Ali DAĞLAR
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2011 21:21
Erkeğin kişisel bakımı denince, akla gelen ilk cihaz tıraş makineleri. Babalar Günü vesilesiyle bu hafta, 15 yaş üstü erkeklerin yüzde 90’ını ilgilendiren bir konuya el attık. Zamandan ve enerjiden kazandıran tıraş makinelerinin pek çok çeşidi var. Satın alırken dikkat edilmesi kriterler belli: Şarj süresi, ıslak mı kuru mu kullanıldığı, ekstra özelliklerin zenginliği...
1991’de buzullar arasında bulunduğunda, orada 5 bin 200 yıldır yattığı tespit edilen Alp Çobanı Ötzi’nin yüzünde sakal-bıyık yoktu. Saçı henüz kesilmişti. Romalılarda sadece özgür yurttaşlar tıraş olabilirdi.
2 bin 500 yıla tarihlenen bronz usturadan 20. yüzyıla; jilete adını veren Amerikalı King Gilette’in 1901 tarihli buluşuna geliyoruz. Bu tarihten 30 yıl sonra Amerikalı Schick’in icadı elektrikli traş makinesi, erkek bakım dünyasında çığır açtı. “Daha rahat, daha konforlu bir traş” sloganıyla traş makinesi teknolojisinde bugün gelinen noktayı Babalar Günü vesilesiyle karşılaştırdık.
YÜZDE 90 DÜZENLİ TIRAŞ OLUYOR
Erkek yüzünde ortalama 15 bin kıl bulunuyor, bu kıllar günde 38 mm uzuyor. 15 yaş üstü erkeklerin yüzde 90’ı, düzenli tıraş oluyor. Tıraş ortalama 3 dakika sürerken, bir tıraş bıçağı maksimum 9 kez kullanılıyor. Bu rakamlar kullanıma ve cilt özelliklerine göre değişebiliyor elbette.
Verdiğimiz rakamlar, ortalama erkek ömrünün 3 bin 350 saatinin, yani 139 gününün ayna karşısında tıraş olurken geçtiğini gösteriyor.
Araştırmalar, tıraş makinesi kullanan erkeklerin yüzde 70’inin ıslak traşı tercih ettiğini ortaya koyuyor.
TİTREŞİM Mİ, DÖNER TİP Mİ?
Yaygın anlamda, 1970’li yıllarda ülkemize giren elektrikli traş makineleri, iki tip olarak çıktı karşımıza. Biri titreşimli, diğeri döner tipli. Braun titreşimli, Philips ise döner tiple yol aldı tıraş makinesi teknolojisinde. Tahrişi önlemeye yönelik ıslak modeller dönüm noktası oldu tıraş makinelerinde. Yine de uzmanlar, ıslak ya da kuru, hiçbir makinenin tahrişleri tümüyle önlemediğinin de altını çiziyor.
AVANTAJLARI NELER
Bugün teknolojinin aydan aya ilerlediği bir ortamda, tıraş makinelerine ilgi artıyor. Bu ilginin artmasında, yeni nesil makinelerin artılarını sıralamak gerekiyor. İş hayatının koşuşturmasında, günü kurtarmaya dönük pratikliği mesela. Tıraş makinesi markaları, sadece ergonomik dizaynları, nano teknoloji ürünü keskin bıçakları ve bıçak sayılarıyla değil, kaç günlük tıraşa kadar etkili oldukları, şarj etme ve şarjlı kullanım sürelerindeki hız, hafiflik, kolay temizlenebilirlik ve taşınabilirlik gibi pek çok noktada limitleri zorluyor.
Tıraş makinelerinin bir başka artısı da yaralanmaya sebebiyet vermeyecek güvenlik düzeyinde olmaları kuşkusuz.
TIRAŞIN PÜF NOKTALARI
Tatmin edici sonuç, önceden hazırlık gerektiriyor. Bu hem iyi bir tıraş, hem de cilt sağlığı için önemli. Sağlıklı bir cilt için öncelik, hijyenden geçiyor. Tıraş takımlarının temizliğine dikkat etmek, tıraş öncesi cilt temizliğine önem vermek şart. Önce yüz ılık su ile bolca yıkanmalı. Böylece sakallar yumuşayacak, ciltteki gözenekler açılacaktır. Tıraş sırasında sıcak su kullanılırsa sakalların yumuşaması, gözeneklerin açılması ve cildin temizlenmesi daha kolay olur. Eğer vakit varsa duştan çıktıktan sonra tıraş olunması tavsiye ediliyor. Tıraş kremi, köpüğü ya da jeli cilt tipine göre seçilmeli. Tüm bu malzemeler, ılık suyla köpürtülerek ve yüze masaj yapılarak sürülmeli.
Nasıl temizleyeceksiniz
* Biraz likit sabun ve su alın. Sabun iyice köpürene kadar makinenizi çalıştırın. Sonra su ile durulayın.
* Bazı tıraş makineleri otomatik temizlenme özelliğine sahip. Bu size enerji ve zaman tasarrufu sağlayacaktır.
* Tıraş makinenizi daha iyi korumak için, bıçak bloğuna arada bir bir damla yağ dökebilirsiniz.
* Bıçak bloğunu söktükten sonra, bıçak bloğu fırça ile kolayca temizlenebilir. Bitirdiğinizde, tıraş makinesini 2-3 saniyeliğine çalıştırın.
* Temizleme spreyi, tıraş bıçağınızdan tüm cilt yağı kalıntılarını yok ederek, kusursuz temizlik sağlar. Her iki bıçak parçasını spreyledikten sonra, ıslanan kalıntılar kolayca temizlenebilir.