Güncelleme Tarihi:
Tekli sistemlere oranla, her iki lazer tipinin bir arada uygulanabildiği sistem sayesinde, hem seans sayısı azalıyor, hem daha düşük dozda ve daha etkin tedavi imkanı sağlanıyor, ağrı hissi daha az oluyor hem de kılcal damarların diğer sistemlere oranla daha etkin tedavi edilmesi mümkün olabiliyor. Bunların dışında uygulama etkin dozlara daha düşük enerjilerle ulaşılmasından dolayı uygulama sırasında ve sonrasında ciltte yan etki oluşma olasılığı minimuma iniyor.
Mayasante Polikliniği hekimlerinden Dr. Serkan Öztürk, vücuttaki istenmeyen tüylerin bölgeden uzaklaştırılması için yapılan işlemlerin “epilasyon” olarak tanımlandığını söyledi.
Uygulamanın, tüylerin uzaklaştırılmak istenen her bölgeye yapılabileceğini belirten Öztürk, hastaya epilasyon yapılıp yapılmamasında kıl yapısının önemli olduğunu ifade etti. Öztürk, çok ince, ayva tüyü şeklindeki kıllarda başarı oranının az olduğu için bu tip tüylere uygulama yapılmadığını vurgulayarak, “Özellikle yüz bölesindeki çok ince tüylere epilasyon yapıldığında kıl azalmıyor, tam aksine artış gösteriyor” dedi.
Epilasyon uygulanırken tüm lazer cihazların, kıla rengini veren ve siyaha boyayan “melanin”i gördüğünü belirten Öztürk, “Melaninin az olduğu açık renk tüylerde, sarışınlarda ya da yaşa bağlı beyazlamış tüylere uygulama yapılmıyor. Çünkü, bunlarda başarılı sonuç alma şansı yok” diye konuştu.
Öztürk, epilasyonun en çok koyu siyah renkli tüylerde başarılı sonuçlar verdiğini vurgulayarak, epilasyonun lazer ve iğne epilasyon şeklinde uygulandığını söyledi. İğne epilasyonda kıl köklerinin yakıldığını anlatan Öztürk, lazer epilasyonda ismi lazer olarak geçmesine rağmen foto-epilasyon yapan IPL diye adlandırılan yöntemin uygulandığını belirtti. Öztürk, bunun dışında atış kaynaklarına göre çeşitli lazer sistemlerini olan “Alexandrite Lazer” , “diode lazer” ya da “nd:yagLazer” diye isimlendirilen sistemlerin uygulandığını anlattı.
Seans sayısı azalıyor
Daha önce uygulanan lazer sistemlerinin atış özelliklerine göre ayrıldığını, ancak artık birden fazla atış kapasitesine sahip lazerin tek bir cihazda toplandığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:
“Şu an en son sistemde tüm dünyada yapılan çalışmalar, epilasyonda kombine sistemlerin çok daha başarılı olduğunu gösterdi. İki farklı lazerin aynı anda atışlarını yapma özelliğine sahip Alexandrite ve nd:yag Lazer kombinasyonlu cihazlar, son teknolojinin sağlık sektörüne sunduğu çok önemli bir gelişme. Bu sayede, tek bir cihazdan aynı atış içinde iki farklı lazer uygulanabiliyor. Alexandrite ve nd:yag Lazer kombinasyonları ile yapılan uygulamalarda sonuçlar, son derece başarılıdır.”
Kombine sistemle başarı oranı yükseliyor
Dr. Öztürk'ün verdiği bilgiye göre, Alexandrite Lazer, özellikle açık tenli ancak rengi koyu kıl yapısına sahip olan hastalarda çok başarılı sonuçlar veriyor. nd:yag Lazer ise ten rengi daha koyu olan hastalara uygulanıyor.
Alexandrite lazer, kılın rengine odaklı olurken nd:yag Lazer kıla siyah rengi veren melanini ve kıl kökünde kanlanmayı sağlayan kanda bulunan hemoglobini görüyor. Kombine sistemin bir arada bulunduğu cihazda hem renginden dolayı kılın kendisi hem de kıl kökündeki damar görülerek yakılma işlemi yapıldığından epilasyonda başarı oranı çok yüksek oluyor. Uygulama ile herhangi bir kılın atlanması mümkün olmuyor.
Tekli cihazlarla uygulanan lazer sistemleri ile kombine lazer karşılaştırıldığında, öne çıkan avantajlar şöyle sıralanıyor:
“Diğer tekniklerle yapılan uygulamalara oranla 2-3 seans azalıyor. Dozajlama açısından kombine sistemde daha düşük dozda ve daha etkin tedavi imkanı sağlanıyor. Uygulama sırasında ve sonrasında ağrı hissi diğer yöntemlere oranla daha az oluyor. Kıl köklerinin yakılması dışında kılcal damarların da tedavi şansı doğuyor. Diğer sistemlerde tüm vücut epilasyonu tek seans süresi 2 saati bulurken, kombine sistemde cihaz daha hızlı çalıştığından ve kılı kolay gördüğünden dolayı ortalama bir saatte bitiyor.
Uygulamada düşük doz lazer uygulandığında etkin sonuç alınamazken, yüksek doz uygulandığında da ciltte reaksiyona yol açabilirken; kombine sistemle yapılan uygulamalarda risksiz bir şekilde yüksek dozda lazer yapılabiliyor ve ciltte herhangi bir lezyon oluşmuyor. Bunların dışında ince kıl yapısı olan kişilerde ve bitmeyen yüz tüylerinde uygulandığında kombine sistem, diğer tekli sistemlere oranla çok yüksek bir başarı gösteriyor.”
Türkiye'de sadece Diyarbakır'da özel bir merkezde uygulanan Alexandrite ve nd:yag Lazer kombinasyonlu sistem, Başkentte de birkaç merkezde yapılıyor. FDI onaylı olan sistem, diğer yöntemlere oranla daha yüksek başarı ve hasta memnuniyeti sağlarken, seans başına uygulama fiyatları hastaya tekli sistemlerden daha fazla bir maliyet getirmiyor.