Erdoğan, ’gırtlağımıza dayandı’ dedi doğalgaza yüzde 7.4 zam geldi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan, ’gırtlağımıza dayandı’ dedi doğalgaza yüzde 7.4 zam geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2008 00:00

Başbakan Erdoğan’ın dün sabah saatlerinde açıkladığı doğalgaz zammı, bugünden itibaren geçerli olacak.

Başbakan, bu zammı eliyle gırtlağını gösterek, "Yapmadık ama buraya geldi dayandı, mecburuz" diye anlatırken, Botaş’tan bir yetkili zammın oranını yüzde 7.4 olarak açıkladı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın istediği ’zam takvimi’ni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Genel Kurulu’nda açıkladı. Başbakan Erdoğan, doğalgaz fiyatlarının bugünden itibaren, elektrik fiyatlarının da temmuz ayından itibaren zamlanacağını söylerken, bunu yapmak zorunda olduklarını savundu. Dünyadaki enerji fiyatlarına bağlı olarak doğalgaz ve elektrik fiyatlarını artırmak zorunda olduklarını anlatan Erdoğan, eliyle gırtlağını göstererek, "Artık geldi, buraya dayandı, mecburuz" diye konuştu.

Konutlara yüzde 7.4

Başbakan’ın sabah saatlerinde yaptığı bu açıklamadan sonra, akşamüstü A.A’ya konuşan Botaş’tan üst düzey bir yetkili doğalgazda bugünden itibaren geçerli olacak zam oranlarını, konutlarda yüzde 7.4 oylarak açıkladı. Buna göre sanayine sanayide kullanılan doğalgaz fiyatı da yüzde 8.3 oranında artırıldı. Bu yetkili de, uluslararası ham petrol ve petrol ürünleri fiyatlarındaki artışlara bağlı olarak doğal gaz satış fiyatlarında düzenleme yapılmasının zorunlu hale geldiğini, fakat artışın tüketiciye en düşük düzeyde yapılması politikasının da sürdürüldüğünü kaydetti.

Hükümet belirlemiyor

TOBB’un yanı sıra partisinin Kızılcahamam toplantısında da bu zamlar konusuna değinen Erdoğan, öncelikle dışa bağımlı olunan alanlarda işin tamamen kendi piyasasına bırakıldığını vurguladı. "Artık bu ülkede petrolün, akaryakıtın fiyatını biz belirlemiyoruz" Diyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Onu kendi piyasası belirliyor. Akşam bir televizyon, ’Hükümet mazota yine zam yaptı’ diyor. Ayıptır, bu zammı kendi borsası oluşturuyor. Fiyatı düşürecek ise orası düşürüyor. Aynı şeyi farklı alanlarda, mesela elektrik fiyatlarını konuşuyorlar. ’Hükümet elektriğe zam yapmaya hazırlanıyor’ Evet yapacağız doğru, mecburuz. ’Cari açık, cari açık’ diye seslenenler lütfen bu cari açığın ortadan kaldırılması için aldığımız tedbirlere de biraz kulak kabartsınlar. Doğalgazın fiyatını Türkiye belirlemiyor. Doğalgazın üreticileri onlar belirliyor. Lütfen bunu da görmemezlikten gelmeyin."

Elektrik zammı temmuzda

"Temmuzdan itibaren elektrikle ilgili de otomatiğe bağlayacağız, dünyadaki artış Türkiye’de de fiyatlara yansıyacak, aksi halde, bu tedbirleri almazsak cari açık artmaya devam edecek" diyen Başbakan, şunları dile getirdi: "Petrolü bu fiyata biz mi getirdik, biz mi belirledik? Biz iktidara geldiğimizde 22 dolar olan petrolün varili bugün 138 dolara çıktı. Sanki bu fiyatı da biz belirlemişiz gibi ’akaryakıta zam yaptılar’ diyorlar. Türkiye petrol kuyuları olan bir ülke değil, ithal ediyor, bu fiyatı da hükümet belirlemiyor. Ama bunu görmemezlikten gelenler var. Petrolün bu ülkedeki etki alanını yok farz etmek isteyenler. Aradaki bu dev farkın doğurduğu bir olumsuzluk var. İkide bir ’mazot mazot’ diyorlar. Tamam da arkadaşlar kusura bakmayın bu aradaki farkı millet olarak hep beraber mi ödeyeceğiz? Yoksa Hazineden mi karşılanacak? Bizim petrol kuyularımız yok, biz milleten topladığımızla bunu karşılıyoruz."

Gündem kundaklanıyor, sanal krizlere vaktimiz yok

TOBB Genel Kurul’nda yaptığı konuşmasında "Dünya Türkiye’yi izliyor, ama Türkiye çok farklı konulara kilitlenmiş ya da kilitlemek istiyorlar" diyen Tayyip Erdoğan, şu noktalara değindi:

Æ Türkiye’nin, Türk halkının gerçek gündeminin başka, muhalefetin, medyanın gündemi başka. ’Siyasetin önünü nasıl keseriz, milletin tercihlerini nasıl yok sayarız, istikrarı, güveni nasıl zedeleriz. Güvenlik güçlerini nasıl yıpratırız’ çabasındalar. Medya ve muhalefet ’cımbızla çeker’ gibi olumsuzlukları gündeme sokmak, gündemi kundaklamaya çalışıyor.

Æ Bizim yapay gündemlerle, sanal krizlerle uğraşacak vaktimiz yok. Bizim vizyonumuz da, ufkumuzda dar kalıplara sığmayacak kadar geniş. Türkiye’nin kişi başına gayri safi milli hasılası 10 bin dolar dedik, inşallah bunu zaten yakalamış durumdayız. Bu yıl yakalıyoruz, şimdi 15 bin dolara nasıl çıkaracağız onun gayreti içerisindeyiz.

Æ Bütün olumsuz kampanyalara rağmen cari açığın finansmanında biz bir sıkıntı görmüyoruz, izlemeye devam ediyoruz, yere sağlam basıyoruz ve bunları da aşarız.

Kimse bizden popülizm beklemesin

MALİ disiplinden asla taviz vermeyeceklerini, bugüne kadar yaşanan hiçbir seçim öncesinde de bunu yapmadıklarını söyleyen Tayyip Erdoğan, popülizm eleştirilerini de şu yanıtı verdi: "2009 yılındaki yerel seçimlerde de kimse bizden popülizm beklemesin. Eğer biz popülizmden yana olsaydık, 1100 belediyeyi nüfuslarından dolayı Türkiye’ye getirdikleri yüklerden dolayı kapatır mıydık? Ana muhalefeti, muhalefeti karşımızda dikildi nasıl kapatırsınız diye bunların yarıdan fazlası AKP’li belediyeydi. Birilerini yanımıza çekeceğiz diye geçmişte olduğu gibi belediye kurulmaz. Daha iyi hizmet vereceğiz diye kurulur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!