Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2005 00:00
Bebeklerin yaklaşık yüzde 10’u prematüre doğuyor. Prematür doğum 37 gebelik haftasından önce herhangi bir zamandaki doğumdur.
Erken doğum istenen bir durum değil tabii ki. Yeni doğan ölümlerinin yüzde 75’inden sorumlu.
Erken doğum açısından riski artırabilecek faktörler nelerdir?
Bu veya bir önceki gebelikte erken doğum tehditi yaşanması, önceki gebelikte erken doğurmak, çoğul gebelik, rahim ağzına daha önceden işlem geçirenler, döl yatağı içinde duvar (septum), miyom bulunması, gebeyken enfeksiyon geçirmek, özellikle böbrek iltihaplanması yaşamak gebelik sırasında karından apandisit, safra kesesi, yumurtalık ameliyatları gibi ameliyatlar geçirmek. Ayrıca sigara ve uyuşturucu madde kullanımı, gebeliğin ilk üç aylık ya da ikinci üç aylık döneminde kanamalar, takipsiz gebelik, rahim içi araç varken gebe kalmak, fetusun ölmesi.
Erken doğum tehditi bulguları nelerdir?
Vajinal kanama veya vajinal akıntı miktarında artma, kasık veya karın ağrısı, belirgin bel ağrısı, adet sancısına benzeyen ve günden güne artarak devam eden ağrılar, rahimde gerilme ve bir saat içinde 5-6’dan fazla kasılma hissi, vajinadan aniden bol miktarda sıvı boşalması. Rahim ağzındaki değişikliklere bakılarak kesin tanısı konur. Eğer rahim ağzınız yumuşamışsa, öne dönmüş ve kısalmaya başlamışsa erken doğum tehditi yaşıyorsunuzdur. Sadece kasılma hissiyle erken doğum tanısı konulmaz.
Fetal fibronektin testi ne demek?
Fetal fibronektin erken doğumun habercilerinden. Erken bir doğum tehditi söz konusuysa, 2 hafta içinde doğumun olup olmayacağını gösterir. 24-34’üncü gebelik haftaları arasında vajinal akıntıda tespit edilebilen bir proteindir. Rahim ağzına yakın bölgelerden vajinal sürüntü örneği alınmasıyla elde edilir. Eğer fetal fibronektin saptandıysa doktorunuz erken doğumu önlemek amacıyla yatak istirahati verip, gerekli ilaçlarla tedaviye başlayabilir. Bebeğin akciğerlerinin olgunlaşması için de ilaç tedavisi verilir.
Erken doğum nasıl önlenebilir?
Tedavide asıl amaç, aktiviteyi kısıtlayıp sıvı alımını artırmak. Erken doğum tehdidinde hastaneye yatmak ve gerekmedikçe yataktan çıkmamak gerekir. Önce damar yolundan serum verilir. Gerekirse bu serumun içine rahim kasılmalarını dindirici ilaçlar da eklenir.
Erken doğum olursa bebek hastanede ne kadar kalır?
Bu durum ne kadar erken doğum yapıldığıyla bağlantılıdır. 35’inci haftadan sonra doğan bebeklerin çoğu genellikle birkaç gün içinde anneyle birlikte eve giderler. Bu haftadan önce doğan bebeklerde beklenen doğum tarihine ne kadar zaman kaldıysa yaklaşık o kadar hastanede kalacaklardır. Zamanından önce doğan bebek küvöz dışında yaşayamaz. Bu bebeklerin yeni doğan yoğun bakımına ihtiyacı olacaktır.
Prematür doğan bebekler ne zaman kucağa alınabilir?
Bebeğin ne zaman kucağa alabileceği, yeni doğan doktoru veya hemşiresine sorulmalı. Yeni doğan yoğun bakım üniteleri başta korkutucu gelebilir. Bebek her yerinden bir takım aletlere bağlanmış olabilir. Bebeğe ne kadar fazla alet bağlanmış olursa olsun annenin sesinizi duymaya ve dokunuşunu hissetmeye ihtiyacı vardır. Yeni doğan yoğun bakım ünitesinde çalışan personel korkuların üstesinden kolaylıkla gelinmesini sağlamak amacıyla ellerinden gelen tüm yardımı yapacaklardır.