Güncelleme Tarihi:
Saç köklerimiz kafa derisinde yüzeysel yerleşimli olmayıp, derinin üst tabakasından daha alt tabakasına uzanan bir kılıf içindedirler. Tamamen saçla kaplı bir kafada yaklaşık 100 bin adet saç vardır. Ortalama uzama hızı ise 3 günde 1mm’dir. Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde daha sık görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin yüzde 25'ini, 40 yaşına kadar yüzde 40'ını, 50 yaşına kadar yüzde 50'sini etkiliyor.
Anne karnında tüm kıl tomurcukları oluÅŸmuÅŸ olup, doÄŸumdan sonra yeni oluÅŸum gözlenmez. Dolayısıyla anne karnında iken saçımızın gürlüğü belirlenmektedir.ÂHalk arasında yaygın olarak baÅŸvurulan saçın gürleÅŸmesi amacıyla saçı kazıtma yöntemi bilimsel olarak anlam taşımamaktadır. Ancak uzun ve saÄŸlıksız saçlar kısaltılarak vücut tarafından daha kolay beslenebilir hale geleceÄŸinden daha saÄŸlıklı görünüme kavuÅŸabilirler.
Saçımız vücudumuzun bir parçası olduğuna göre kuşkusuz aldığımız gıdalardan, yaşam biçimimizden ve ruhsal durumumuzdan etkilenmektedir. Kısa süreli yoğun diyetlerde ya da uzun süreli bilimsel olmayan diyetlerde, açlıkta, demir eksikliğine bağlı kansızlıklarda, gıdaların vücudumuz tarafından emilemediği hastalıklardan saçın yapısının bozulması beklenir. Kadınlarda ise özellikle gebelik sonrası dönemde saç dökülmelerine sıkça rastlanmaktadır. Sağlıklı bir saç için ilk koşullardan birinin; sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir vücut olması gerektiği açıktır. Saç için bazı maddeler özellikle önem taşımaktadır. Protein yapı taşları, özellikle sistein ve metiyonin özellikle önemlidir. Eser elementlerden en çok demir, daha az olarak çinko ve bakır ön planda etkili gözükmektedir. Vitaminler arasında C ve B12 nin etkisi eskiden beri bilinmektedir. Bütün bunların yanında hormonlarımızın da saçımızı etkilediği açıktır.
En belirgin hormonal etki erkeklik hormonu olan androjenin etkisidir. Androjen kılların büyüme hızını arttırıp kalınlaÅŸtırırken saçlar üzerinde özellikle saçı dökülmeye yatkın kiÅŸilerde tam tersi etkisi söz konusudur. Halk arasında saçı dökülen erkeklerin cinsel açıdan daha güçlü olduÄŸu düşüncesi bu etkiden kaynaklanmaktadır. Oysa burada etkili olan androjen hormonunun fazlalığı deÄŸil genetik olarak saç köklerinin hormona duyarlılığıdır. Bu konudaki araÅŸtırmaların kökeni çok eskilere dayanmaktadır. M.Ö.4. yy. da Aristo’nun cinsellik ve kellik üzerine tanımlamalar yaptığı söylenir. KısırlaÅŸtırılan erkeklerde saç dökülmesi olmadığı gözlemi de oldukça eskilere dayanır. Ancak androjen hormonu normal düzeyde olan erkeklerde de saç dökülmesi olduÄŸu saptanmış ve esas sorunun genetik yatkınlık ile saç köklerindeki hormona karşı aşırı duyarlılık olduÄŸu sonucuna varılmıştır.Â
Sosyologlara göre, kellik iş hayatında olumlu bir imaj yaratırken, aşk hayatında kaybettirmektedir. Yapılan araştırmalar kellerin daha fazla ruhsal sorun yaşadığını ve kelliklerini kusur olarak görüp karşı cinsle ilişki kurmakta zorlandığını göstermektedir. O zaman ne yapacaksınız, ya durumunuzu kabullenip, kalan saçlarınızı da toptan kestirip çekici dazlaklar modasına uyacaksınız ya da saç çıkaran, kellik kapatan yöntemlerden birini uygulatacaksınız.
Tedavi yöntemleri arasında ilaçla tedavi, cerrahi olarak saç ekimi ya da saç protezi uygulamaları sayılabilir. Erkek tipi saç dökülmesinde cerrahi olarak uygulanan saç ekme yönteminde, erkeklik hormonuna duyarlı olmayan ense bölgesinden alınan saçlar kullanıldığından işlem sonrası bu saçlarda dökülme olmamaktadır. Protez saç ise saç bankalarından elde edilen gerçek saçın kalıp üzerine yerleştirip kafa derisine yapıştırılması yöntemidir. Ancak saç dökülmesinin nedeninin tam olarak saptanmadan uygulanacak tedavi yöntemine karar verilmesi ve kalıcı çözüme ulaşmak mümkün değildir. Aynı zamanda saç dökülmesinin birçok sistemik ve dermatolojik hastalığın habercisi olabileceği göz ardı edilmemeli ve saç dökülmesi ileri boyutlara varmadan bir dermatoloğa başvurulmalıdır.
Â
     Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları: Kadınların korkulu rüyası: Menepoz! Burun kanaması hayat kurtarıyor Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo) Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat! Anti-aging: Bir yaşam biçimi Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı