gebelik sonucu doğan bazı bebeklerde görme tabakasının (retina) gelişmemesine bağlı körlük ortaya çıkabileceğini belirten göz hastalıkları uzmanları, bunların doğumdan en geç 6-7 hafta sonra muayene ettirilmeleri uyarısında buludu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, sorunun erken yakalanmaması halinde körlükle sonuçlandığını ve tedavi şansının çok düşük olduğunu söyledi.
Görme tabakasının gelişmemesi yani ‘prematür retinapatisi’ adı verilen sorun, ilk olarak 1940-50'li yıllarda saptandı. Erken doğan bebeklere kuvözde oksijen tedavisi uygulanırken, oksijen zehirlenmesine bağlı görme bozuklukları olduğu görüldü. Oksijen miktarı azaltmayı deneyen hekimler sorunu çözümledi. Ancak 1980'lerde suni döllenme yöntemlerindeki yaygınlığa bağlı olarak erken ve çok düşük kilolu doğumlar artınca körlük sorunu yine gündeme geldi. Nedenini araştıran hekimler retinanın oluşumunu tamamlayamadığını gördü. Bu bebekler üzerinde yapılan istatistiksel çalışmalara göre, 1.5 kilonun altında doğan her 10 bebekten birinde, 1 kilonun altında doğan her 10 bebekten 2-3'ünde, 750 gramın altında doğan her 10 bebekten 5'inde prematür retinapatisi sorunu ortaya çıkıyor. ‘‘26-27 haftalık bebeklerin görme tabakalarının belli bir bölümü daha gelişimlerini tamamlamamış oluyor. Bunların savunma mekanizmaları gözün gelişmeyen bölümlerini tamamlamaya çalışıyor. Genelde bu gelişim sağlanıyor. Ama bazılarında vücut onarmaya çalışırken göze zarar veriyor. Yeni damarlar oluşuyor. Yeni damarlar, retinayı yerinden çekiyor ve gelişimini de durduruyor. İşte bunlar erken evrelerde yakalandığında tabaka normal gelişimini yapıp, fonksiyonunu da öğreniyor’’ diye konuştu.
Özellikle erken, 1500 gram altı ve çoğul doğumlarda bebeklerin altıncı haftadan önce mutlaka ilgili göz hastalıkları uzmanına getirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bahçecioğlu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Kliniği her hastaya açık’’ dedi.
Erken doğanlarda miyop ve şaşılık daha çok
Risk altındaki bebekler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Kliniği’nde, ameliyathane koşullarında muayene ediliyor. Gözlerine özel bebek damlası damlatılarak retina gelişimi gözleniyor.
Bebeklerin gözlerinde sorun saptandığında lazer veya aşırı soğuk tedavisi uygulanarak istenmeyen oluşumlar yok edilmeye çalışılıyor.
Uzmanlar, erken doğan bebeklerde, normal doğan yaşıtlarına oranla miyop ve şaşılık gibi sorunların ortaya çıkma riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.