Güncelleme Tarihi:
Ve dünyanın bu belki de en meşhur tatlı butiği önümüzdeki hafta İstanbul Bebek’te ilk şubesini açıyor! Mekanın Fransız ortağı Philippe Mcgarry (58) Laduree’yi, makaronları ve 12 Kasım’da İstanbul’da açılacak ilk butiği anlattı
Öncelikle bilmeyenler için Laduree’yi biraz anlatır mısınız?
- Laduree bir fenomendir; satın alınabilir bir lüks, bir zevktir. Kuruluşu 1862’ye dayanır; o zamanlar kadınların vakit geçirebileceği tek çay salonuydu. Paris’in Madelaine semtindeki ilk Laduree, tam bir asırdır hiç değişmedi. Hala aynı. Laduree’den gelen bir torbanın içinde çok sayıda değişik ürün bulabilirsiniz; makaronlar, dondurmalar, çikolatalar, mumlar... Torbadan ne çıkarsa çıksın sizi mutlu edecektir. Bir makaron, sadece makaron değildir. Bir zevk ürünüdür...
Makaronlar mı Laduree’yi üne kavuşturdu, yoksa Laduree mi makaronları?
- Bugün her makaron aynı değildir. Çok sayıda değişik çeşidi var. Ancak bugün bildiğimiz makaron, Laduree’nin 1930’larda yaratıp dünyada meşhur ettiği tarzdaki makarondur. Yani dışı kabarık ve çıtır, içi reçelimsi. Dünya çapında son 10 yılda yaygınlaşmaya başladı. Şirket de makaronların haklarını 1997’de tescil ettirdi.
Peki Laduree’nin İstanbul’a gelişi nasıl oldu? Neden daha önce değil de şimdi?
- Daha önce uğraşan çok oldu aslında! Ben son iki yıldır burada oturuyorum ve İstanbul’daki insanların hayattan ne kadar zevk aldıklarını gördüm. Bunun üstüne burada olmayan ama Türk müşteriler için ilgi çekici olabilecek markalara bakınmaya başladım. Laduree harika bir fikir olarak geldi. İstanbul’dan önce 10 yıl Dubai’de yaşadım; orada Hermes ve Cartier açtım, çok başarılı oldular. Bu geçmişimle Paris’e gittim, Laduree’nin sahipleriyle konuştum. Hemen kabul ettiler! Marka zaten sadece iki yıldır dünyanın başka yerlerine temsilcilikler veriyor. İsviçre’den sonra temsilcilik alan ilk ülke Türkiye. Sahipleri ikna etmek bir saat sürdü, bir de yerel ortak bulduk, işe koyulduk.
Yerel ortağınız kim?
- Ortağım Hacı Bozanoğulları tatlıcılarının kızı, 24 yaşındaki Beyza Bozanoğlu. Onunla tanıştık, konuştuk ve bu işi birlikte yapabileceğimize karar verdik. Markayı kendi kültür ve kendi jenerasyonuna nasıl pazarlayacağını biliyor; çok iyi bir ortaklık oldu.
Tatlı işindeki babasıyla rakip olmayacak mısınız? Çıkar çatışması olmayacak mı?
- Hayır çünkü çok farklı kulvarlarda çalışıyoruz. Laduree asla baklava yapmayacak; Hacı Bozanoğulları da asla makaron üretmeyecek. Bu tıpkı bir et lokantasıyla balık lokantasının rekabeti gibi. İkisi de ayrı güzel.
TÜM ÜRÜNLER FRANSA’DAN GELECEK
İstanbul’daki dükkan nasıl olacak? Paris’tekine benzeyecek mi?
- Paris, St. Germain’deki dükkanın en ufak detayına kadar aynısı olacak. Dükkandaki renklerle desenleri ayarlamak için Paris’ten beş kişi geliyor. Aynı atmosferi ve aynı materyali, aynı zamanda aynı fiyatları bulacaksınız. Tek fark dükkanda Türkçe konuşuluyor olacak.
Ya ürünler? Tüm Laduree ürünleri olacak mı?
- İlk aşamada sadece makaronlar, dondurma, çikolata, sorbe, reçel, torba ve mumlar olacak... Tüm bu ürünleri Fransa’dan getireceğiz. Ocak ayından sonraki ikinci aşamadaysa kruvasan, milföy ve pasta satışı da yapacağız.
Herşeyi Fransa’dan getirecekseniz ürünler nasıl taze olacak?
- Şöyle cevaplayayım; Paris’te, Antalya’dan gelme domatesler yiyoruz. Gayet de taze oluyorlar! Makaron, çikolata ve dondurmalar Fransa’da üretilecekler çünkü insanlar ürünlerin unuyla, suyuyla, herşeyiyle Paris’dekinin aynı olmasını istiyor. İkinci aşamadaysa satışa sunacağımız kruvasanlar ve pastalar için özel bir mutfak açacağız. Paris’ten sırf bunun için bize bir şef gönderecekler.
İhtiyaç duyup da getireceğiniz ürünler ya gümrüğe takılırlarsa?
- Arada teknik aksaklıklar olabilir tabii ama sağlığa zararlı ve sakıncalı hiçbir şey getirmiyoruz ki. Bizim işimiz sadece çay, reçel ve makaron! Dolayısıyla çözümü olmayan bir sorun çıkacağını düşünmüyoruz.
KUTULAR ÜNLÜ İSİMLERİN TASARIMLARINI TAŞIYOR
Fiyatlar nasıl olacak?
- Dediğim gibi Paris’tekiyle tamamen aynı olacak. Üç makaronun olduğu bir kutu 4.5 Euro yani 10 lira. 24’lük kutularsa 50 lira olacak.
Kaç çeşit makaron olacak?
- Toplamda 10-15 çeşit makaron var. Vanilya, çikolata, karamel yılın her sezonu var. Diğerleri sezona göre değişiyor. Tüm ürünler taze olduğundan bazı aromaları sezonuna göre yapabiliyoruz. Örneğin yılbaşı zamanına özel portakallı makaron getirteceğiz. Böylece insanlar bildikleri, sevdikleri tatların yanı sıra yeni şeyler de deneyebilecek.
Yerel aromalı makaronlar yapacak mısınız?
- Türkiye’ye özel makaronlar yapmayacağız ama Türk tatlarından yapacağımız bir makaronu tüm dünyaya yayabiliriz.
Başka ne yenilikler var mı?
- Herşey! Yeni tatlar, ürünler! Kutularımız bile standart kutular gibi değil. Her sezon değişiyor. Bazıları John Galliano, Christian Louboutaine, Christian Lacroix gibi isimlerin tasarımlarını taşır. Yılbaşı sezonu için kırmızı, Apollon ve Venüs gibi figürler taşıyan kutularımız olacak.
Laduree burada tanınıyor mu? Tutacak mı dersiniz?
- Kesinlikle! Markanın inanılmaz bir bilinirliği var. Herkesin Laduree’yle ilgili hikayeleri var. Facebook’da bir sayfa hazırladık; anında çok sayıda takipçimiz oldu. Açılacağını duyan herkes çok heyecanlı; “Nasıl bir hafta daha dayanacağım!” gibi yorumlar duyuyoruz. İşin ilginç tarafı, hiçbir reklam yapmadık. Kulaktan kulağa yayıldı. Bundan sonra da reklam yapmayacağız... En iyi reklam, insanların memnuniyetlerini ve heyecanlarını diğerlerine anlatmaları.
Bebek’te bulunduğunuz caddede çok dişli rakipleriniz olacak. Nasıl başa çıkacaksınız?
- Rekabet iyidir, böylece insanların tercihi olur. Rakiplerimizden daha pahalı olacağız, çünkü Paris’teki fiyatları uygulayacağız. Bu da normal; bir Fransız şarabı, Türk şarabından daha pahalı olabilir. Değişik ürünlerle rekabet edeceğiz. Bizle aynı ürünü satan rakiplerle aramızda tercihi de insanlar yapacak.
Evet, makaron satan başka yerler de var...
- Dediğim gibi, son 10 yıldır makaron dünyada yaygınlaşıyor ve kopyalanıyor. Bence kopyalamanın sorunu şu; yeni birşey yaratmıyorsunuz. Kendi kültürünüzde en iyiyi yapabilirken başka birşeyin kopyalanmasına üzülüyorum. Mesela Fransa’da lokumu çok severiz ama orada üretmeye kalkmayız. Zaten en iyisini burada yersiniz, çünkü lokum kendi ürününüzdür...