Güncelleme Tarihi:
2012 Windsurf Dünya Kupası için Güney Kore’den yeni döndünüz. Nedir son durum?
- Dünya Şampiyonası nisan ayında İtalya’da başladı. Kore’deki ikinci ayaktan sonra dünyada beşinci sıradayım. Bundan sonraki ayak Alaçatı... Bu benim için avantaj çünkü Alaçatı benim antrenman yaptığım yer ve hangi ekipmanla yarışacağımı çok iyi biliyorum. Amacım genel sıralamada Vietnam yarışı sonrasında ilk üçte yer alabilmek.
Spor sizin için ne ifade ediyor?
- Spor mutlu bir yaşam sürmemi sağlıyor. Yaşam kalitemi çok artırıyor. Güne sporla başladığınızda enerjik oluyorsunuz ve stresle daha kolay mücadele edebiliyorsunuz. Hayat kalitenizi artırmak, iş hayatının stresinden kurtulmak istiyorsanız mutlaka bir hobiniz olmalı. Spor da bunların en sağlıklılarından biri.
Sörf dışında yaptığınız sporlar var mı?
- Haftanın üç günü sörfe yönelik ağırlık ve kondisyon çalışması yapıyorum. Bunun dışında düzenli tenis oynuyorum, yüzüyorum, spor salonunda grup derslerine katılıyorum ve haftada bir mutlaka pilates yapıyorum. Kışın bazı hafta sonları snowboard yapmaya, bazen at binmeye gidiyorum. Çeşme’de olduğum zamanlarda sürekli dağ bisikletine biniyorum. Yarış öncesinde yoga derslerine katılmak konsantrasyonumu olumlu etkiliyor.
HAYATIM BOYUNCA DİYET YAPMADIM
Nasıl besleniyorsunuz?
- Her zaman sağlıklı beslenmeye özen gösteririm ama hayatım boyunca diyet yapmadım. Kahvaltıyı çok seviyorum, menemen de vazgeçilmezim. Öğlen makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı besinleri tüketiyorum. Akşamları da salata ve et yemeye çalışıyorum. Meyvelerle aram çok iyi. Yazın karpuz, kışın muz ve portakal yiyorum. Tatlıdan uzak durmaya çalışıyorum ama kaçırdığım zamanlar oluyor. Çikolataya karşı çok büyük bir zaafım var. Dondurma da yazın vazgeçilmezi benim için.
Kilo sorunu yaşadığınız oldu mu?
- Pek olmadı ama zaten kilo almaya da çok takılmıyorum. Genelde yağ kas oranımı dikkate alırım. Yarışlar sırasında kilo veriyorum, kış antrenmanları dönemindeyse kas ağırlığım artıyor.
GENÇLER BENİM ÇEKTİĞİMİ ÇEKMESİN
Sörf eğitimi veren bir okul açtınız değil mi?
- Senelerdir okul açmanın hayalini kuruyor ama doğru zamanı bekliyordum. Çağla Kubat Windsurf Akademi geçen haziranda açıldı. Türkiye’nin birkaç yerine daha okul açmak istiyorum.
Okul açmaktaki amacınız neydi?
- Ben yarışırken çok zorluklar çektim. Her yıl sponsorlardan aldığım bütçeyi yurtdışından antrenör getirmek ya da yurtdışında çalışmak için kullandım. Bu kolay bir şey değil. Okulu açmamın nedeni benim gibi yarışmak ve kendisini yetiştirmek isteyen gençlere yardımcı olmak. Sadece sörfe başlayacak, hobi olarak yapacakların yanında yarışçı da yetiştirmek istiyorum. Amacım bu eksikliği kapatmak, gençlere destek olmak ve belli bir konuma gelmek isteyenlerin daha az para harcayarak bu sporu yapmalarını sağlamak... Windsurf sporunu tüm Türkiye’ye yaymayı amaçlıyorum.
BEN DE AİLEMİ KURMAK İSTİYORUM
Evlilik size yakın bir düşünce mi?
- Ben de ailemi kurmak istiyorum. Çocuk yapmaya karar verdiğim zaman evlenmeyi istiyorum.
İlişkilerinizde fedakâr mısınızdır?
- İlişkinin yürüyebilmesi için iki tarafın da fedakârlık yapması gerekiyor ama bunun sınırlarının iyi konulması gerek. İlişkide kendi mutluluğundan ve huzurundan vazgeçecek derecede fedakârlık yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden benimle benzer zevklere sahip, aynı hayat biçiminden keyif alan biriyle birlikte olabiliyorum. Benim çalışma programıma saygı duymalı ve sörfe olan tutkumu anlayabilmeli. Herkes günün altı saati suda olmamı kabul edemez. Tatil bile enim için ancak windsurf yapabileceğim bir yerde antrenman demek. Ne mutlu bana ki bu konuda çok iyi anlaştığım ve en az benim kadar sörfe aşık bir erkek arkadaşım var.
DÜNYADA İLK ÜÇE GİRMEYE KARARLIYIM
Yarışlarda yaşadığınız en büyük problem ne oluyor?
- Yarışlardaki en büyük problemim stres kontrolü oluyor. Bir sporcu için en önemli şey psikoloji. Bugüne kadar Türkiye şampiyonalarında gösterdiğim başarıyı yurtdışında elde edemedim. Bunun nedeni Dünya Şampiyonası’nda yarışırken çok fazla heyecanlanıp, antrenmanlardaki performansımı yarışlara yansıtamamaktı. Bu yıl spor psikoloğuna gittim ve rahatlama yöntemleri konusunda kendimi geliştirdim. Umarım bu çalışmalar beni daha üst sıralara taşıyacak.
Hırslı bir yapınız olmalı...
- Çok az konuda hırs yaparım. Hedef koyduğum, başarılı olacağım dediğim konuda kesinlikle pes etmem. Dünyada ilk üçe girmeyi kafaya koydum. Başarmadan vazgeçmeye niyetim yok. Bir şeyi yapmaya karar verdiğim zaman ondan çok zor vazgeçerim. Onu alıncaya kadar savaşımı sürdürürüm. Çocukluğumdan beri böyleydi.
Sörf konusunda yaşadığınız en önemli zorluk nedir?
- Sponsor bulmak çok zor ve her yıl tekrar tekrar aynı sorunu yaşıyorum. Bazı yıllar kendi imkanlarımla Türkiye’yi temsil ediyorum. Bu yıl için hâlâ sponsor arayışındayım mesela... Niye firmalar Türk milli sporcularına bu kadar duyarsızlar anlayamıyorum. Umarım dünya sıralamasında beşinci sıradayken bu yılı sponsorsuz bitirmem. Bundan sonraki ayaklar ağustos ayında Alaçatı’da, kasım ayında da Vietnam’da olacak. Pegasus Türkiye Ligi haziran sonu Alaçatı’da başlayacak, Ayvalık, Datça ve İstanbul ayaklarından oluşacak. Yurt içi ve dışındaki tüm yarışları takip edebilmek ciddi bir bütçe gerektiriyor. Aslında sadece maddi anlamda değil, manevi anlamda da desteklenmemek beni üzüyor. Bu kadar büyük bir emeğim var ve hiçbir Türk firması bunu görüp kazanılacak başarının bir parçası olmak istemiyor.
ALAÇATI: MUTLU OLDUĞUM YER
Alaçatı hiç bilinmeyen bir yerdi. Ben windsurf’ü orada keşfettim. Dünya da Alaçatı’yı keşfetti. Tüm dünyada sörfün en önemli merkezlerinden biri kabul ediliyor. Alaçatı’ya ilk geldiğim anda, daha rüzgar güllerini gördüğümde huzur buluyorum. İçimde çok büyük bir enerji hissediyorum. Orası benim her zaman mutlu olduğum yer. Gelişmesinden keyif alıyorum fakat doğal güzellikleri de korunmalı...