Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2007 00:00
Denizli Çimento’ya 15 milyar Euro cirolu İrlandalı CRH’i ortak alan Eren Holding, Marmara’dan Doğu Akdeniz’e Türkiye kıyılarında ve Romanya, Azerbaycan, Arnavutluk başta, çevre ülkelerde çimento yatırımlarına hazırlanıyor. Holding’in Başkanı Ahmet Eren, CRH ile yapı malzemeleri üretimi ve ihracatı yapmayı planladıklarını da söyledi.
TEKSTİLDEN perakendeye, turizmden enerjiye pek çok alanda faaliyeti bulunan ve 2006 cirosu 655 milyon doları bulan Eren Holding, Denizli Çimento’ya yüzde 50 ortak aldığı 15 milyar Euro cirolu İrlandalı CRH ile çimentoda yeni yatırımlara hazırlanıyor. Türkiye’de Marmara’dan Doğu Akdeniz’e kıyılarda ve Romanya, Azerbaycan, Arnavutluk başta çevre ülkelerde yeni ortaklarıyla çimento yatırımları yapacaklarını belirten Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, yapı malzemeleri alanında da üretim ve ihracat yapabileceklerini söyledi. Ahmet Eren ile yeni çimento yatırımlarını ve 1.4 milyar doları bulabilecek enerji yatırımlarını konuştuk.
Denizli Çimento’ya ortak aldığınız İrlandalı CRH ile planlarınız neler?
1992’de özelleştirmeden satın aldığımız Denizli Çimento’yu üç kat büyüttük. Daha fazla büyütmek için yabancı ortak almak istedik. İrlandalı CRH ile altı ay süren görüşmelerin ardından yüzde 50 ortak olduk. Şirket ABD’li Paver Systems’in diğer yarısıyla birlikte Denizli Çimento’nun yüzde 50’lik hissesine toplam 293 milyon dolar ödediğini açıkladı. Denizli Çimento’ya ne kadar ödediğini açıklamak istemiyor. Yeni yatırım planlarımız var. CRH, ortaklık oranının değişken olmasını önerdi. Yapacağımız yeni yatarımlara göre bu oran değişkenlik gösterecek.
Çimento üreticileriyle TOKİ’nin arası uzun süre epey açıktı. İhracat sebebiyle iç piyasada sıkıntı olduğu söylendi. Yeni yatırımlarla iç piyasada patlayan talebi karşılamaya mı çalışacaksınız?
Çimentoda ihracat uzun vadeli kontratlarla yapılır. Bir anda ihracatı kısmak zordur. Bu sebeple Türkiye’de bir çimento yokluğu oldu ama bu yıl böyle bir sıkıntı yaşanmaz. Eski taahhütleri yerine getirip, ihracatları kıstık. TOKİ başkanıyla bir araya geldik, onlara söz verdik. Sosyal amaçlı konutlarına öncelikli çimentoyu vereceğimizi söyledik. Yeni kapasiteler de devreye girdi. İleride Türkiye’de çimentoda bir bolluk olacak. Yine üreticiler birbirini yemeğe başlayacak. Bizim CRH’le ortak yatırımımız ihracata yönelik olacak.
Türkiye’de yeni yatırımları nereye yapacaksınız? Yurtdışında hangi ülkeler olabalir?
Marmara’dan Doğu Akdeniz’e kadar kıyılarda, ihracat yapması kolay noktalarda yatırım olacak. CRH ayrıca yapı malzemelerinde -kiriş, panel gibi- çok büyük. Onlarla beraber bunları da üretip hem Türkiye’ye hem komşu ülkelere satacağız. Romanya, Azerbaycan, Arnavutluk’ta araştırma yapıyoruz. Birlikte yatırım yapacağız. Ortağımız sermaye bakımından güçlü olduğundan yatırımlarımız kolaylaşacak.
Efsane Er-os canlanabilir
Kıskanç kadınların kocalarına giydirmemelerini tembihleyen reklamlarıyla hálá zihinlerde olan Er-os yeniden canlanabilir mi? Ya da markayı satmayı düşünür müsünüz?
1969’da Türkiye’nin ilk renkli iç çamaşırı olarak çıkan Er-os ilk işimizdi. Reklamlarıyla başarılı oldu. İç tüketim sınırlı olduğundan 25-30 yıl ihracata yüklendik ancak dış pazarlarda rekabet gücümüzü kaybettik. Markayı canlandırmayı düşünmüyoruz çünkü lokal kalarak başarılı olamaz. Global olmalı. Öyle olsa bile Çin’de ürettireceksiniz, bunun Türk işsizine bir yararı yok. Bir başkası değerlendirebilir mi? Hiç böyle düşünmemiştik. Olabilir.
1.4 milyar dolar ile enerjiye en büyük yatırımı yapıyoruz
Zonguldak’ta enerji yatırımınız sürüyor. Ne kadar büyüklükte bir santral geliyor ve yatırım tutarı ne olacak?
Bu 760 MW iki üniteyi kapsayan, 800 milyon doları aşan bir yataklı termik santralı yatırımı. 160 MW kısım 2008 sonunda üretime başlıyor. 2010 gibi 600 MW ünite üretime geçecek. İkinci ünite için yaptığımız finansman görüşmeleri netleşmek üzere. Ayrıca 2011’den sonra 600 MW ek bir yatırım daha yapmak niyetindeyiz. Bunu gerçekleştirirsek, 1360 MW çıkacak ve Türkiye’de bir Türk enerji firmasının yaptığı kömüre dayalı en büyük yatırım gerçekleşecek. Yıl sonuna doğu proje netleşir. Böylece yatım tutarı 1.4 milyar dolara çıkar.
Enerjide yabancılardan ortaklık teklifi alıyor musunuz?
Yabancılardan çok ilgi var ama hepsi çoğunluk hisse istiyor. Biz bu yatırım için çok uğraştık. Üç yıl süren gerekli izinlerin alınması, bu yatırımın en çok yoran ve yıldıran kısmıydı. Azınlık olurlarsa kabul ederiz. Gelecek yıllarda Türkiye’nin enerjide ciddi sıkıntıları olacak. Çok özel bir yasa çıkmalı, özel sektörün yatırımlarının önü açılmalı. Avrupa Birliği’ndeki standartlar uygulansa yeter.
Otel ya da alışveriş merkezi olacak
Yenibosna’daki araziyi nasıl değerlendireceksiniz?
Bu 45 dönümlük bir arazi. Henüz ne yatırımı olacağı kesinleşmedi. Alışveriş merkezi veya kongre merkezi ağırlıklı otel olacak. Otel olursa 180-200 milyon dolarlık, alışveriş merkezi olursa 70-80 milyon dolarlık bir yatırım gerekecek. ’Nam olsun kár olmasın’ diye bir görüşümüz yok. Hangisi daha kárlı ise onu yaparız. Bir iki ay içinde karar veririz, inşaat başlar.